Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Cvrtje - margarina ali maslo?

Pojdi na stran 1 , 2
skyle
Starost: n/aPridružen: 22. jun 2006Prispevkov: 246Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 16:11
Povezava do prispevka
Pozdravljeni!
Nikjer na forumu nisem zasledila točno tega kar jaz iščem, če sem pa spregledala da se je o tem kje že govorilo, me prosim preusmerite Smile
Zanima me (ko sem pogooglala sem dobila več različnih in nasprotujočih si člankov,trditev,..) kaj je boljše (manj škodljivo za naše zdravje) za cvrtje - margarina ali maslo in kaj boljše za jest npr.na kruhu? Nekatera zelenjava mi je namreč bolj ušeč če je pocvrta na margarini/maslu, kot pa olju, še posebno če jo potem umešam v testenine...nekako mi ima use skupaj boljši okus Wink Že vnaprej hvala za odgovore!
0
Nazaj na vrh
galyka
Starost: 46Pridružen: 26. okt 2006Prispevkov: 2090Kraj: Nm-LjStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 16:56
Povezava do prispevka
Če že moraš zelenjavi dodati nek 'okus', je potem boljše da ji dodaš kokosovo maščobo. O njej je že bilo govora na forumu, malce pobrskaj. 
Nasmehni se, nekdo te ima rad!
0
Nazaj na vrh
skyle
Starost: n/aPridružen: 22. jun 2006Prispevkov: 246Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 17:10
Povezava do prispevka
kokosova maščoba.. to se mi zdi precej dražje pa še okus pusti po kokosu ali se motim? useeno bi rada uporabljala maslo/ margarino ker mi je okus ušeč, ampak ne vem kaj je boljše, čeprav vem da ni nobena izbira super
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 17:36
Povezava do prispevka
Hm, cvrtje je zame postopek pri katerem potopimo neko stvar v vroče olje (še nikoli nisem slišala da bi se cvrlo v margarini ali maslu?!). Ti misliš na čem je bolje popeči stvar, ane?

Jaz uporabljam olivno olje. Do kokosove maščobe še nisem prišla. Nima pa nobenega okusa po kokosu ali kaj takega. Kar se tiče cene: kokosove maščobe porabiš precej manj kot ostale npr.

Na margarini redko popečem kako stvar. Na maslu večkrat (zame boljši okus). Kaj je bolje ne vem. Nekaj časa se je veliko govorilo o tem kako so margarine "umetne" itd., da je maslo naravno in s tega vidika boljše. Je pa pač maslo živalskega izvora, margarina pa rastlinskega. Ne spoznam se najbolje na to, zato je to samo moje razmišljanje.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 17:37
Povezava do prispevka
Kokosovo maslo stane cca. 2 EUR (250 g) in ga imaš za precej dolgo, saj porabiš le majhen košček, ker se čisto utekočini in lepo razlije po ponvi. Okusa nima prav nobenega, je čisto nevtralen, tako da je uporabno za čisto vso hrano, od palačink do zelenjave, mesa, rib ... Se pa hrana neverjetno lepo hrustljavo zapeče, v notranjosti pa ostane sočna. jaz ga zelo priporočam.
 
 
0
Nazaj na vrh
skyle
Starost: n/aPridružen: 22. jun 2006Prispevkov: 246Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 18:02
Povezava do prispevka
hhmmm zanimo to kokosovo maslo! ko pridem v slovenijo ga sigurno kupim, v španiji (tuki bom 5 mesecev) pa ga nisem nikjer (še) opazila...bom še malo pobrskala Smile
p.s.: ne me razumet narobe, vem da hočete samo dobro, ampak mi ponujate alternativo, jaz pa sprašujem med maslom in margarino Wink
hvala za dosedanje odgovore!
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 18:04
Povezava do prispevka
Bolj naravno je vsekakor maslo. Margarina ima še en kup stvari zraven primešanih.
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 42Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 18:06
Povezava do prispevka
enkrat sem nekje slišala, da margarini manjka samo ena molekula, da bi bila plastika ...
0
Nazaj na vrh
_Nuš@_
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 331Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 18:20
Povezava do prispevka
Ja, če izbiraš med maslom in margarino, izberi maslo, je bolj naravno od margarine.
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 18:29
Povezava do prispevka
Če si prebereš kako naredijo margarino in kaj vse ji dodajo...no, mene mine, da bi jo pogosto jedla.

Maslo je res živalskega izvora, a sama ne pretiravam s temi maščobami, tako da raje posežem po maslu, brez slabe vesti.
0
Nazaj na vrh
skyle
Starost: n/aPridružen: 22. jun 2006Prispevkov: 246Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2008 19:20
Povezava do prispevka
Ahaa, jaz sem ap mislila da je prav obratno - da je margarina bolj zdrava, ker je rastlinskega izvora in ker se mi zdi da tako prmovirajo (da ima dodane omega maščobe, pa kak vitamin ipd.) Hvala še 1x!
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 46Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2008 8:27
Povezava do prispevka
Nobena stvar ni vredu, maslo ima nevarne maščobe, margarina je pa čisto umetna. MHO. Jaz, če uporabim, uporabim maslo, ampak redko (recimo za čez štruklje). Pa to jeva nekako 3x na leto, tako, da se ne sekiram. Če bi pa pogosteje uporabljala maslo pa zna biti problem.
 
