No,tu sta 2 recepta,ki sta oba že dostikrat preizkušena pri meni in sta se iz kar nekaj variant na isto temo izkazala za najboljša (vsaj po mojem okusu).
1.
200g moke
200g sladkorja
100 g masla
3 jajca
1dl mleka
60g naribane čokolade (tiste za kuhanje)
6g pecilnega praška
vanilija ali naribana limonina lupinica
Penasto umešamo maslo s sladkorjem, dodamo rumenjake, moko, mleko in pecilni prašek. Primešamo trd beljakov sneg. Testo razdelimo na 2 enaka dela. Enemu primešamo čokolado, drugemu vanilijo ali limonino lupinico.
V pomaščen model za šarklje izmenoma vlivamo obe vrsti testa. Testo naj sega do približno 3/4 modela.
Pečemo 1 uro na 160 C. (če je ventilacijska pečica,daj na malenokost nižjo temperaturo.
Jaz dam na srednjo rešetko, če bo proti koncu postajal preveč temen zgoraj, ga pokrij z aluminijevo folijo med pečenjem,a mora biti bolj bleščeča stran te folije obrnjena gor.
Pa preveri že malo pred koncem časa pečenja ali je že z zobotrebcem ali nožem.
2. Pomarančna varianta.

175 g sladkoraj
175 g masla ali margarine
3 jajca (jih razžvrkljaj)
175g presejane moke
2 čajni žlički pecilnega praška
2 jedilni žlici presejanega grenkega kakava
2 jedilni žlici mleka
3 jedilne žlice pomarančnega soka
naribana lupinica pol pomaranče
Glazura:
175 g sladkorja v prahu
2 jedilni žlici pomarančnega soka
nekaj stopljene čokolade
-namastite model, priporočen je okrogel,radij 20cm.. (jaz dam pa kar škatlastega)
-sladkor in maslo ali margarino stepite v skledi,med mešanjem dodajte počasi jajca.Previdno vmešajte moko in pecilni prašek.
-razpolovite mešanico, z eno polovico zmešajte kakav in mleko, z drugo pa pomarančni sok in lupinico.
-mešanico po žlicah izmenično naložite v model
-pecite v prej ogreti pečici na 190 C, 25 minut. (jaz pečem kar 45 min,ker prej ni pečen)
-pečen kolač ohladite na rešetki
-za glazuro zmešajte sladkor v prahu in pomarančni sok, prelijte po kolaču,okrasite še s stopljeno čokolado.
(variacija: namesto mleka 2 žlici ruma v čokoladno polovico testa; ali namesto pomaranč uporabite limone)
-tudi tu velja kar sem zgoraj napisala glede pečenja,srednja rešetka,pokriti med pečenjem,če je treba, preizkusiti malo prej,ali je že.
Poročaj,kako ti je uspelo
