Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Počnete stvari zase ali za druge?

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2011 20:34
Povezava do prispevka
Ali ponavadi dajete prednost željam drugih, se jim prilagajate, počnete to, kar je všeč drugim, ali pa naredite točno to, kar vam paše, in nič drugega?
Greste npr. k žlahti na rojstni dan, čeprav bi vam bilo bolj zabavno početi kaj drugega? Se trudite preživljati čas s starši, sestrami, brati... čeprav v resnici nimate veliko skupnega in vas zanimajo drugačne stvari? Hodite na "vljudnostne" obiske, npr. ob rojstvu dojenčkov (skratka, nekam, kamor je "treba" iti), čeprav si od tega ne obetate prav veliko zabave?
Sama sem ugotovila, da moram bolj paziti nase in na to, kaj jaz hočem. Velikokrat se počutim dolžno kaj narediti in imam slabo vest, če iz lenobe zanemarim kakšno od teh "obveznosti", zlasti do žlahte. Ugotovila pa sem, da se pri tem včasih zelo zmotim in da bi bilo bolje, če bi sledila svojim željam (za katere točno vem, kakšne so), ne pa temu, kar si predstavljam, da hočejo drugi - ki jim v resnici mogoče sploh ni do tega.
Na splošno mislim, da je zame to bolj problem v okviru sorodstva in moje "bivše" družine (se pravi tiste, kjer sem odraščala - nisem prepričana, ali se tej reče "primarna"), kjer mislim, da je več pričakovanj in pritiskov in se nato veselo prilagajam.
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2011 20:49
Povezava do prispevka
Ooo, zanimiva tema! Jaz takih stvari ("vljudnostni" obiski, do katerih mi nič ni ali čutim celo odpor) ne počnem. Ne vem, zakaj bi se mučila in zapravljala svoj čas s tem in se pretvarjala in izmenjevala neke vljudnostne fraze in small talk. Poleg tega mi gre precej na živce, ko drugi to počnejo (in so seveda zraven popolnoma zagrenjeni, šli pa bojo vseeno, ker "morajo"). Moraš? Ne, ni ti treba, ddd 
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
Linagi
Starost: n/aPridružen: 16. dec 2009Prispevkov: 184Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2011 21:23
Povezava do prispevka
Ja prevečkrat se podrejam drugim in sem "kao" vesela in zadovoljna šele, ko so drugi (na obiske pa itak obvezno..čeprav priznam, da načeloma rada grem)..se počasi učim, da sem tudi jaz pomembna in moje želje, ampak me čaka še dolga pot 



Mi je pa trenutno ful dala mislit mala knjigica Prvi sončni žarek (ravno na to temo, ti spremeni malce mišljenje, tak da priporočam)
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2011 21:37
Povezava do prispevka
Saj če rada greš, potem ni problema - problematično bi bilo, če bi šla z muko in odporom, pa bi vseeno šla. Smile To se mi pač ne zdi fer ne do samega sebe ne do obiskovanca.
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
Linagi
Starost: n/aPridružen: 16. dec 2009Prispevkov: 184Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2011 21:40
Povezava do prispevka
No, saj ne grem vedno z največjim veseljem Pa problem pri meni niso obiski, ampak ostale stvari, ker prvo poštimam vse drugo in druge, potem pa zame velikokrat zmanjka časa..ampak bomo porihtali tudi to  Delam na tem!
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 8:10
Povezava do prispevka
Na te vljudnostne obiske k žlahti sem jaz hodila takrat, ko sem bila še v tistih letih, da sem morala poslušati starše in so me oni v to silili.
Moji starši (še posebej mama) so vedno živeli pod tem občutkom dolžnosti, pa čeprav v resnici niso imeli želje.
 
So me pa starši v določene stvari silili, četudi sem imela sama do njih odpor. Zaradi tega smo imeli večkrat doma vročo kri.
 
Odkar sem pa odrasla, pa tega že dolgo več ne počnem. Če sem imela res željo iti sem šla zraven (edino kdaj h kakšni mamini sestrični ali k mamini botri, ti so mi bili fajn in jih je bilo kdaj pa kdaj prijetno videti), drugače pa ne.
Mi žlahta nikoli ni bila blizu in od nje nisem nikoli dobila občutka naklonjenosti (niti kot otrok ne), zato tudi ne čutim niti želje, še manj pa dolžnosti, da jih obiskujem.
 
