Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Stroški v gospodinjstvu

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 21:26
Povezava do prispevka
Enkrat smo nekje že omenjale spremljanje gospodinjskih stroškov in me zanima, ali si jih kaj beležite oziroma ali veste, kam gre vaš denar?
Jaz sem z nadzorom nad stroški začela pred nekaj meseci in sem dosti bolj pomirjena z "izginjanjem" denarja - sicer še vedno izginja in plača ni nič višja, ampak imam vsaj občutek, da vem, kam gre. Naredim si tudi okvirni budget, čeprav ga nekatere postavke nato presežejo...
Izredno veliko pa se mi zdi, da gre za hrano, mi kot tričlanska družina s sedemletnim otrokom npr. zapravimo okrog 400 eurov na mesec in doslej mi tega stroška še ni uspelo nič bistveno znižati, čeprav vem, da ne kupujemo nič posebnega. Imate kakšno idejo glede tega, koliko zapravljate za hrano?

0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 21:47
Povezava do prispevka
jaz nimam pojma, žal. nikakor mi ne bi uspelo najt časa, da bi vse to zapisovala. ima pa tako navado moja mama in vem, da je res zamudno, še posebej, če sortiraš po rubrikah, se pravi hrana, kozmetika itd
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 9. avg 2009 22:49
Povezava do prispevka
Iree je napisal/aEnkrat smo nekje že omenjale spremljanje gospodinjskih stroškov in me zanima, ali si jih kaj beležite oziroma ali veste, kam gre vaš denar?

Moj že 12 let vodi vse finance v posebnem programu Money in za ves ta čas veva za vsak cent, kam je šel.
Za hrano dava - ravnokar preverjeno - čisto preveč in imava namen zmanjšati, tako, da hvala za 'opomnik'.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Katrin
Starost: 47Pridružen: 21. jul 2004Prispevkov: 1762Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 23:02
Povezava do prispevka
Jaz si na začetku meseca razdelim plačo na vse, kar me čaka čez mesec (nujne stvari najprej, potem so želje in na koncu varčevanje in vračanje dolgov). Tako točno vem za kaj lahko zapravim in ne delam spontanih in neracionalnih nakupov. Če seveda pride do tega, moram ta zapravljeni denar nekako 'not prinest' in moram črtati kaj drugega... kazen mora biti vzgojna Smile
Tako vsaj približno nadziram denar.
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 23:26
Povezava do prispevka
Hehe, Tanja, samo da ne boš tvojega zdaj postavila na post (pa ne mislim post kot na forumu...).
Ronza, to ni čisto nič zamudno, mogoče dve minuti na dan, če pač kaj zapraviš. Meni je pred časom poslala razpredelnico Xtinax, tako da sem se kar nanjo prišlepala in jo samo malo spremenila.
0
Nazaj na vrh
Pomaranca7
Starost: n/aPridružen: 22. jan 2009Prispevkov: 96Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 23:44
Povezava do prispevka
delam podobno kot Katrin, s tem, da jaz najprej namenim določen znesek od prihodka za varčevanje  nato približno skalkuliram 'fiksne' stroške (skupaj nekje 200-250 €), variirajo pa stroški za hrano, pri kateri ne škrtarim, in razne zadeve, ki jih potrebujem za dom (čistila, wc papir, ipd .... kupujem, ko zmanjka). včasih me premami kak impulziven nakup, pa to zmeraj nekako notri prinesem, kot je že Katrin omenila, velikokrat kupim kaj za mami, ki ima mizerno pokojnino - pač sebi ne kupim. porabo si zapisujem kar na bančne izpiske, ki jih hranim - navadno imam tri rubrike: stanovanjski 'fiksni' stroški (položnice), stanovanjski variabilni stroški (špecerija), lastni stroški.
0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 53Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 8:20
Povezava do prispevka
Jaz sicer še ne živim na svojem, ampak doma, vendar sem si kakšne 3-4 mesece nazaj začela beležiti porabo, ker se mi je zdelo, da čisto preveč denarja porabim. Tako sem si pripravila razpredelnico v excelu in vanjo vpisujem po dnevih, koliko sem zapravila. Na koncu meseca si z različnimi barvami označim, za kaj sem zapravila denar: kozmetika, hrana, prevoz, faks,... in seštejem ter vidim, koliko gre za katero "postavko". Nekih omejitev si še nisem postavljala, ker sem najprej želela videti, kam gre denar in koliko ga gre. Zdaj bom pa počasi pripravila budget za vsako "postavko" in upam, da ga ne bom prekoračila .

