Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Super zakoni ali naša poštena država ... (DURS)

Pojdi na stran 1 , 2
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 13:49
Povezava do prispevka
Dobila po mailu, pa se mi zdi primerno, da vsi preberete:

Kaj se lahko devetletni otrok in vsak drug vzoren državljan nauči iz te resnične zgodbice?
Bolj ko boš priden, se ravnal po pisanih in nepisanih pravilih, želel pomagati sebi in okolju, slabše jo boš odnesel.

Raje naj te ne skrbi za nič več kot to, da čim več nagrabiš, nato utajiš in lepo boš živel do konca dni.
In potem se naši politiki sprašujejo, zakaj pride do tajkunov? Saj vendar oni pišejo tako zakonodajo, ki to vzpodbuja!

"Torej, moj sin je star 9 let in hodi v četrti razred. Lani je bil torej osemletnik, katerega vzgajam v ekološkem duhu. Zato ga tudi učim ločevanja odpadkov. Ker nimam veliko finančnih sredstev, sva se skupaj odločila, da bova zbirala papir, ko pa se ga bo dovolj nabralo, ga bova peljala v Surovino prodat in si bo iz tega lahko kupil kakšno igračo ali čokolado. Vsem bližjim sva povedala, da Gregor zbira papir, dvoji sosedje, moja sestra, prijateljica in mi doma. Vsi smo zvezovali in shranjevali ta papir zanj, ko pa se je nabralo za poln avto sva ga skupaj odpeljala. Kako je bil ponosen, da je dal svoje osebne podatke in svojo davčno številko.

Dobil je 20 evrov, odbili so le normirane stroške in akontacijo dohodnine.

Letos januarja sem dobila še izpis za napoved dohodnine, seveda sem v napoved tudi vpisala njegov znesek. Zdaj, pri izračunu pa sem ugotovila, da so mi hčerko upoštevali za vzdrževanega člana, njega pa ne. Seveda sem poklicala. In katastrofa. Ker je v lanskem letu dobil 20 evrov za papir, ga ne smatrajo kot vzdrževanega člana, imel je pač svoj dohodek. Tako mi je na davčnem uradu razložila ena od zaposlenih.
Taki so zakoni. Ja, lahko dam ugovor na izračun, ampak če bodo njega tudi upoštevali kot vzdrževanega člana, bo to samo za 11 mesecev.
Tisti mesec, ko sva prodala papir ima svoj dohodek in ne sodi v mojo oskrbo, ampak se je pač preživljal sam.

Ne vem, ali bi človek jokal, ali bi s sredincem kazal ..."

Ker se mi je zdela stvar zelo nenavadna, sem preverila na DURS-u in dobila tole pojasnilo:

Navedeni dohodek je "dohodek iz drugega pogodbenega razmerja", ki se po zakonu šteje v isto skupino kot dohodek iz zaposlitve (to določa 38. čl. ZDoh-2 in ni stvar tolmačenja posamezne davčne izpostave niti DURS-a kot celote). Kakor hitro dobi DURS obvestilo od izplačevalca, da ima nekdo take dohodke, črtajo to osebo iz seznama vzdrževanih družinskih članov. To pa JE samovoljna razlaga DURS-a, spet pa ne posamezne izpostave, saj tako naredijo vse izpostave.

Čas vzdrževanja družinskih članov lahko določiš samo na mesec (čas vzdrževanja od 1 do 12 - mišljeno mesecev). Torej v zgornjem primeru mora mama nujno napisati pritožbo (jaz bi dodala še obrazložitev), da ji bodo priznali olajšavo vsaj 11 mesecev. Nič več ne vpisujemo zneska lastnih sredstev vzdrževanih članov, kot je bilo po Zakonu o dohodnini ZDoh-1, pa še tam smo vpisovali samo obdavčljive dohodke. Meni se je to zdelo bolj pravično kot sedanji sistem. Ker je vsak zakon (tudi Zdoh-2) malo nejasen, potem birokrati določijo neka pravila, ki niso nujno dobra.

Zato predlagam, da če vaš otrok zasluži kaj s starim papirjem, železom ali s kako nagradno igro, dajte raje svojo davčno številko, ne otrokovo.

So pa navedeni prihodki oproščeni dohodnine, kadar jih organizira šola (zbiranje starega papirja n.pr.).