Imam stike edino z ožjo družino (s starši, babico in sestro ter njeno družino).
 
Kar se pa tiče ostalih stvari, pa je v življenju tako, da ne moreš vedno poslušati samo svojih želja, ampak je potrebno sklepati tudi kompromise. A nama to z dragim dobro uspeva. Da združiva najine želje in sva oba zadovoljna.
Nazadnje urejeno 9. avg 2011 13:00; skupaj popravljeno 1 krat
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 10:50
Povezava do prispevka
Iree, super tema .
Pod večji del tvojega pisanja se kar podpišem, sploh kar se tiče odnosa do žlahte. Večkrat sem sama nase jezna, ker se še vedno na nek način "pustim komandirat" svoji mami (pa sem še krepko odrasla, samostojna, z odraslimi otroki ). Sem se včasih podrejala še precej bolj, ampak z leti sem se le malo bolj začela ozirati nase in na svojo ožjo družino (mož, otroci), ne sekiram se več za vso vesoljno žlahto do nevemkaterega kolena nazaj, kar sem včasih počela. Najbrž sem to prenehala početi tudi zato, ker ko sem bila sama v stiski, sem videla, da se sorodniki niso kaj dosti menili za to.
Opažam tudi, da strejša ko sem, večkrat se spomnim kakšnih neprijetnih ravnanj svojih staršev do mene. In potem si mislim: zakaj le bi se mogla neprestano ravno jaz nekaj prilagajat in obremenjevat s "primarno" družino! (Moram čimprej prebrat še knjigo K**c gleda, mogoče mitudi kaj pomaga .)

0
Nazaj na vrh
Woowee
Starost: 36Pridružen: 24. avg 2008Prispevkov: 598Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 11:21
Povezava do prispevka
Se popolnoma strinjam z mimiko, drugace pa:

Na nobeno druzinsko ali drugo srecanje kot so npr. roj. dnevi, obletnice, ... ce se nisem dobro pocutila v njihovi druzbi preprosto nisem sla.....ker vem da nei blo fer do mene kot do njih, saj bi bla tam verjetno prvo uro vredu, pol pa ne....tako, da preprosto poslusas sebe.  Priznam pa, da sem vcasih sla ko sem bila mlajsa (mama rekla)... sla pogledat za kaksno uro...toliko, da so te vidli, pozdravli malo poklepetali pol pa adijo...zakaj bi kaj zavlaceval, ce ni potrebno.


The only people you need in your life are those that need you in theirs.
0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 11:39
Povezava do prispevka
Jaz se že nekaj let samostojno odločam (čeprav živim z roditeljema), katerih družinskih obiskov se bom udeležila. Edino k babici moram iti, ker se tako redko vidiva. Sicer obiskujem večino stricev, tet, celo nekatere mamine in očetove tete, ker mi je fajn pri njih. Pri slednjih še dobim kakšne domače izdelke, ki jih imam rada. 

Ne maram pa velikih srečevanj v smislu "skupio se sav komšiluk i pola rodbine". Še dobro, da jih pri nas ni prav dosti. Hodim samo na tiste, kjer mi je prijetno in je kaj dobrega za pojesti.




P.s.: Iree, se reče primarna družina.
mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
glili
Starost: 41Pridružen: 8. jul 2009Prispevkov: 636Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 11:59
Povezava do prispevka
Jaz imam načeloma družinska srečanja rada (če se jih seveda ne udeleži del sorodnikov, ki so malce zategnjeni), čeprav se zadnje čase krhajo naši odnosi, vedno več je nesoglasij....Mi je pa mučno, ko moram it k enemu delu naših sorodnikov, s katerimi že ves čas nismo v najboljših odnosih - te obiske poskušam skrčiti na najnujnejše.