Sem si pa že v študentskih letih denar, ki sta mi ga dala starša in denar, ki sem ga sama zaslužila, "popredalčkala" po kuvertah (ena za bone, ena za knjige, ena za prevoz, itd.). Kar mi je na koncu meseca ostalo, sem dala na stran in varčevala za počitnice, računalnik, ali kaj podobnega.
0
Nazaj na vrh
pinkygirl
Starost: n/aPridružen: 27. jul 2009Prispevkov: 195Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 10:16
Povezava do prispevka
Ufff sem mislila, da sem že ena izmed redkih, ki to počne.
Jaz redno spremljam svoje stanje od decembra 2008, ko sem videla, da zelo veliko porabim na proti lanskem letu. Zato sem sklenila, da začnem popisovati vse in tako imam nekako pregled nad svojim stanjem. Sicer moram še bančne izpiske, saj zdaj obleke in kozmetiko plačujem kar s kartico in tako nimam ravno pregleda nad stanjem, tako da me pa je pred dnevi kar primla groza, ko sem videla koliko sem zmanjšala stanje v teh nekaj mesecih. Sploh ker nikjer ne delam, se to zelo pozna, ker se stanje samo zmanjšuje in nič ne povečuje.
Imam pa tudi jaz v excelu narejeno tabelo s skupanimi izdatki: vlak, bus, hrana, faks, žuranje, obleke, kozmetika, stanovanje, revije in ostalo; in prejemki: žepnina, drugo. Na koncu vsakega meseca naredim poračun, da vidim koliko sem mesečno porabla za katero postavko in koliko skupaj. Sicer pa na splošno nisem ravno zelo potrošni tip ženske (so me tako vzgojili), samo vseeno kake stvari me premamijo. Sem pa rekla, da v prihodnje morm malo znižat vse skupaj, kjer bo pač mogoče. Imam pa + ker ne kadim in pijem alko v zelo majhnih količinih (kako alko pijačko na žuri al pa še to ne in kar brezalkoholno - ponavadi mi najbolj zapaše kar voda, je najbolj osvežilna) in se to že dost pozna, ker potem na žuru pač ne toliko zapravim.
Me pa brat vedno znova in znova heca, da kaka sem in pravi okoli, da kako vem za vsak cent kam gre in kako ga bom upravičla. Na začetku mi je šlo na živce, zdej se mu pa samo smejim in mu pritrdim
Sem pa tudi jaz imela v mislih, da bi doma to uvedla, čeprav se mi zdi bolj "misija nemogoče".

Tanja je napisal/aMoj že 12 let vodi vse finance v posebnem programu Money in za ves ta čas veva za vsak cent, kam je šel.

Kako pa zagleda ta program?
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 11:07
Povezava do prispevka
Jaz sem že nekaj časa razmišljala o tem, da bi si malo bolj natančno vodila evidenci porabljanja denarja. Ker sem lenoba in se mi ne da ustvarjati svojih zadev v excelu, sem pogooglala tisti program Money, ki ga omenja Tanja, ampak je plačljiv (razen 60 dnevne trial verzije). Sem pa našla AceMoney Lite, zastonjsko verzijo programa AceMoney. Kake so razlike med vsemu tremi ne vem, je pa zelo lušna zadeva, ki ima uporabniški vmesnik tudi v slovenščini (razen pomoči). Zaenkrat mi deluje zelooo praktično in mislim, da jo bom redno uporabljala - samo na bankomat moram preveriti, kakšno je točno ''izhodiščno stanje'' in začnem beležiti Smile
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 12:47
Povezava do prispevka
Joj, mene je prav sram, da sem tako lena, da se mi ne da voditi evidence v excelu. Tako da, sem si sedaj potegnila dol program AceMoney in upam, da bom bolj pridna za vpisovanje.

Je pa tako, da vedno vsaj približno vem koliko npr. zapraviva za hrano in pijačo na mesec. Stroški za elektriko, vodo ipd. so na mesec skoraj vedno enaki (ker si jih delimo). Koliko zapravim za bencin tudi vem, ker je približno vsak mesec enako. Za oblačila, obutev in kozmetiko pa jaz zelo malo zapravim. Če si kaj kupim si ne kar tja v tri dni ampak točno vem, da sem si nekaj kupila (ker rabim, ali pa za dušo-to se redko zgodi, ker nimam neke grozne potrebe po takih stvareh). Edino za kake pijačke, kavice, tortice ipd. nimam v glavi točnega zneska, a sem prepričana, da na mesec ne znese veliko.

Moja ugotovitev: Nikakor nisem tip človeka, ki mu denar kar izginja iz denarnice (beri: ga razfrčka). Vem približno koliko za kaj zapravim. Samo točne evidence (še) ne vodim, pa jo bom od danes naprej začela..
0
Nazaj na vrh
pinkygirl
Starost: n/aPridružen: 27. jul 2009Prispevkov: 195Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 13:47
Povezava do prispevka
Sydelle jaz si ravnokar dol pobiram tale AceMoney, ki si ga predlagala.
Romy saj tud jaz cca vem, koliko zapravim sproti in nisem ravno zelo potrošni tip človeka. Ampak, ko sem letos glede na lansko leto več zapravla, čeprav si nisem nekako več privoščla, sem se malo zamislila in sem začela si zapisovati. Potem sem pa videla, je to je večinoma vzrok temu, da so se zadeve podražile, ki jih kupujem in zato sem več zapravila. Drugače pa uspešno vodenje evidence ti želim Wink
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 14:04
Povezava do prispevka
Sama imam obdobja, ko sem bolj vestna pri evidentiranju in potem obdobja, ko nisem; trenutno nisem. Ampak tako kot Romy natančno vem kam gre moj denar in koliko na mesec približno pridejo posamezne postavke. Zdaj gre zaradi dopustov malo več za bencin in sladko življenje, sicer pa je iz meseca v mesec primerljivo.