P.S.: Prosim, da razpošljete mail naprej in s tem opozorite vse znance na take absurde, da se izognejo takim nepravičnostim države.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
carmensyta
Starost: 43Pridružen: 20. avg 2006Prispevkov: 483Kraj: Preko MureStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 14:15
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/aRaje naj te ne skrbi za nič več kot to, da čim več nagrabiš, nato utajiš in lepo boš živel do konca dni.

Zgodba me čisto nič ne preseneča!
Se bom spet ponovila - ja, žal so časi socializma minili, smo globoko v kapitalizmu (to smo si vendarle tako želeli, kajne?) in vrednote, kot so poštenje, sočutje, empatija in podobno v kapitalizmu nič ne pomenijo.
In spraušujem se, če je sploh še smiselno vzgajati podmladek tako, kot so nas to učili v socializmu: Učiti se, biti pošten, imeti rad sočloveka...ne prideš nikamor!
Piti, piti, pa nej popistiti. Pa kda je najhujše....te samo dale piti:))
0
Nazaj na vrh
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 16:19
Povezava do prispevka
O ja, ce le lahko, te bojo obrali. Zato se pac moras znajt (kot dolocene manjsine pri nas) in jih ti malo obrat.... pa kaj potem, ce drugi garajo da te vzdrzujejo. Tko je danes v tej drzavi. 
There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
Ninja
Starost: n/aPridružen: 30. maj 2004Prispevkov: 838Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 18:35
Povezava do prispevka
Jaz pa v tole nekako dvomim. Da nisi več vzdrževani član moraš verjetno preseči kakšen cenzus - jaz npr. delam prek študenta in me mami še vedno lahko uveljavlja kot vzdrževanega člana.


0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 38Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 18:47
Povezava do prispevka
Ja pri meni je oče moral dati pisno, da nisem več vzdrževani član, ker pač še vedno delam prek študenta (dal je zato, ker sem drugače plačala ful veliko dohodnine, tako se mi pa tista meja za zaslužek poveča)
 
No nevem, lahko da je to kaj drugačen primer....
Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 19:24
Povezava do prispevka
to se mi zdi res čudno, ker se za vdrževanega družinskega člana šteje član, ki nima svojh lastnih sredstev za preživljanje (kateri to so, določa več členov zakona o dohodnini ...) oz. si ti nižji od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. kar pa seveda ta znesek iz primera na presega Smile je pa žalostno, če so jo tako nategnili  po vsej verjetnosti zaradi neznanja uslužbenca ...
 
 
0
Nazaj na vrh
natashka
Starost: n/aPridružen: 23. feb 2009Prispevkov: 254Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 21:07
Povezava do prispevka
Ja, žal je v naši ljubi Sloveniji tako... tudi pri nas doma je bila letos podobna zgodba. Sama sem študentka in sem brez rednih dohodkov ampak, ker sem dobila občinsko nagrado zaradi nadpovrečneaga študijskega uspeha tudi mene več niso smatrali kot vzdrževanega družinskega člana. Tudi mi smo podali ugovor in prav tako so rekli, da če me bodo upoštevali kot vzdrževanega družinskega člana bo to le 11 mesecev, tisti mesec ko sem dobila nagrado pa sem se po njihovem mnenju vzdrževala sama... Ne vem kaj naj sploh rečem na to...Nenazadnje se sprašujem ali se sploh splača trudit, bit priden in si na tak način pridobit nagrado, ko pa ti na koncu itak vse država pobere, žalostno...
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 21:23
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/a
Ne vem, ali bi človek jokal, ali bi s sredincem kazal ..."

ali kar dva

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 0:30
Povezava do prispevka
natashka je napisal/aJa, žal je v naši ljubi Sloveniji tako... tudi pri nas doma je bila letos podobna zgodba. Sama sem študentka in sem brez rednih dohodkov ampak, ker sem dobila občinsko nagrado zaradi nadpovrečneaga študijskega uspeha tudi mene več niso smatrali kot vzdrževanega družinskega člana. Tudi mi smo podali ugovor in prav tako so rekli, da če me bodo upoštevali kot vzdrževanega družinskega člana bo to le 11 mesecev, tisti mesec ko sem dobila nagrado pa sem se po njihovem mnenju vzdrževala sama... Ne vem kaj naj sploh rečem na to...Nenazadnje se sprašujem ali se sploh splača trudit, bit priden in si na tak način pridobit nagrado, ko pa ti na koncu itak vse država pobere, žalostno...


