Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Olivno olje v prehrani

Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
abt0
Starost: 46Pridružen: 30. sep 2004Prispevkov: 782Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2004 0:32
Povezava do prispevka
Grem kar probat.
0
Nazaj na vrh
Petra
Starost: 43Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 17. okt 2004 13:51
Povezava do prispevka
quote:f048e308e7="Staša"

Petra je napisal/aPa se vsi zgrazajo


Ah, kje


žlica in sposobnost ignorance okusa sta vse, kar potrebuješ



Pa saj ni problem ignoranca okusa,..vcasih ga jem s skuto, solato,..samo tist oljnat okos v ustih je BLJAK

0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. okt 2004 14:09
Povezava do prispevka

Petra je napisal/a ,..vcasih ga jem s skuto, solato,..


Vidiš, to je pa čisti mazohizem

0
Nazaj na vrh
Petra
Starost: 43Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 17. okt 2004 14:11
Povezava do prispevka
Sploh ne
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. okt 2004 20:12
Povezava do prispevka
Hm, in zakaj je dobro pit laneno olje? Samo za prebavo ali še kaj drugega?A ni ena žlička dovolj?



Miškolina, pa se ti zdi, da kaj pomaga grgranje olivnega olja?

Mene bi težko kdo pripravil do tega.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Petra
Starost: 43Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 17. okt 2004 20:41
Povezava do prispevka

Se mi zdi, da so za prebavo boljsa semena (cela, ne zmiksana)


Olje, pa je bolj za vnos omega 3 mascobnih kislin (te telo samo ne more proizvajati).


 

0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 18. okt 2004 0:48
Povezava do prispevka
Sinthija, kaj pa vem..no za dlesni mi sigurno.
0
Nazaj na vrh
lencica
Starost: 38Pridružen: 5. mar 2006Prispevkov: 1064Kraj: pri prvem semaforju na levoStatus:Offline
Objavljeno: 12. apr 2010 12:31
Povezava do prispevka
Danes sem dobila po el. pošti članek o olivnem olju, ki naj ne bi bil strupen, če se ga pregreva. Nisem čisto prepričana, če je to res, saj mi je jasno, da se olje pri segrevanju pokvari. Kaj pravite?


Oljčno olje je med vsemi splošno znanimi in širše uporabljanimi
maščobami dokazano najzdravilnejše, najvarnejše, najbolj zaščitno po
svojem delovanju na organizem. Uporabljamo ga lahko za pripravo skoraj
vseh vrst jedi, celo sladic in prigrizkov

MITI IN PREDSODKI O

OLJČNEM OLJU
Oljčno olje je odlično olje za kuhanje. Bolj aromatično oljčno olje
lahko uporabimo za peko rib ali kakšnega drugega aromatičnega živila.
Milejše olje iz pozno obranih oljk pa lahko denimo uporabimo za peko
sladic. Oljčno olje ima visok prag smoditve, 210 ºC , in ne izgublja na
kakovosti pri ponovnem močnem segrevanju tako hitro kot mnoga druga
olja. Za pripravo različnih jedi uporabljajte raznovrstna zdrava
rastlinska olja, prvovrstno oljčno olje pa dodajajte takrat, kadar
želite izkoristiti njegove zdravilne lastnosti in čudovit mediteranski
okus. Obstaja kar nekaj mitov oz. predsodkov o oljčnem olju, katera je
potrebno izpodbijati znova in znova. Oljčno olje se uporablja že
tisočletja in predstavlja enega od mejnikov t.i. zdrave Mediteranske
prehrane.

Mit o oljčnem olju: Oljčno olje s segrevanjem izgubi
svoje zdravilne lastnosti.

Dejstvo: Pri prekomerno segretem oljčnem olju
izhlapevajo alkoholi in estri, ki sestavljajo njegov specifičen okus in
aromo. Vendar pa segrevanje ne spreminja njegovih zdravilnih učinkov,
zgolj okus. Za cvrenje denimo uporabite cenejša oljčna olja, ki nimajo
toliko okusa ali arome, in dodajte bogatejše oljčno olje po končani
pripravi ali ko je jed že na mizi.

Mit o oljčnem olju: Segrevanje naredi oljčno olje
nasičeno ali olje transmaščobnih kislin.

