Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Imate radi robide? Ko boste prebrali ta prispevek, jih boste jedli še z večjim veseljem

20. jul 2020 14:35
0

Oglasno sporočilo

Robide so domorodna vrsta na evropski celini in pogost jih jedo prav v britanskih državah. So starodavni član zeliščne medicine, njihove različice pa zdaj gojijo v Severni Ameriki in Indiji.

V študijah na miših so ugotovili, da izvlečki robid ščitijo kožo pred ultravijoličnimi poškodbami. Bogate so s hranili, kot so mangan, vlaknine ter vitaminoma C in K. Vsebujejo tanine, antocianine in podobna fitohranila. Nekatere raziskave trdijo, da lahko pomagajo pri izgubi teže.

Kakšne so zdravstvene koristi uživanja robid?

Izboljšajo izgled in zdravje kože

Fenolne spojine v robidnicah lahko upočasnijo staranje in zaščitijo kožo pred UV sevanjem.Robide so bogate z vitaminom C. Skodelica teh sadežev (144 gramov) vsebuje približno 30 miligramov hranila.

Pomagajo pri izgubi teže

Antocianini v robidnicah lahko preprečijo kopičenje maščob in lahko pomagajo pri hujšanju.

Izboljšujejo stanje možganov

Antioksidanti v robidah lahko pomagajo preprečiti izgubo spomina, povezano s starostjo. Divja robida je bogata z vitamini C, A, K ter folatom in kalijem. Vsebujejo tudi obilne polifenole in tanine. Ta hranila in fitokemikalije varujejo vaše nevrone (možganske celice) pred oksidativnimi poškodbami.

Delujejo protivnetno

Antocianini v robidnicah lahko pomagajo v boju proti vnetjem v telesu. Obsežne raziskave dokazujejo protivnetno sposobnost robid. Polifenoli, zlasti antocianini, delujejo proti različnim vrstam protivnetnih spojin v telesu

Izboljšujejo zdravje srca

Antocianini v robidnicah lahko zmanjšajo tveganje za koronarno srčno bolezen. Akumulacija LDL (slabega holesterola) je eden glavnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Molekule LDL medsebojno delujejo s prostimi radikali in tvorijo aterosklerotične plake v vaših krvnih žilah.

Znano je tudi, da robide izboljšujejo zdravje kosti, zob in sklenine, imajo pa še mnogo drugih ugodnih učinkov na zdravje, zato jih le uživajte.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Mediji oglašujejo potrošnjo lokalne hrane ''naravnost iz kmečkih rok do potrošnika'', domači pridelovalci pa ne smejo prodajati svojih pridelkov.