Nasploh bi rekla, da včasih dam prednost drugim, včasih sebi (približno pol pol). Največ slabe vesti imam zaradi mame, ki sedaj živi sama in sploh za praznike jo težko pustim samo, čeprav sem tudi že te "tradicionalne družinske praznike" preživela zdoma, če je meni tako ustrezalo. Če potegnem črto se mi ni težko včasih žrtvovat za koga, ki je tudi meni pomagal oziroma mi pomaga, če rabim pomoč in obratno. Podobno politiko imam tudi pri prijateljih, si vzamem čas zanje, a imam rada tudi čas ko se posvetim sebi, fantu itd.
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 12:22
Povezava do prispevka
sploh nič ne delam zaradi tega, ker naj bi se tako spodobilo. menim, da imam moralo razvito na dovolj visokem nivoju, da se mi določenih dogodkov ni treba udeleževati samo zato, da bo dobro izpadlo. znam se poveselit z ljudmi in jim izkazat naklonjenost in ljubezen tudi na drug način, kot na obveznostnih srečanjih.
 
enako menim za pogrebe in npr. v tem kontekstu, urejanje grobov ... žalostno se mi namreč zdi, da ljudje misljo, da se od pokojnega poslovi samo na pogrebu, da je samo fizična prisotnost na dogodku tista. ali pa da reden obisk grobov pomeni biti v stiku s temi ljudmi, da to pomeni, da smo jih imeli radi, da so nam nekaj pomenili. kar naenkrat potem vidiš družinske člane, ki se s pokojnikom sploh niso razumeli, pa sedaj visijo na grobovih, kot za stavo. takšne stvari mi grejo pravzaprav na živce.
 
še eno področje lahko dodam ... druženje s sodelavci. družim se samo s tistimi, ki jih čutim kot sebi ustrezne ljudi. z vsemi ostalimi samo nujni poslovni stiki. ne maram pit kave in jesti malice v službi skupaj s sodelavci samo zato, ker smo sodelavci
 
0
Nazaj na vrh
magrateja
Starost: n/aPridružen: 19. okt 2008Prispevkov: 2577Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 13:48
Povezava do prispevka
gita: fellow introvert?  
 
Da še na hitro odgovorim na osnovno vprašanje: imam precej močno razvito zdravo mero sebičnosti.
0
Nazaj na vrh
Blondie
Starost: n/aPridružen: 14. dec 2005Prispevkov: 324Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 14:00
Povezava do prispevka
Gita podpis!!
 
0
Nazaj na vrh
Tinchka
Starost: n/aPridružen: 28. okt 2007Prispevkov: 770Kraj: CaliforniaStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 14:10
Povezava do prispevka
Kul link! Tud jaz sem tle, definitivno
 
Skladno s tem so tudi moja opravljanja obveznosti. Nekje od 15 ali 16 leta dalje večinoma ne hodim na te družinske obiske. Če mi ni bilo do tega, sem se strmala in bila tako tečna, da me naslednjič niso silili več  Oziroma sem te obveznosti zmanjšala na minimum (recimo da grem na obisk samo za eno popoldne in ne za cel vikend).
Zmanjšala sem celo srečanja s prijateljicami. Ker se mi ne da. Ker sem raje doma in počnem druge stvari. Zato niti ne obljubljam več, da se bomo dobile. Samo zato, ker je preteklo že pol leta odkar se nismo videle  Če mi ni za it, mi pač ni. In ko sem doma in visim na računalniku in poslušam mojo muziko, se prav nič ne sekiram.
 
Oh, še to:
gita je napisal/a
še eno področje lahko dodam ... druženje s sodelavci. družim se samo s tistimi, ki jih čutim kot sebi ustrezne ljudi. z vsemi ostalimi samo nujni poslovni stiki. ne maram pit kave in jesti malice v službi skupaj s sodelavci samo zato, ker smo sodelavci
 
No jaz imam sodelavcev oz. sodelavk zelo malo (2 večinoma prisotni), in še tu je precejšnja generacijska razlika med nami, tako da se skupna kava ne zgodi skoraj nikoli. Je bilo pa malo hujše v šoli, ko so med odmorom vsi odhiteli do aparata za kavo in ven na čik in debatirali to in ono. Jaz bi se pa raje kar na wc skrila v tistem času
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 9. avg 2011 14:35
Povezava do prispevka
-
Nazadnje urejal/a MeiMei 27. jul 2022 17:06; skupaj popravljeno 1 krat
I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Počnete stvari zase ali za druge?
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.