Tudi jaz bom kokosovo maslo nabavila, samo spomnit se moram, ko bom v trgovini. Sem že razmišljala o nakupu, sedaj me je pa Stašin post prepričal.
0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 39Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2008 9:40
Povezava do prispevka
Ja kokosovo maslo je zakon, jaz ga sedaj kupujem kar v lončku v Maximarketu na oddelku z zdravo prehrano in imam pol literski lonček že dva meseca, pa bo pomojem še pol leta da ga porabim. Pa res ni drag, tale lonček je cca. 3 evre (par centkov manj).
Uporabljam tudi olivno olje, ampak zgolj surovo, pa bučno..
Margarine še nikoli v življenju nisem kupila, maslo pa uporabljam za sladice, pa kakšno zeliščno maslo mi včasih paše na topel kruh....
Tako da tudi jaz priporočam kokosovo za kuho!
Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2008 10:51
Povezava do prispevka

skyle je napisal/aAhaa, jaz sem ap mislila da je prav obratno - da je margarina bolj zdrava, ker je rastlinskega izvora in ker se mi zdi da tako prmovirajo (da ima dodane omega maščobe, pa kak vitamin ipd.) Hvala še 1x!

Problem ni v rastlinskem izvoru, pač pa v predelavi maščob rastlinskega izvora - margarine so večinoma hidrogenirane, zaradi česar vsebujejo trans maščobe, ki so še bolj škodljive kot nasičene maščobe, ki so živalskega izvora (seveda pa tudi s temi ne gre pretiravati).

 
Nekaj primerov:
 
Navadno sončnično olje (belo, jedilno, rafinirano olje). Je zdravo? Ni - zaradi rafiniranja. Pri rafiniranju (visoke temperature) se tvorijo toksične snovi, ki dokazano škodujejo zdravju. Ne glede na to, na kak način ga uporabljamo v prehrani, ni zdravo, saj smo že iz trgovine v steklenici prinesli škodljive snovi.
 
Visokokakovostno hladno stiskano olje (npr. hladno stiskano sončnično). Je zdravo? Ker je bilo hladno stiskano, je njegova sestava bolj ali manj nespremenjena in je iz tega vidika zdravo. Ga torej lahko segrevamo? Ne, ker bomo zaradi visokih temperatur sami poslabšali sestavo.
 
Kaj pa olivno olje, ki se velikokrat poudarja kot primerno za pečenje? Večinoma kupujemo hladno stiskano olje, čeprav obstaja tudi rafinirano (temu se izogibajte, poleg slabše sestave je tudi okus neprimerljiv). Je primeren za peko? Recimo temu, da je bolj primeren kot druga rastlinska olja, ni pa primeren. Z drugimi besedami, bolje je peči na olivnem kot na kakšnem drugem olju, vseeno pa se s segrevanjem njegova sestava malce poslabša. Največ koristi bomo od njega imeli, če ga bomo jedem dodajali na koncu.
 
Tudi za arašidovo olje velja podobno prepričanje - da je primerno za cvrtje. Ni primerno, je pa primernejše kot kakšno drugo olje.
 
Kokosovo maslo - kaj je z njim? Je rastlinskega izvora (itak ;)), vendar je njegova sestava popolnoma neprimerljiva z večino drugih rastlinskih virov. Vsebuje bolj ali manj samo nasičene maščobe, ki so pri segrevanju stabilne (sestava se ne spreminja) in iz tega vidika primerne za segrevanje. Prinašajo pa nekatere druge tegobe, zato je tudi pri njih potrebna zmernost.
 
 
Kako v praksi? Za peko uporabljajte minimalne količine navadnega ali kokosovega masla, medtem ko kot dodatek jedem uporabljajte nepredelana rastlinska olja, sploh taka, ki vsebujejo veliko omega 9 maščob (olivno, lešnikovo, makadamijino olje; omega 6 tako ali tako prednjačijo v večini druge rastlinske hrane, ki vsebuje maščobe). Dodajajte jih na koncu jedi, npr. ko so ribe že pečene, na solato ... če ne gre drugače, za peko raje kot sončnično olje uporabite olivno. Vendar pa raje kot olivno uporabite kokosovo (ali navadno) maslo Wink
0
Nazaj na vrh
skyle
Starost: n/aPridružen: 22. jun 2006Prispevkov: 246Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2008 13:00
Povezava do prispevka
Hvala Staša! Thumbs Up
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Cvrtje - margarina ali maslo?
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Koža je naš največji organ in prvi obrambni zid pred zunanjimi vplivi.