150 €/mesec prispevam k hišnim stroškom, bencina porabim cca 2 tanka (60 €), ker se veliko vozim z drugimi in smo vsi nujno vezani na avto, za hrano cca 200 € (+včasih dodatno za restavracije), za sprotne stroške (malica v službi, kavice, revije, žetoni) cca 50 €. Tako je res malo "od oka", ker v zadnjem času je nekaj spremenjenih okoliščin. Za druge nakupe (knjige, oblačila, kozmetika, darila, zimske gume, kurjava,...) pa točno vem, ker plačujem s kartico in vidim na izpiskih. Tudi jaz ne frčkam denarja in za obleke in modne dodatke zapravim bore malo. Nimam potrebe + ne maram trgovin in nakupovanja.
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 16:44
Povezava do prispevka
Dokler niso na svet prišli otroci, sem si vsak mesec na podlagi bančnega izpiska v excel vklofala porabo po postavkah: stroški stanovanja, hrana, varčevanje, šport, obleke in čevlji, zabava, gotovina, potovanja, kozmetika, avto. Zdaj tega žal ne počnem več. Prve mesece sem bila šokirana nad tem, koliko porabim za kozmetiko in obleke.

Glede varčevanja pa je pri meni tako: v trgovino hodim le še s plonk cegelcom in načeloma ne kupujem stvari, ki niso na spisku. Takoj na začetku meseca si s trajnikom prenesem določeni del plače (cca 20%) na varčevalni račun, nekaj gre za naložbena zavarovanja, nekaj na varčevalne račune podmladka, konec meseca presežek prav tako nakažem na varčevalni račun.  Ko pride na vrsti kakšen večji nakup, poskušam najprej zadevo plačati s TRRja, ostanek pa iz varčevalnega računa.


0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 19:05
Povezava do prispevka
Jaz sem si evidenco začela delat po 20. juliju in bom delala evidenco od plače do plače (ne od začetka meseca do konca) v Excelu.
Zabeležim vsako zmanjšanje denarja, zraven si napišem datum in zakaj je to šlo.
Pač zdaj, ko se bom selila ne svoje, bo treba pač pazit, da se ne razsipava za bedarije.
Budget, ki ga imam na voljo, je pa pač plača, ki jo dobim vsak mesec in se bom poskušala držat, da na mesec zapravim manj kot dobim keša na TRR. Da ne bom trošila prihrankov, ampak samo mesečne prilive. No, upam, da manj kot bo prilivov. Čeprav sploh zdaj prvi mesec to ne bo šlo.
Sem pa prav ponosna na sebe, da zdaj v teh 2 tednih nisem veliko zapravila.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2009 10:17
Povezava do prispevka
Waw, kul tema! 

V preteklosti sem imela že več neuspešnih poskusov pisanja stroškov - od pisanja na roke v planer, tabelca v excelu, posebni programi... pa mi ni bil noben ravno všeč.

Za teoretično znanje o organiziranem življenju (ki ga potem običajno ne pretvorim v prakso, haha), redno spremljam bloge o tej tematiki in seveda sem spada tudi področje urejenih osebnih financ. Čisto slučajno sem par dni nazaj našla en seznam namenskih web aplikacij in končno odkrila zaenkrat idealno spletno stran - http://www.buxfer.com

Všeč mi je, ker se lahko stroške vnaša tudi prek mobitela, tako da mi nikoli nič ne uide. Uvaža se lahko bančne izpiske iz excela, quicken oz. Money fajla ipd.Ima tudi opcijo več računov, lahko zapišem komu sem posodila denar, komu ga dolgujem... Uporablja sistem kategorij in podkategorij (tagi) in za vsako imaš pregled, koliko zapraviš. Mesečno si lahko nastaviš specifičen budget za vsako kategorijo (za MU bom porabila n€..), ali pa splošnega mesečnega, kar meni zelo prav pride. Všeč mi je še, da lahko recimo račun iz hofra potem še dodatno razdelim po kategorijah (jogurti so bili toliko, kruh toliko ipd.), brez da vnašam vsako transakcijo posebej. No pa še zapomni si imena transakcij in potem že sam doda tage (napišem Vlak in doda tag javni prevoz) pa tudi ponavljajoče transakcije lahko vneseš (razne položnice in podobno).

Na tak način dejansko ne zapravljaš denarja za bedarije, če pa slučajno ga, imaš zelo jasen pregled, na kaj moraš bit pozoren.

Koliko z dragim zapraviva za hrano, pa še ne vem... Verjetno preveč.


http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Stroški v gospodinjstvu
Stran 1 od 7
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.