Dejstvo: Kar se tiče nasičenih maščob, pravi dr. A.
Kiritsakis, svetovno znani kemijski tehnolog, speciliziran za kemijo olj
iz Aten, vsa olja pri ponavljajočem segrevanju do visokih temperatur,
kot se to dogaja pri industrijskem cvrenju, malenkostno oksidirajo in
hidrogenirajo. Olje iz oljčnih tropin ter ekstra deviško oljčno olje sta
obe bogati z visoko nenasičenimi maščobami in zato odporna na
oksidacijo in hidrogenacijo. Študije so potrdile, da sta tako oksidacija
kot hidrogenacija pri oljčnem olju manj prisotni kot pri ostalih
rastlinskih oljih. Vendar kakor koli že, stopnja hidrogenacije je
minimalna in doma se nikoli ne bomo srečali s tem problemom.

Velike tovarne, nekakšne rafinerije, ki izdelujejo nenasičena
rastlinska olja in jih predelujejo v margarino ali rastlinsko maslo,
izvajajo to z vpihavanjem mehurčkov vodika skozi olje segreto na
temperaturo 120 do 235 ºC v prisotnosti kovinskega katalizatorja,
običajno niklja ali platine. Postopek lahko traja več ur. Sami doma v
ponvi ne moremo izdelati nasičenega izdelka kot je margarina s
segrevanjem oljčnega ali katerega koli drugega rastlinskega olja. Le
vprašamo se lahko, od kje izvira to čudno razmišljanje oziroma mit.
Sprememba cis-maščob v transmaščobe se doma na štedilniku ne more
zgoditi.

Mit o oljčnem olju: Kuhanje v oljčnem olju zmanjšuje
hranilno vrednost pripravljane hrane.

Dejstvo: Segrevanje hrane zmanjšuje njeno prehrambeno
vrednost. Visoka vročina, kot denimo pri cvrenju je škodljivejša od
zmerne vročine, kot denimo je to pri kuhanju v sopari, kar je zopet
slabše kot uživanje surove zelenjave. Torej ne gre za olje za kuhanje
kot tako, gre za visoko temperaturo kuhanja. Še nikoli nisem slišal za
katero koli jedilno olje, ki bi samo po sebi zmanjševalo hranilno
vrednost hrane, ki se pripravlja, kuha, v njem. Večina prehranskih
strokovnjakov priporoča rahlo oparjeno zelenjavo ali uživanje le-te
surove. Curek aromatičnega olja, ki ga dodamo jedi pri mizi, prispeva
okus in zdravilne anti-oksidante. To je v skladu z 'mediteransko
prehrano', za katero so dokazali, da pomaga preprečevati koronarno
bolezen in ima še vrsto drugih zdravilnih učinkov.



 





Vprašanje: Ali lahko cvrem krokete v oljčnem olju, ne da bi
se navzeli nezaželjenega okusa? Pa je to zdravo? Če je odgovor
pritrdilen, zakaj je o tem napisanega tako malo in zakaj tega ne počno v
restavracijah?


Odgovor: Oh, koliko črnila smo že porabili, da bi spravili med ljudi
informacije o zdravilnih lastnostih oljčnega olja. V restavracijah za
cvrenje nikoli ne bodo uporabljali oljčnega olja, je preprosto predrag v
primerjavi s sončničnim, koruznim, ... Kar je ekonomično za domače
kuharje, ni nujno tudi za velike restavracije, kjer se gleda na vsak
tolar, ki bi se ga dalo prihraniti.

Olje iz oljčnih tropin se pogosto priporoča za cvrenje predvsem zato,
ker je veliko cenejše od ekstra deviškega olja Olje iz oljčnih tropin in
ekstra deviško oljčno olje sta obe bogati z nenasičenimi maščobami in
tako odporni na oksidacijo (žarkost).

Vprašanje: Kje je vrelišče oljčnega olja?

Odgovor: Vrelišče oljčnega olja (300 ºC) je veliko višje od točke
smoditve (190-205 ºC), ki bi bila zelo nevarna temperatura za domače
poskuse. Ta temperatura zagotovo uniči olje in se zelo približa točki
samovžiga ali gorenja (okoli 315 ºC), kar povzroči veliko nevarnost
požara. (Ko ob cvrenju v globokem olju opazite, da olje 'vre', vidite
pravzaprav vretje vode iz hrane, ne pa vretje olja.) Uporabnejši podatek
je temperatura smoditve.

Vprašanje: Ali jedilno olje izhlapeva?

Odgovor: Hlapljiva olja izparijo v nekaj dneh ali tednih, nehlapliva
olja so bolj odporna na izhlapevanje. Večina rastlinskih jedilnih olj se
uvršča med nehlapliva olja. Vendar pa, če pustite večino jedilnih olj v
odprti posodi, bodo počasi izhlapevala in po nekaj mesecih ali letih po
za njimi ostala le še lepljiva glazura. To glazuro lahko opazite na
stenah posode in pekačev, kjer je proces pospešila temperatura.

