Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Generacija Z je odkrila "nov" trend: "gnitje v postelji"

25. sep 2023 10:36
0

Ali: kako lahko počitek izboljša vaše počutje

Ste večino časa pod stresom in preobremenjeni? Si želite odpočiti od vseh obveznosti in se sprostiti?

Niste edini. Življenje je v zadnjih letih postalo res nenormalno zahtevno v vseh ozirih; tisoč in ena obveznost; delo po 10 ur ali več na dan; čedalje višje cene; plače, ki jim ne sledijo … in kot da to ni dovolj, še aktualno dogajanje zadnjih let.

Če ste v zadnjem času nekaj časa preživeli na družbenih omrežjih, ste morda naleteli na nov trend, imenovan "gnitje v postelji". Kaj točno ta trend pomeni in zakaj je tako priljubljen? Raziščimo izvor tega izraza, razloge za njegovo priljubljenost in kaj pove o odnosu do skrbi zase in duševnega zdravja.

Kaj je gnitje v postelji?

Preprosto povedano, gre za obliko samopomoči. Pomeni preživljanje dlje časa v postelji brez posebnega cilja ali načrta. Gre za preprosto obliko samopomoči in odmora od pritiskov neprestane produktivnosti in dosežkov, ki je hitro pridobil priljubljenost med mladimi.

Čeprav se pomen gnitja v postelji morda sliši neproduktivno, pa je v resnici lahko oblika skrbi zase in odmora od nenehnega pritiska po produktivnosti in doseganju več in več in več.

Izvor izraza "bed rotting": izraz je očitno nastal na podlagi tvita, ki je postal viralen in sprožil pogovor o ideji, da si je treba vzeti čas zase, namesto da se ves čas trudimo in hitimo. Spodbuja k skrbi zase, ki lahko vključuje dejavnosti, kot sta spanje in sproščanje v postelji. (Seveda mladi očitno mislijo, da so izumili toplo vodo, saj sta starejšim generacijam tako ta izraz, kot tudi samo početje, znana.)

Sčasoma se je izraz uveljavil tudi na spletnem mestu TikTok, videoposnetki s hashtagom #bedrotting pa so zbrali več milijonov ogledov. Ti videoposnetki pogosto prikazujejo ljudi, ki poležavajo v postelji, uživajo v svojih najljubših prigrizkih, berejo knjige ali preprosto zadremajo. Ta trend je postal način, s katerim mladi sprejemajo idejo, da si vzamejo odmor od produktivnosti ter dajejo prednost počitku in sprostitvi.

Zakaj je postalo "gnitje v postelji" tako priljubljen trend? Obstaja več razlogov, ki lahko pomagajo pojasniti njegovo privlačnost.

Prav je, da poskrbimo zase

Strokovnjaki se strinjajo, da si je treba vzeti čas zase in poskrbeti zase, da bi obvladali stres in si povrnili energijo. Skrb zase je pomembna za telesno in duševno zdravje, vendar: ali je celodnevno poležavanje v postelji najbolj zdrav način, da si privoščite nekaj razvajanja?

Po mnenju številnih uporabnikov družabnih omrežij je odgovor pritrdilen. Novi trend, ki je v razmahu na omrežju TikTok, vključuje dolgotrajno ležanje v postelji – ne zato, da bi spali, temveč zato, da bi opravljali pasivne dejavnosti, kot so uživanje prigrizkov, gledanje televizije in brskanje po spletu. Ta moda je bila poimenovana "gnitje v postelji". 

Ta trend je najbolj priljubljen med pripadniki generacije Z, ki se lahko počutijo izčrpane zaradi dela, šole, družinskih zahtev ali družabnih obveznosti. Na spletni strani TikTok ima "gnitje v postelji" več sto milijonov ogledov.

Seveda pa ima vsaka stvar prednosti in slabosti in tako je tudi z "gnitjem".

Prednosti "gnitja v postelji"

Gnitje v postelji ima vsekakor svoje prednosti, pravijo strokovnjaki. Po njihovih besedah lahko to umiri in spočije telo ter pomaga pri lajšanju stresa in izčrpanosti, zlasti pri ljudeh, ki dolge ure delajo v fizično in/ali psihično zahtevnih vlogah. Tako si preprosto "napolnimo baterije".

Ker je poležavanje v postelji način sproščanja, lahko ljudem pomaga tudi pri občutku, da imajo dovoljenje za poležavanje brez občutka krivde. Naša družba je namreč nagnjena k temu, da preveč poudarja in na nek način poveličuje, da smo ves čas zaposleni ali produktivni, kar lahko vodi v občutek izčrpanosti in nam ne dopušča časa za počitek ali polnjenje moči, ne da bi to označili za 'lenobo'.

Pri "gnitju v postelji" je odločilen čas trajanja

Medtem ko lahko gnitje v postelji zelo koristi, lahko postane zaskrbljujoče, če traja več kot dan ali dva. Če gnitje postane običajno vedenje, je to lahko znak depresije ali drugih težav z duševnim zdravjem, zato je pomembno, da smo na to pozorni in da "gnitje" ne postane vzorec vedenja.

Predolgo ležanje v postelji tudi omejuje čas, ki bi ga lahko preživeli v izjemno pomembnih in koristnih stikih s prijatelji oz. bližnjimi. In če predolgo ne opravljate nalog, ne hodite v šolo ali službo, se lahko zaradi tega počutite še bolj obremenjeni, ker se vam obveznosti kopičijo; hkrati pa ste zaradi pomanjkanja gibanja in druženja čedalje bolj izčrpani.

To lahko postane začaran krog, zato se je treba po kakih dveh dneh "gnitja" preprosto "vzeti v roke" in nadaljevati z aktivnostmi, življenjem.

Ni vsako "gnitje" koristno

Pomembno pa je tudi to, kaj počnemo, ko 'gnijemo v postelji'. Ta praksa je lahko problematična, če večino časa v postelji preživite na napravah kot so mobilni telefon, tablice in računalnik. Čedalje več raziskav kaže na negativne vplive uporabe družbenih medijev in telefona na naše duševno zdravje, zlasti na duševno zdravje mladih odraslih.

Kako "gnitje v postelji" vpliva na spanje

Daleč najboljše je, da posteljo in spalnico uporabljamo izključno kot prostor za spanje in intimnost. Če naučimo svoje možgane, da posteljo povezujejo izključno s spanjem, ponoči verjetno ne bomo imeli toliko težav s spanjem.

Zato lahko možgani tistih, ki se veliko zadržujejo v postelji, posteljo povezujejo s stvarmi, ki niso povezane s spanjem, kar vodi v motnje spanja. Povedano drugače: vaše fizično telo je lahko ponoči zmedeno in ne bo vedelo, ali skušate zaspati ali 'gniti' ali celo delati.

Poleg tega vam jemlje čas, ko bi se lahko ukvarjali z druženjem ali telesno vadbo, ki prav tako močno pripomore k izboljšanju kakovosti spanja in začetka spanja ob primerni uri.

Predvsem gnitje v postelji pred spanjem lahko predstavlja težave: če v postelji delate ali gledate TV, lahko traja dlje, da utišate misli in odidete v spanec. Zato je najbolje, da si za te dejavnosti poiščete udoben prostor zunaj spalnice, nato pa se v posteljo odpravite šele, ko ste pripravljeni na spanje.

Povezava med depresijo in "gnitjem v postelji"

Ljudem z depresijo ali anksioznostjo je lahko "gnitje v postelji" še posebej privlačno, saj načeloma poročajo o nizki energiji in razpoloženju ter pomanjkanju zanimanja za dejavnosti, v katerih običajno uživajo. A pri njih gnitje v postelji ne bo izboljšalo simptomov – ravno nasprotno, prej jih bo še poglobilo, saj še manjše število dejavnosti le še okrepi krog depresije ali tesnobe.

Gnitje postelje se lahko začne kot skrb zase, da bi se spočili, a se nato spremeni v manj primerne dejavnosti, kot so še več časa na družbenih omrežjih, več težav s spanjem, večjo socialno izolacijo in to potem vodi v večjo depresijo.

Da bi prekinili ta krog, se moramo torej aktivirati.

Kako na varen način "gniti v postelji"?

Če se vam zdi, da ste preobremenjeni in izčrpani od vsega, bi vam kak dan 'gnitja' vsekakor lahko koristil, še zlasti, če bi ga kombinirali s kako posebno skrbjo zase (si uredite in nalakirate nohte; morda nanesete masko na obraz ipd.)

To tudi pomeni, da čas počitka raje namenite preverjenim dejavnostim za dobro počutje, kot so branje, meditacija, pisanje dnevnika ali nežna joga, kot pa drugim stvarem, ki lahko na koncu okrepijo tesnobo ali nezadovoljstvo. 

Pomembno je tudi, da ne 'gnijete' več kot dan ali dva. Nekateri ljudje se morda niti ne zavedajo, koliko ur na dan izgubijo zaradi gnitja v postelji, ko se izgubijo v svojih zaslonih.

Pomembno je tudi opozoriti, da čeprav lahko gnitje prinese začasno olajšanje, ne sme postati redni vzorec in ne sme biti prva bojna linija zdravljenja pri odpravljanju utrujenosti, izčrpanosti ali depresije.

Čeprav lahko valjanje po postelji zagotovi oddih od pritiskov sodobnega življenja, je pomembno, da se ga lotimo z zavestjo in namero. Če postane običajno vedenje ali če opazite znake depresije, je ključnega pomena, da raziščete vzroke (nesrečno partnerstvo; nezadovoljstvo v službi; nezdrava prehrana; pomanjkanje ključnih vitaminov in mineralov ...).

PREBERITE TUDI: Potrebujete popoldanski počitek? To ni znak lenobe, temveč dobrega delovanja telesa

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.