Ma pupa zlata, zakaj bi se trudila, ce pa vec dosezes in vec od drzave dobis, ce nimas niti osnovne sole narjene??! (malo sarkazma, ampak jaz se cist najezim, ko pokazejo na TV dolocene ljudi, da ne bom kaj bolj socnega rekla... -.-)
There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 10:50
Povezava do prispevka
SwanHeart je napisal/aMa pupa zlata, zakaj bi se trudila, ce pa vec dosezes in vec od drzave dobis, ce nimas niti osnovne sole narjene??!

Točno tako. + je fino, če naštepaš še kup otrok, za katere sam seveda ne moreš skrbeti + si brezposeln in bo dobro poskrbljeno zate. Poglejte samo gospo Jelko Strojan ...

Če pa si leta garal in se odpovedoval za izobrazbo, nato še za službo + si zaposlen + delaš ko majmun in kolikor toliko ok zaslužiš, ti bo levji delež pobrala naša krasna država.

Pa ne pozabite, da smo na Forbes lestvici najbolj obdavčena država na svetu. No, lahko se tolažimo s tem, da smo vsaj nekje na prvem mestu.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 12:09
Povezava do prispevka
Tudi po pitju oz. uživanju alkota smo nek pri vrhu, baje...nekaj sem nekoč nekje slišala. Bravo! Za same dobre stvari se grebemo, you go girl, -slo.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 12:27
Povezava do prispevka
še vedno ne morem verjet, da je kaj takega lahko sploh možno. predvsem za mladoletne otroke. ja wtf  
 
po drugi strani pa, ko se enkrat malo bolj srečaš s temi državnimi transferi, se sploh ne čudim več
 
meni se zdi že to absurd, da si si nekaj sam prislužil, sam prigaral, sam ustvaril, zaradi svojih sposobnosti in zaradi svojega znanja, zaradi svojega dela ... potem ti pa država pri dohodnini pol pobere  no meni se zdi, da je to konkretno zaviranje razvoja in napredka oz. spodbujanje utaje ipd. pa seveda katastrofa za poštene
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 12:47
Povezava do prispevka
gita je napisal/ameni se zdi že to absurd, da si si nekaj sam prislužil, sam prigaral, sam ustvaril, zaradi svojih sposobnosti in zaradi svojega znanja, zaradi svojega dela in odrekanja ... potem ti pa država pri dohodnini pol pobere  no meni se zdi, da je to konkretno zaviranje razvoja in napredka oz. spodbujanje utaje ipd. pa seveda katastrofa za poštene

Amen.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 14:40
Povezava do prispevka
st je napisal/aTudi po pitju oz. uživanju alkota smo nek pri vrhu, baje...nekaj sem nekoč nekje slišala. Bravo! Za same dobre stvari se grebemo, you go girl, -slo.


Pa pr samomorih. Seveda se ne cudim, da se ustrelis v celo, ce pa ti vse poberejo. In pol kot da ni se dovolj, se tvoje dedice oskubijo, ce ne druzga za zacetek pr osmrtnicah, ki stanejo priblizno od 100 do 150€...
There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
milchi11
Starost: n/aPridružen: 24. feb 2009Prispevkov: 48Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. avg 2009 15:02
Povezava do prispevka
Mene tudi kar mrazi, ko vidim kje vse država pobira denar oz zateguje pas... Najraje bi nam obdavčili še zrak, ki ga dihamo, po drugi strani pa živijo nekatere manjšine bolje kot vsak pošten Slovenec. Ne vem s čim so si prislužili takšno naklonjenost naše države. Njih podpirajo, nas pa ožirajo na vsakem koraku. Me zanima kako obdavčijo staro železo, ki ga tako vestno pobirajo naši romi? Verjetno nikakor... Ker oni se s tem preživljajo kao (poleg vseh nadomestil, otroških dokladov- seveda višjih kot so dokladi slovenskih otrok, če jih sploh prejmejo...).
 
Bolj si pošten v naši ljubi Sloveniji, bolj te to tepe. Najbolj se splača bit rom v današnjih časih. Žalostno, a resnično.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Super zakoni ali naša poštena država ... (DURS)
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.