Vprašanje: Prijatelj je uporabljal hladno iztisnjeno oljčno
olje za peko in cvrtje določenih kosov mesa in s tem uničil posodo z
oblogo proti prijemanju.


Odgovor: Vsako olje, ki ga prekomerno segrevamo, bo pustilo na posodi
neke vrste glazuro. Ne pozabite, da so bila rastlinska olja, kot denimo
laneno olje, glavna sestavina barv in politur, ki so jih v preteklosti
uporabljali za zaščito pohištva in podobnega.

Vprašanje: Katero je boljše, ekstra deviško, deviško ali
čisto oljčno olje?


Odgovor: Razlike med oljčnimi olji so v stopnji njihove kislosti, ki
vpliva predvsem na njihov okus, ne na hranilno vrednost. Olja z nižjo
stopnjo kislosti, kot denimo ekstra deviško, imajo lahko več
anti-oksidantov, vendar se to ne odraža v njihovi klasifikaciji.
Anti-oksidanti v oljčnem olju pomagajo preprečevati srčna obolenja in
raka, zato se zdi vztrajanje pri oljčnem olju smiselno. Olje iz oljčnih
tropin se pridobiva z uporabo hexana in drugih topil, enako kot večina
semenskih olj, kot koruzno, sončnično, oljne repice, ...Ta postopek
odstrani tudi veliko drugih sestavin, ki lahko predstavljajo
najzdravilnejše dele tega naravnega proizvoda.

Vprašanje: Zakaj obstaja zamenjalna tabela za
maslo/margarino in oljčno olje? Ali je ta ustrezna za vse kuharske
recepte?


Odgovor: Zamenjalna tabela je uporabna bolj za torte in sladice, kjer
so količine bistvene. Pri vseh receptih ne morete zamenjati trdnih
maščob (maslo/margarina) s tekočimi (oljčno olje/rastlinska olja). Na
primer, glazura za torto mora ostati trdna pri sobni temperaturi, zato
je glazura iz masla in sladkorne sipe ustrezna, medtem ko glazura iz
oljčnega olja in sladkorne sipe ni. Nato je še problem okusa. Olje
iztisnjeno iz oljk pozne trgatve bi verjetno ustrezalo za večino
receptov za torte ali sladice, saj bi pri kuhanju izparele aromatične
arome oljčnega olja. Nekuhani dodatki kot je denimo tortna glazura pa bi
bila po okusu vse prej kot običajna, če bi zanjo uporabili oljčno olje.
Za večino glavnih jedi, kjer pri cvrenju ali dušenju uporabljamo maslo
ali margarino, je oljčno olje kot nadomestek povsem primerno. V državah
proizvajalkah oljčnega olja se pri nekaterih receptih okusi oljčnega
olja in masla/margarine uporabljajo za poudarjanje okusa tako ene kot
druge vrste maščobe.

Vprašanje: Ali vsebuje oljčno olje policiklične aromatske
hidrokarbonate (PAH)?


Odgovor: Mnogo vrst hrane naravno vsebuje manjše količine PAH-ov.
Uživanje hrane z visoko vsebnostjo PAH-ov ni priporočljivo, ker ga
nekatere študije povezujejo z nastankom raka. Oljčno olje, kot vsa
ostala rastlinska jedilna olja, vsebujejo minimalne količine, vse do 17
PAH-ov, kot sta benzantracen in krizen. Nezrele oljke jih imajo več kot
zrele. Segrevanje katerega koli jedilnega olja lahko poveča količino
PAH-ov. To ne predstavlja kakšnega resnega tveganja v prehrani, saj bi
morali olja segrevati večkrat in za daljša obdobja, vse do temperature
smoditve. Tako ni verjetno, da bi bilo oljčno olje ali katero od ostalih
jedilnih olj v domači uporabi, pomemben vir PAH-ov.

Vprašanje: Dobila sem liter oljčnega olja a je na žalost
precej žarko in ga ne morem uporabljati za kuho. Ali obstaja način
filtriranja, da bi postal zopet uporaben?


Odgovor: Oljčno olje je potrebno kemično rafinirati, če hočemo
odpraviti žarkost. Ne gre za filtriranje. Zavrzite ga in si kupite svežo
steklenico oljčnega olja. Rok trajanja ima le kakšno leto; pri kuhi z
njim ne varčujte, porabite ga in kupite novo.

Vprašanje: Ali je možno strditi oljčno olje, da bi bilo
uporabno za namaze kot denimo margarina?


