Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Imeti pri delu ob sebi najboljše prijatelje je dobro za posel

25. avg 2015 10:11 MojeDelo.com
1

Raziskava, o kateri je pisala USA Today, je prišla do presenetljivih ugotovitev. Zaposleni, ki imajo na delovnem mestu poleg sebe svoje najboljše prijatelje, so bolj angažirani kot tisti, ki gojijo zgolj formalne stike s svojimi sodelavci.

V prihodnosti bodo zmagovita podjetja tista, v katerih bodo zaposleni z navdušenjem prihajali v službo in s seboj prinesli svoje srce, um, ustvarjalnost in strast. Takšnega delavca imenujemo v jeziku kadrovikov »angažiran« delavec in uspešna podjetja naredijo vse, da bi »neangažirane« (ali celo »aktivno neangažirane«) delavce preobrazila in jim preprečila »nespečnost« v službi.

Gallupova organizacija, eno največjih svetovalnih podjetij na svetu na področju upravljanja človeških virov, je v zadnjih 35 letih raziskala 5 milijonov delavcev z namenom, da ugotovi, zakaj so nekateri zaposleni bolj angažirani kot drugi. Prišli so do zanimivih ugotovitev.

Med zaposlenimi, ki imajo ob sebi na delovnem mestu svojega dobrega prijatelja (30 %), jih je:

 • 56 % angažiranih,
 • 33 % jih ni angažiranih,
 • 11 % je aktivno neangažiranih do te točke, da s svojo negativnostjo zastrupljajo delovno okolje.

Med zaposlenimi, ki na svojem delovnem mestu nimajo dobrega prijatelja (70 %), jih je:

 • 8 % angažiranih,
 • 63 % neangažiranih,
 • 29 % aktivno neangažiranih.

Z drugimi besedami: pri zaposlenih, ki delajo skupaj s svojim dobrim prijateljem, obstaja sedemkrat večja verjetnost, da bodo angažirani za delo. Po drugi strani pa je v primeru, ko sodelavci niso njihovi prijatelji, tretjina delavcev aktivno neangažiranih: namerno zavira delo ali kako drugače postane resna ovira za uspešnost podjetja.

V ločeni študiji ameriškega telekomunikacijskega podjetja, ki je zajemala 161 delavcev, je profesor organizacijskega vedenja univerze Columbia Francis Flynn ugotovil naslednje. Delavci, ki si medsebojno izmenjujejo veliko uslug, so bolj produktivni kot tisti, ki se osredotočijo le na svoje delo. Usluge so dvostranski proces. Majhne usluge, ki so obojestranske, gradijo zaupanje, ki vodi k izmenjavi večjih uslug.

Vzpodbujanje prijateljskih vezi podjetju koristi

Podjetja žal nimajo instrumentov, ki bi lahko avtomatično pripeljali do tega, da bi sodelavci postali tudi dobri prijatelji. Prijateljstva se ne more ukazati, lahko pa delavcem omogočimo orodja, s katerimi dobijo vpogled v vrednote in interese svojih sodelavcev. Organizirate lahko skupinska druženja, športne klube, krožke, delavnice.

Sodelavci ljubijo priložnosti, pri katerih se lahko bolje spoznajo in zabavajo med seboj. Taka druženja pogosto prerastejo v prijateljstva. Vaše podjetje je v tem primeru vezni člen prijateljstva. Sodelavca na vaše podjetje vežejo globlje vezi kot zgolj plača in delovno mesto, zato se bo težje odločil za menjavo delovnega mesta.

Šef, vaš najboljši prijatelj

Pri Gallupu so ugotovili, da vodje pri svojem delu ne morejo biti uspešni, če ne gradijo prijateljskega odnos s podrejenimi. Za uspešno delovanje podjetja direktor potrebuje iskreno sodelovanje svojih sodelavcev, ki ga lahko doseže le z vzpostavitvijo pravih kolegialnih odnosov z zaposlenimi. Le na tak način bodo zaposleni pripravljeni nuditi svojemu šefu stoodstotno podporo.

1

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • AngelEye

   • 27. avg 2015 13:16

    Sem bila na delu s kolegico, v eni službi je bilo super, v naslednji pa katastrofa. Sploh se ni pogovarjala, razen, če sva bili kje čisto sami Unhappy Ne vem no ... kot da tekmujemo med sabo.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?