Nedavno opravljene raziskave so pokazale, da bi redno uživanje mleka lahko zmanjšalo možnosti razvoja raka na prebavilih.
Rezultati analiz desetih študij so razkrili, da je pol litra mleka na dan prispevalo k 20 odstotnemu znižanju tveganja. V preučevanje je bilo vključenih pol milijona ljudi, od katerega se je pri 5000 ljudeh razvil rak na prebavilih.
Rak na prebavilih je trenutno tretja najbolj pogosta oblika rakavih obolenj. Različno stopnjo razširjenosti po različnih regijah pa pripisujejo različni prehrani.
Stopnja prisotnosti kalcija
že prejšnje raziskave, ki so jih opravili pri živalih, so pokazale, da kalcij pomaga pri preprečevanju razvoja bolezni. V najnovejši raziskavi pa so kalcij v glavnem pridobili iz mleka in ravno uživanje tega je povezano z zmanjšanjem tveganja.
Do teh ugotovitev so prišli z bolj podrobnim opazovanjem porabe mlečnih izdelkov, iz katerih bi potencialno lahko prejeli kalcij. Na koncu so le mleko povezali z zmanjšanjem pojava raka, še posebej raka danke in srednjega debelega črevesja.
Ugotovili so še, da večja skupna prejeta količina prispeva k še večjemu zmanjšanju tveganja. Tako bi povečanje prejete količine kalcija na 1.000 mg na dan ali več pri moških pripomoglo k 10-odstotnemu, pri ženskah pa 15-odstotnemu zmanjšanju primerov obolelih z rakom.
Več znanstvenikov je teorijo že podprlo.
Ostali mlečni izdelki nimajo zdravilnega učinka?
V raziskavi se je hkrati izkazalo, da ostali mlečni izdelki, kot sta na primer jogurt in sir, nimajo takšnega učinka kot mleko.
Nekateri znanstveniki so še dodali, da nekateri mlečni izdelki lahko celo povečajo tveganje razvoja drugih oblik rakavih obolenj, recimo raka na dojkah in prostati.
Dr. Richarda Sullivana odkritje zanima, vendar pa pravi, da je bilo že mnogo podobnih primerov zanimivih povezav na področju epidemiologije, ki so se na koncu izkazale za nerealne.
"Tudi v tem primeru ni nobenega prepričljivega mehanizma, ki bi ga ponujalo mleko, da bi preprečilo rak. Zato naj ljudje ne mislijo, da bodo preprečili raka na prebavilih z dnevnim uživanjem mleka."
Dr. Sullivan še dodaja, da je najboljši način za zmanjševanje raka na prebavilih dobro uravnovešena prehrana, ki vključuje veliko sadja in zelenjave, visoko-balastna živila ter manj mastnega, rdečega in predelanega mesa. (BBC)