Odgovor: Urednica Glasila avstralske oljčne zveze je nedavno odgovorila
na to vprašanje: "Za ta namen vzamemo 500g masla in do 1.5
skodelice oljčnega olja. Poskrbite, da bo olje blagega okusa, saj bo
sicer olje prekrilo okus masla. Maslo zmešajte v mikserju dokler se ne
zmehča, nato počasi prilivajte oljčno olje. Ko sta sestavini povsem
zmešani, bo mešanica dokaj tekoča. Prelijem jo v pol litrske lončke, jih
zaprem in shranim v hladilniku. Ko se shladi, postane precej trda.
Različica: Dodaste lahko še malo mleka – nekako 1/4 skodelice za takšno
količino. Ta recept je za zimsko mešanico, za letno mešanico uporabim le
eno skodelico oljčnega olja, saj postane namaz premehak, če ga pustimo
zunaj v toplem vremenu.“


Vprašanje: Naredil sem večjo količino pesta in me zanima,
če ga lahko zamrznem in se bo po odtajanju povrnil v prvotno stanje?


Odgovor: Zamrzovanje pesta je najboljši način njegove hranitve.
Zamrzovanje ne škodi oljčnemu olju, pravzaprav celo podaljšuje njegovo
hranilno vrednost in njegov okus.
 




 



N.D./N-tv
Vir: vsi-zdravi.org
Foto: Getty Images



Nazadnje urejeno 26. jan 2015 16:36; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 12. apr 2010 12:56
Povezava do prispevka
Popravi sliko/link, ker pokvari videz foruma oz. ga razvleče. 
mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
lencica
Starost: 38Pridružen: 5. mar 2006Prispevkov: 1064Kraj: pri prvem semaforju na levoStatus:Offline
Objavljeno: 12. apr 2010 15:14
Povezava do prispevka
Upam, da je sedaj boljše.
0
Nazaj na vrh
Lenccy
Starost: 122Pridružen: 14. dec 2009Prispevkov: 1254Kraj: Maribor, KoperStatus:Offline
Objavljeno: 18. apr 2010 20:56
Povezava do prispevka
Lencica, to so pa odlične informacije o olivnem olju. Jaz nisem vedela točno, ali se sme segrevati ali ne, ampak vseeno sem pri večini jedi uporabljala olivno olje (solate itak, pa umešana jajčka, pečene ribe), navadno (hidrogenirano) olje pa zelo redko. Zdaj bom še rajši imela olivno, ko vem, da se na domačem štedilniku ne more tako segreti, da bi bilo škodljivo. Smile
Mlade oči so svetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jul 2012 13:57
Povezava do prispevka
Bolj malo sem podučena-kar se tiče olj. Torej je deviško oljčno olje le med tistimi malce bolj "zdravimi-koristnimi"-kakor se vzame). Sama ga imam doma, pa ga ne uporabljam, ker mi je okus
Ali ga to (katera ga pač uporablja) potem uporabljate pri pripravi bilokatere hrane?
Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jul 2012 14:49
Povezava do prispevka
Ineya je napisal/a
Bolj malo sem podučena-kar se tiče olj. Torej je deviško oljčno olje le med tistimi malce bolj "zdravimi-koristnimi"-kakor se vzame). Sama ga imam doma, pa ga ne uporabljam, ker mi je okus
Ali ga to (katera ga pač uporablja) potem uporabljate pri pripravi bilokatere hrane?

V naši kuhinji se hladno stiskano deviško oljčno olje (slovensko!) zelo pogosto uporablja: za kuhanje, pečenje (tudi na žaru), solate, pri peki kruha (včasih tudi kakšne sladice). Tako da ga le veselo uporabljaj .

Poleg tega imamo še bučno olje (tudi domače - z Goričkega), največ za zeleno solato in sezamovo (za kak vok ali kaj podobnega). Za sladice pa večinoma kokosova maščoba ali dobro maslo.
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 24. jul 2012 22:36
Povezava do prispevka
Tinka, katero olje uporabljaš in kje ga kupuješ? Zadnjič sem pregledala vsa olja v Mercatorju in sem bila prav razočarana nad tem, da je tako malo slovenskih - če se dobro spomnim, je bilo samo eno - vse ostalo so bile razne sumljive "mišunge" iz Italije in Španije. Zadnjič sem brala v reviji OK, da ima trgovanje s ponarejenim oljčnim oljem enake razsežnosti kot preprodaja kokaina. Rada bi našla kakšno boljšo in zanesljivejšo znamko.
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. jul 2012 9:44
Povezava do prispevka
Iree, olje je iz okolice Kopra - Sermin. Dobim ga direktno od proizvajalca (ga prinese znanec iz tistega konca).
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Olivno olje v prehrani
Stran 7 od 9
Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.