Ni važen le dnevni kalorični vnos, ampak tudi to, kako je porazdeljen na posamezne obroke. Razlika je torej, če poješ dva obroka (npr. zajtrk in pozno kosilo) v vrednosti 2x 750 kcal, ali pa 1500 kcal porazdeliš na 5 obrokov po 300 kcal. Če imaš prevelik kalorični vnos na posamezen obrok, gre lahko višek pravtako v maščobo. Zato se stremi k čimvečji porazdelitvi obrokov (+ nekateri drugi dejavniki, kot npr. večja sitost, ohranjanje metabolizma na visoki ravni). Nekatera hranila se v maščobo pretvorijo hitreje kot druga. Tudi nekatere kombinacije hranil. Presnova beljakovin je drugačna od presnove maščob in OH - pri samem procesu se porabi cca. 20-30% kcal iz B, medtem ko je ta odstotek pri OH okoli 5%. Torej jih lahko poješ malenkost več.
Kot so ti že punce povedale, se lahko rediš tudi od zdrave hrane, če je boš pojedla več, kot dnevno porabiš, prav tako boš hujšala ob manj primerni hrani, če bo kalorični vnos nižji. Razmerja in vir hranil pa so seveda tudi pomembni, sploh, če izgubljamo zadnje kilograme, pri katerih je dieto potrebno čimbolj optimizirati, saj je izgubljanje nekaj kg viška veliko težje kot izgubljanje 30 kg viška.
Vsekakor ti močno priporočam naslednje članke, saj so v njih zajeta izhodišča, ki bi morala biti znana vsakomur, ki se odloči hujšati (ali se v zvezi s tem prepirati s prijateljicami ;))
Rubrika HUJŠANJE:
Rubrika žENSKE: