Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Ravnanje z denarjem

Pojdi na stran 1 , 2
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 24. jun 2011 17:14
Povezava do prispevka
estelle je napisal/a Nevem, če je šlo kaj pri vzgoji narobe ali je kaj drugega, ampak včasih že sama pred sabo skrivam zadeve. Predvsem stanje na računu. Enostavno imam že fobijo pred tem si delati neke finančne plane. Pa je  že mama x-krat poskušala planirati z mano, ampak veš kako je to, ko sama vem koliko mi gre za kozmetiko in ji ne morem povedati. Potem pa se  sprašujejo kako to, da nikoli nimam dovolj keša, kako mi ne gre skozi ipd. Ohjoj. Ko sem bila manjša, sem vedno lepo šparala, na knjigi v banki, bila
vesela ko sem spet lahko kaj dala zraven... sedaj pa sem vedno v minusu, anksiozno me delajo misli, da ne bom imela dovolj denarja, da bi si  nekaj "privoščila", zato račune puščam na konec in non stop prihajajo opomini. In potem trošim neke stare prišparane vire od nevem koliko let prej in me je strah, kaj bo ko bom na čisti nuli. Pa nikomur ne morem povedati oziroma ne vem kako naj rešim zadevo. Sem se morala komplet izpovedati...


TEJAgirl je napisal/a
Me je pa malce zaskrbelo tole, estelle... Praviš, da si ni svojem? No, ko sem še jaz živela doma pri starših, sem tudi  celo plačo zapravila za oblačila, čevlje, kozmetiko. Ampak, ko si pa na svojem je pa treba z denarjem malce drugače. Tudi če je tvoj hobi draga kozmetika je treba najti neko ravnovesje. Ni dobro, da zaradi tega trpijo mesečne položnice in črpaš denar iz neke skrite zaloge, ki počasi kopni. Tudi moj hobi so čevlji, vsak mesec bi si lahko kupila za tisoč € čevljev, ampak to si pač ne morem privoščit. Sej te ničesar ne obtožujem, te zelo razumem, samo moraš najti neko pravo  mero, da se slučajno kakšne položnice ne začnejo nabirati v predalu, ker potem je težko vse poplačati. Sem imela ena sorodnico, ki je to počela, potem je pa zelo težko plačati 300€ elektrike naenkrat....




Estelle, tudi jaz se nočem vtikati v tvoje probleme, ampak se lahko malo primerjam s tvojo situacijo. Pred nekaj leti sem bila v tako slabi finančni situaciji, da sem komaj vlekla iz meseca v mesec, skrbelo me je, kako bo, in nisem imela pregleda nad svojimi financami. Na koncu se je izkazalo, da je bil ravno to problem. Odkar si beležim, koliko zapravimo in za kakšne stvari, je dosti boljše. (O načinih smo se že nekje pogovarjale, ampak ne vem, kje - na gospodinjskih temah?) Ravno za tisti čas, ko sem težko shajala, sem s temi svojimi pregledi stroškov naknadno ugotovila, da sem kar precej zapravljala za kozmetiko, ampak v tistem času se tega nekako nisem zavedala.
Mogoče bi ti pomagalo, če bi v razpredelnici spremljala, koliko za kaj porabiš? Ne vem, če ti bo uspelo upoštevati omejitve in vnaprejšnje planiranje (meni ne, ker vedno delam kakšne izjeme), vendar se mi zdi, da se že s tem pregledovanjem človek počuti malo bolj gospodar svojega denarja.
Zelo rada sem si pogledala tudi oddaji Maxed out in Shopaholics.
Aja, in odpri si kak varčevalni račun, npr. na Delavski hranilnici imaš obročno varčevanje npr. za 1 leto (25 eur na mesec). Tako, za neko psihološko zaslombo, da nisi skoz na nuli ali pod njo.

Jaz nisem ravno neki angelček pri ravnavnju z denarjem, nisem dovolj racionalna, dovolj varčna, vedno me mikajo kakšne stvari (npr. kozmetika), ampak tako vsaj nisem ves čas pod stresom zaradi nule na računu.
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jun 2011 18:19
Povezava do prispevka

Jaz tudi ne znam z denarjem. Ne znam. Zdaj je v redu, ko dobivam štipendijo (od novembra jo dobivam pa do oktobra), potem pa ne vem, kako bo naprej. Itak planiram v službo, ampak - kaj pa, če je ne bom takoj dobila? Ker imam svoj denar, po svoje z njim razpolagam, štipendije dobim 250 €, ati mi vsak mesec nakaže 60 € (to še iz srednješolskih dni). Sama si plačam obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ostalo zapravim - kozmetika, obleke, obutev, kak izlet, bencin. Na stran si nič ne dam. Pa ne bi škodilo, ne?
Pač sem tak, da ko imam denar, takoj vem, kaj si kupila - pa čeprav tega ne potebujem nujno. Ravno danes sem dobila izpis iz mastercarda, me je skoraj kap . Bila sem v Parizu, sploh nisem vedela, da sem toliko zapravila, čisto zgubila kontrolo. Tak da mi bo morala mami še posodit 200 €, da bom lahko to plačala.
 
Ampak zdaj še gre skoz, ko živim doma. Nič mi ni treba dajat za hrano, stroške itd. Ko bom na svojem, bo seveda druga zgodba. In tega se zavedam.
 
Mami in ati sta pa čisto nasprotje od mene. Znata šparat, sta čisto preprosta kar se tiče oblek, kozmetike. Živimo na vasi, veliko pridelamo doma, ne rabimo za vsako stvar v trgovino in to se zelo pozna v proračunu. Sta mi res lahko za vzor glede ravnanja z denarjem.
Zdaj rabim še samo malo (ali veliko) volje in pameti, da vsega res ne potrebujem in da malo zabremzam, ko se gre za denar.
 
Tak da estelle - vem, kako ti je. Trenutno še ni sicer ni take krize kot pri tebi, se pa bojim, da bi se lahko kaj takega zgodilo, če ne bom z denarjem drugače ravnala.


Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Layla_
Starost: 39Pridružen: 16. okt 2005Prispevkov: 4694Kraj: Vedno na sončni strani...Status:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 0:15
Povezava do prispevka
Hmmm..vedno je tako, da bi lahko še kaj več privarčevala, a tako je vedno ane?

Pri meni je očitna razlika od prej, ko sem bila še študentka ali sedaj, ko sem redno zaposlena.
Ker je prihodek občutno večji. Prej sem imela vedno nek beden občutek, ker nikoli nisem nič privarčevala, je pa res, da štipendije nisem imela, delala sem občasno (v prvih letih študija skoraj nič) in je že tako šlo kar na knap. Samo so mi starši pomagali in je šlo.

Prav komaj sem čakala, da se mi bo enkrat povečal prihodek, da bom lahko začela normalno varčevat in si tudi kako stvar več privoščiti. Sedaj živim na svojem (v podnajemniškem stanovanju zaenkrat še), sama skrbim zase, sem finančno osamosvojena (kako dober občutek mimogrede), sama oz. s partnerjem kupujeva hrano in ostale potrebne stvari. Včasih edino kaj prinesem od doma (kake domače pridelke, ki mi jih mami vedno podturi, jaz jih pa z veseljem vzamem).

Je pa tako, da imam za vsak mesec posebej excelovo tabelo, kjer imam vpisan prihodek in vse posamične odhodke + koliko gre tisti mesec na varčevalni. Takoj ko je plača vse kar je možno uredim (še isti dan si nakažem na varčevalnega, da ja ne bom zapravila, haha). In poskušam se tistega plana, ki sem si ga zadala. Seveda mi vedno vse ne uspe. A mislim, da če tega ne bi imela, da bi bilo stanje veliko slabše. Zadnja 2 meseca imam sicer neko nakupovalno krizo (verjetno ker prej nisem dolgo nič kupila), a upam, da kmalu mine.

Sem pa opazila, da je pri meni vedno tako - če imam pred sabo nek cilj/stvar za katero moram varčevati, potem je veliko lažje. Ker imam namen naslednje leto kupiti nov avto, moram reči, da mi to varčevanje kar uspeva zaenkrat. Je pa res, da je včasih se kar malo težko odreči kakem kosu oblačilu ali kozmetiki. Da ne omenjam, da konkretnega parfuma že leto nisem kupila. Ni vedno lahko no. A če je nek cilj pred očmi, je lažje.

Sigurno pa pomaga si beležiti vse odhodke. Ali vsaj shranjevati račune.



Spogledljivost pristoji le srečni ženski.
(Honoré de Balzac)
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 8:18
Povezava do prispevka
Jaz siccer nisem pretirano zapravljiva in uspem kar nekaj prihraniti (je pa tako - dobim štipendijo in preživnino od obeh, ampak tudi sama plačujem vse, od najemnine, hrane, bencina ... ). Bom pa kar sebe citirala iz druge teme o denarju:

Sydelle je napisal/aJaz sem že nekaj časa razmišljala o tem, da bi si malo
bolj natančno vodila evidenci porabljanja denarja. Ker sem lenoba in se
mi ne da ustvarjati svojih zadev v excelu, sem pogooglala tisti program
Money, ki ga omenja Tanja, ampak je plačljiv (razen 60 dnevne trial
verzije). Sem pa našla AceMoney Lite,
zastonjsko verzijo programa AceMoney. Kake so razlike med vsemu tremi
ne vem, je pa zelo lušna zadeva, ki ima uporabniški vmesnik tudi v
slovenščini (razen pomoči). Zaenkrat mi deluje zelooo praktično in
mislim, da jo bom redno uporabljala - samo na bankomat moram preveriti,
kakšno je točno ''izhodiščno stanje'' in začnem beležiti Smile



Tole dejansko uporabljam od takrat (avgust 2009, pravzaprav odkar sem "na svojem") in mi da super občutek pregleda nas svojimi financami. Vedno lahko pogledam, koliko denarja imam, koliko sem zapravljala po mesecih, za kaj sem zapravljala, kje bi lahko kaj prihranila itd. Tako da mogoče poskusiš s čim podobnim, da boš dobila občutek, kako hitro ti "uhaja" denar in ga boš potem morda lažje nekaj zadržala.
0
Nazaj na vrh
awy
Starost: 34Pridružen: 11. mar 2008Prispevkov: 641Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 10:32
Povezava do prispevka
Pri meni je pa ravno obratno. Jaz sem zelo šparovna. Lani ko sem kupila letalsko karto, ki je stala 600 € in mi je potem ostalo samo še 300 € sem mislila da me bo kar konec. Ne morem in ne morem si dovoliti da bi imela tako stanje na računu.

Ne dobivam štipendije, nobene žepnine od staršev, vse zaslužim z delom. Pa nisem ena tistih, ki dela non stop. Delam za 3,5 € na uro preko študentskega servisa, približno 2x na teden po 4 ure, tako da dobim vsaj 100 € na mesec. Sliši se malo, ampak se nabere.

Odprt imam varčevalni račun, zaenkrat polagam gor samo 20 € na mesec, ampak v 2h letih se je že kar nabralo.

Ne vem točno v čem je skrivnost, pomojem že to, da si eno stavno ne morem predstavljati, da bi imela samo 100 €. In tako ne kupujem drage kozmetike, zelo pazim koliko zapravim, npr. ne hodim vsak dan na kavice, ampak recimo samo 1x na teden. Včasih je treba zavrnit kakšno ponudbo za kosilo, pijačko...

Sploh pa rajši prišparani denar porabim za kakšno potovanje
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 11:41
Povezava do prispevka
Pa živiš doma, pri starših? No, sej kljub temu - dobra si, da prideš čez mesec s stotimi evri pa da ti še kaj ostane.
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Pinkfloyd
Starost: 14Pridružen: 20. apr 2011Prispevkov: 41Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 11:56
Povezava do prispevka
No, tudi jaz sem skoraj preveč disciplinirana pri varčevanju:) Sploh si ne predstavljam, da ne bi imela nič prihrankov...nikoli ne veš, kaj pride v prihodnosti.  Na pomoč drugih ljudi (tudi staršev) pa pač ne računam..
Skratka, že kot študent, takoj, ko sem začela delati, sem velio dajala na varčevalne račue...pa se je kar nabralo v letih. Kljub temu moram reči, da sem živela "polno", torej sem tudi kam šla, si kaj kupila tu in tam...vendar nikoli preko mej!
Danes živim na svojem, imam odprte tri varčevalne račune,ko dobim plačo, takoj odvedem okoli 700. 800 ojrov na varčevalni račun, in se tega NE dotaknem! Potem svetujem tudi vezave n banki, obresti so male, a vendarle se splača, če ti denar stoji na banki. Če je varčevalni znesek velik, so obresti z vezavo super velike.
S tem, kolikor si pustim za zapravljanje, čez mesec, pač obračam in razpolagam. Ne vem, grozno sem pedantna in nikoli ne grem čez limite... Tak da po moje je res vse v disciplini....Tudi ko sem imela 4o evrov v žepu, sem kak evro privarčevala...vse se da.
0
Nazaj na vrh
awy
Starost: 34Pridružen: 11. mar 2008Prispevkov: 641Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 12:16
Povezava do prispevka
bubica10 je napisal/a
Pa živiš doma, pri starših? No, sej kljub temu - dobra si, da prideš čez mesec s stotimi evri pa da ti še kaj ostane.


Točno, sem čisto pozabla napisat, pa sem skoz mislila na to

Ja, mam to srečo da mi ni treba plačevat še najemnine. Živim še doma, vendar samo dokler študiram. S starši smo se že zmenili, da ko bom šla v službo, bom morala plačevat del stroškov. Živimo v kar veliki hiši, tako da to ni tako malo.To se mi zdi čisto razumno in ko bom prišla do magisterija si bom poiskala svoje stanovanje. Do takrat pa si pač ne morem privoščiti študija pa še dela, samo zato da bom lahko plačevala najemnino.

Ma, meni se ne zdi da živiš na svojem, če ti starši plačujejo najemnino ali pa če pri svojih 28tih letih še dobivaš žepnino. (to ne leti na nobeno, da ne bo nesporazuma). Pri kolegici so 3 punce, ona je najmlajša (21), ostali sta pa že nad 30 in še kar dobivata žepnino (nad 100 €!). Pa daj no!
(mogoče je bil to mal OT ampak mi je lih padlo na pamet )

Druga kolegica je šla nekaj let nazaj v Španijo in prišla nazaj z 0,50 € na računu! Zdaj ima 2 službi (pa še diplomo za pisat) pa je vseeno kar naprej brez denarja.

Res, varčevalni račun se najbolj splača. Po mojem. Pa zapisovanje stroškov tudi ni slaba ideja!

0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 12:45
Povezava do prispevka


awy je napisal/a

Ma, meni se ne zdi da živiš na svojem, če ti starši plačujejo najemnino ali pa če pri svojih 28tih letih še dobivaš žepnino. (to ne leti na nobeno, da ne bo nesporazuma). Pri kolegici so 3 punce, ona je najmlajša (21), ostali sta pa že nad 30 in še kar dobivata žepnino (nad 100 €!).

Jaz bom na svojem, ko bom imela službo, plačo in se bom sama preživljala -  to je zame na svojem. Da bi bla 30 stara in bi še dobivala žepnino?!!! Niti ne bi hotela vzeti, niti mi starši ne bi dali ... Sram bi me bilo!
Sicer pa komaj čakam, da se zaposlim, to mi je zdaj velika motivacija, da čimprej diplomiram. Že zdaj me je sram, pred slabim mesecem sem bila stara 27 let pa me še vedno živijo doma. Nekaj sem delala med študijem, ampak veliko pa ne.
 
Sem pa rekla, da si bom začela zapisovat stroške, shranjevat račune to je najboljši način, da vidiš, kam daš denar. Ko dobim konec meseca izpis iz banke moram prav razmišljat, kaj sem kje kupila.
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 14:36
Povezava do prispevka
Mislim, da je najbolje začeti tako, da spremljaš porabo - jaz sem si kar v navadno xls tabelo beležila, koliko mesečno porabim za kozmetiko, oblačila, stroške stanovanja, hrane, varčevanja.. Svetujem, da že na začetku meseca (oz. ob plači/štipendiji..) takoj nameniš del prihodka za varčevanje. Jaz že leta (še iz študenstkih časov) vsaj 10% prihodkov takoj prenakažem na varčevalni račun. Pri vseh extra prihodkih (zdaj so to regresi, nagrade itd.) najprej pomislim, koliko (ponavadi vse) naj gre za varčevanje. Ko se nabere malo večji znesek, sklenem depozit (vedno imam nekaj na enoletnem depozitu, nekaj pa na kratkoročnih). Zame je to način življenja - če nimam "na lagerju" vsaj 6ih mesečnih plač, se enostavno ne počutim varno. Tudi ko sem izpraznila vse zaloge (nakup nepremičnin), sem vedno najprej pomislila, kako spet priti do željene zaloge.

Tudi jaz sem bila včasih zelo zapravljiva, predvsem je bila težava v tem, da sem ogromno porabila za brezvezne zadeve. Z zgoraj opisanimi metodami sem korenito spremenila svoje navade - zdaj sicer spet trošim več, a tudi več varčujem. Bistveno se mi zdi, da najdeš ravnovesje - da še vedno najdeš denar za stvari, ki te osrečijo (da nimaš občutka, da si ne moreš ničesar privoščiti), hkrati pa tudi varčuješ.

Tudi otrokoma sem odprla varčevalne račune takoj, ko sta se rodila. Zdaj jima mesečno nakazujem otroške dodatke in na vsake toliko še kakšno večjo vsoto.
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 16:01
Povezava do prispevka
Točno, varčevalne račune za otroke tudi jaz priporočam tistim, ki ste že mamice. Otroški dodatki so dokaj nizki in se pogosto pri družinskem mesečnem budgetu nič ne poznajo, če jih nakažemo na otrokov račun, pa se z leti vseeno dosti nabere. Ne vem, kakšno izkušnjo imate s tem ostale, ampak kar zadeva račune, NAMENJENE OTROKOM, jaz doslej nisem našla nobenega, ki bi dejansko imel kakršen koli varčevalni smisel. Ne razumem, zakaj sploh obstajajo, saj so praktično brez obresti (imajo npr. 0,20%, tako kot tekoči račun). Uporabni so verjetno za najstnike, da se malo igrajo in z bankomata dvigujejo žepnino (če že ravno imajo tako visoko žepnino, da jo lahko dvigujejo večkrat na mesec). Sicer pa res ne - razni tolimati, hranilniki v obliki logotipov, skodelice itn. tudi niso ne vem kakšna motivacija.
Za varčevanje so smiselni navadni varčevalni računi + pooblastilo na starša. (Ali kakšne druge metode, če jih imate raje.) Za sprotno zapravljanje pa naj bo pač žepnina, pri nas je zaenkrat še 1 euro na teden... če bodo potrebe večje, se bo dvignila, vendar zaenkrat za kakšno sladkarijo, nalepke, kepico sladoleda in podobno zadošča (ker pač ne zapravlja ves čas).
Aja, kar zadeva žepnino nad 30. letom... Nikoli nisem pomislila, da je to sploh možno, bom pa zdaj predlagala atiju, mogoče mu še uspem vsaditi to idejo ...
0
Nazaj na vrh
Layla_
Starost: 39Pridružen: 16. okt 2005Prispevkov: 4694Kraj: Vedno na sončni strani...Status:Offline
Objavljeno: 26. jun 2011 16:24
Povezava do prispevka
Jaz se tudi ne počutim varno, če nimam na zalogi vsaj nekaj mesečnih plač. Pa me vem zakaj. Meni je oče že od malega govoril, da moraš vedno imeti nekaj prihranjeno, ker dandanes nikoli ne veš, kaj pride in kak strošek te mimogrede zadane, ki ga nisi pričakoval in očitno sem to pobrala po njemu.

Sama trenutno nisem dala vezati nič denarja, ker ga bom itak potrebovala v naslednjih parih letih (nakup novega avta in nepremičnine). Se pa potrudim toliko, da dam še isti dan ko je plača na varčevalni račun vsaj 1/3 plače in vse razne regrese, božičnice itd. prav tako. Pa se nabere, samo načelen je treba biti.

Edino eno stvar moram še izboljšati in sicer - pri nakupovanju hrane vedno kupim preveč nepotrebnih zadev in količnisko tudi preveč vsega. Za kruh niti ni problem, ker ga dam v zmrzovalnik in je čisto ok, ampak zelenjave, sadja itd. ki po parih dnevih ni več dobro. To moram še malo bolj načrtovano nakupovati. Še to zrihtam, pa bo super.


Spogledljivost pristoji le srečni ženski.
(Honoré de Balzac)
0
Nazaj na vrh
estelle
Starost: 38Pridružen: 30. maj 2008Prispevkov: 3817Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jun 2011 0:03
Povezava do prispevka
Punce, hvala vam za izkušnje in nasvete, zlate ste. Pa hvala za dobre ideje! Mislim, da bom res morala začeti pisati stroške v eno excel tabelo. Drugače temu ne bo konca.
Je pa pri nas vedno bilo tako, da je mama rekla ko sem bila majhna, češ, tisto, kar je luksuz, si sama plačaš. Recimo take in drugačne zvočnike za računalnik, brezžično miško in tipkovnico, "firma" copate, še eno majico več, kot pa je ona planirala mi kupiti ipd.  A je to lahko kako vplivalo name, da se sedaj to tako kaže?
 
"As we advance in life it becomes more and more difficult, but in fighting the difficulties the inmost strength of the heart is developed." -
-- Vincent Van Gogh
0
Nazaj na vrh
popcorn
Starost: -14Pridružen: 23. maj 2007Prispevkov: 638Kraj: /Status:Offline
Objavljeno: 27. jun 2011 1:45
Povezava do prispevka
Mene je pa sram in grozno se počutim, ker mi mama še vedno mesečno daje denar, in tudi sem jo že nekajkrat prosila, naj neha, ampak noče, ker trenutno nimam prihodkov. Stara sem že 27, prej sem imela štipendijo in po nekaj mesecev letno delala prek študenta, zdaj pa pišem diplomo, nimam statusa za delo prek napotnice in v bistvu se moram skoncentrirat na diplomo, sicer bom mogla še štipendijo vračat.
Kaj svetujete? Sicer bi se najbrž lahko registrilala na socialnem, ampak bi me starši radi uveljavljali, da živim pri njih, čeprav imam v lj študentsko sobo bom pa odpovedala pa tudi skrbi me, da bi mogla potem res aktivno iskat službo, kar je tik pred diplomo res neugodno. Ma, grozno se počutim, skrbi me, da bom potem se službo iskala par mescev.. najbrž ni veliko ljudi, ki jih pri teh letih starši še kar podpirajo.. prav luzersko.
Above all, be the heroine of your life, not the victim. Nora Ephron
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 27. jun 2011 8:22
Povezava do prispevka
Jaz sem dobivala žepnino, dokler nisem šla v službo.
 
Prej sem delala študentsko bolj občasno (faks je bil kar zahteven), ampak tudi kadar nisem delala nič, sem vedno prihranila nekaj od (zmerne) žepnine in občasnih finančnih daril.
Za luksuzne nepotrebne reči (torej - vsa kozmetika razen najbolj osnovne, oblačila, dodatki in obutev, ki niso bili nujni, vsi stroški za žuranje + kofetkanje, razna darila za druge) je vedno veljalo, da jih financiram sama. Enako vse počitnice, kadar nisem šla s starši (z izjemo maturantskega izleta).
 
Štipendije nikoli nisem imela.
 
Sedaj še vedno šparam maksimalno kolikor lahko (varčevalni račun, depoziti, na TR), čeprav če si nekaj res želim in je cena zmerna, si to kupim, tudi, če ni nujna stvar. Za večje stroške vse 10x premislim prej.
Priznam pa, da bi lahko še nekaj bolj stisnila, ampak nekako čez zdravo mejo pri šparanju nočem iti. (poznam kak tak primerek in mi je ta skrajna filozofija mimo....itak so pa taki primerki taki, da najprej stiska čez vse zdrave meje pri VSEM, potem si pa kupi kako nenujno reč za absurdno ceno)
 
Ko bom živela stran od doma, bo vse postalo dosti težje.
 
Moram pa reči, da ne glede na moje celoživljensko navado šparanja - ko pride do stroškov, povezanih s selitvijo stran od doma, je vse, kar si v celem svojem življenju prej prišparal, žal zelo malo glede na potrebni znesek
 
 
Pa še to - meni so odnos do denarja privzgojili že zgodaj, še vedno se spomnim, kako sva šla z očitom, ko sem bila še predšolska, odpret moj prvi račun na otroški bančni oddelek....
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Ravnanje z denarjem
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.