Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Poškodba pri teku?

Sebi
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2005Prispevkov: 60Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 31. jul 2006 7:27
Povezava do prispevka
Po razmišljanju kam naj vtaknem tole vprašanje med šport in rekreacijo ali med zdravje, sem se odločila za slednje. Imam sledeč problem.
Redno tečem, sedaj že 8 tednov. Po 3 tednu teka sem imela zaradi prometne nesreče 2 tedenski počitek. Potem sem nadaljevala s tekom. Pred približno 3 tedni se mi je poleg goleni pojavila bolečina (vse bolečine so locirane v mečih). Bolečino je bilo najprej zazanti samo na dotik. Ni bolela kost ampak mehko tkivo. Kljub vsemu sem nadaljevala s treningom. Razdalje sem povečala, delala sem na hitrosti. Bolečina je ostajala. Prejšnji teden je bolečina postala neznosna (po pretečenih 22,5 km). Težko sem sploh začela tečt. V nogah sem čutila kot da bi bile neznansko težke (svinec v mečih), mišice meč pa zategnjene. Bolečina je bila neznosna pri teku navzdol. Bolečina se je nato pojavila že pri hoji - težko sem hodila, sploh po stopnicah dol. Bolečina je bila tako močna, da sem šepala. Boleči sta bili obe nogi. Na eni so me močno bolela meča nekje v notranjosti, na drugi nogi me je bolelo nekako od goleni proti mečom. Sama sem si predpisala počitek. Ker po 4 dneh počitka ni bilo nič boljše in ker sem se ustrašila, da je nekaj zares narobe, sem obiskala fiziatra. Zdravnica mi je rekla, da ne gre za poškodbo mišic, vezi ali kosti. Povedala mi je, da gre za "sindrom težkih ali tekaških nog". Da mi zastaja voda, da imam vidno otečena meča. In da se je to pojavilo zaradi pretreniranosti in zaradi vročine. Priklopila me je na limfno drenažo. Rekla je, da ni ovir, da ne bi nadaljevala s tekom. Počivala sem še 2 dni. Včeraj pa sem šla na Pohorje. Po pohodu se je bolečina ponovno pojavila. Danes zjutraj me spet bolita nogi. Sicer imam jutri še eno terapijo limfne drenaže pri zdravnici, vendar me kljub temu zanima vaše mnenje. Ali je možno, da se zatadi otečenih nog pojavlja tako močna bolečina? Kaj narediti proti oteklim nogam? Pod izrazom "sindrom težkih ali tekaških nog" ne najdem nobenega zadetka na medmrežju. Ali je to uraden izraz?
 
Hvala vsem za pomoč!
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 31. jul 2006 18:50
Povezava do prispevka
Če si z "nule" po 8h tednih na 22,5 km naenkrat, je to drastično prehitro napredovanje in sila neusmiljeno do telesa, ki se seveda pritoži. Za omenjeni sindrom jaz še nisem slišala, ampak ni rečeno, da ne obstaja. Ti je fiziatrinja naredila UZ mišic, kjer te boli? Čisto možno (in skladno z naravo bolečin) bi bilo, da imaš mišico kje natrgano, kar navzven ni očitno, je pa celjenje dolgotrajno. Samo otekle noge ne morejo tako hudo boleti, je pa možno, da si s prehitro napredujočim treningom okrepila mišice tako hitro, da jih "lože", v katere so mišice pospravljene, niso dohitele, in je tako ob najmanjšem naporu, ko se mišica še dodatno poveča zaradi krčenja ob aktivnosti, večje prekrvitve ipd., v ložah (ki so komaj kaj podajne, prožne) premalo prostora, kar boli, zaradi utesnitve. Preden se lotiš nadaljnjega treninga, bi bilo smiselno napraviti UZ bolečih predelov, če ga še nisi.
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Sebi
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2005Prispevkov: 60Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. avg 2006 7:09
Povezava do prispevka
Ok, vem, da sem bila sama do svojega telesa neizprosna...
 
Osebni zdravnik mi je rekel, da sem si nakopala ventje kit, tendinitis, zaradi forsiranega treninga. Da zastajanje tekočine lahko razteguje tudi mišične ovojnice in povzroča bolečine, vendar da moje bolečine bolj kažejo tudi na hkratno prizadetost kit. Omenil je isto diagnozo kot Bushbaby: da sem prehitro okrepila mišice. Ta sprememba meč je sicer opazna tudi s prostim očesom.
K fiziatrinji sem šla prav zato, da bi mi naredila diagnostični ultrazvok. Ko me je videla, je rekla, da ga ni smiselno delati. Ker če bi šlo za kakšno resnejšo poškodbo, me ne bi boleli obe nogi in to dokaj simetrično. Pa bolečina bi baje bila drugačna. Pregledala in pretipala je mišice. Rekla je, da gre najbrž  za kakšne mikro poškodbe mišičnih vlaken oz. kit, to je pa tudi vse. Da te oteklina kriva za bolečino.
 
Včeraj sem šla po enem tednu spet tečt. Pretekla sem 5 km v easy tempu. Mišice so me bolele samo, ko sem začela tečt. Čeprav sem se prej temeljito ogrela in prva 2 km prehodila. Se pa potem, ko sem poskusila tečti ponovno, bolečine niso več pojavile. Pred tem tednom počitka je bil vsak začetek teka boleč (na primer tudi, če sem med tekom hodila in ko sem začela ponovno tečt).
 
Bushbaby kaj predlagaš? Ker se mi zdi, da me fiziatrinja malo za nos vleče... Kako dalje?
 
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. avg 2006 21:53
Povezava do prispevka
Kako dalje?  Predvsem previdno in počasi in za naslednje mesece, če ne leto, opusti upe na kake maratonske podvige. Te bo telo sicer samo opozorilo, če je "samo" tendinitis, bo najkasneje po parih mesecih stanje izboljšano do izhodiščnega, s tem, da v tem času treninge omeji na tako zahtevne, da bolečin, razen, kot jih opisuješ na začetku, ne bo. Več kot par minut te ne sme boleti, tudi po teku ne. Bolečino tudi po dobrih desetih minutah (oz. odvisno od hitrosti in treniranosti) slabše zaznavamo zaradi sproščanja endorfinov, ki so tudi nekakšni endogeni painkillerji. Če bodo bolečine hujše ali trajnejše, pojdi nazaj k fiziatru/-inji, morda bi bilo smiselno iti h kakemu, ki je specializiran za športne poškodbe oz. spec. med. dela, prometa in športa, ki je subspecializiran za slednje. 
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
suzuki
Starost: n/aPridružen: 28. jan 2006Prispevkov: 876Kraj: M.SobotaStatus:Offline
Objavljeno: 2. avg 2006 7:16
Povezava do prispevka
Tudi dobri tekaški copati so pri teku zelo pomembni, pa večina niti na to ne pomisli. Malo poglej, v kakšnih copatih tečeš.
Pa seveda nič forsirati in lepo počasi, pa se bo tudi tvoje stanje mišic popravilo. To ti pišem iz lastne izkušnje, ne kar na pamet. Pa busy lepo ubogaj. želim ti lep tek in užitek ob njem.
pozdravček,suzuki
0
Nazaj na vrh
Sebi
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2005Prispevkov: 60Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. avg 2006 10:28
Povezava do prispevka
Tečem v Nike Pegasus. Mislim, da so kar ok. Samo pretrenirala sem...
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2013 8:36
Povezava do prispevka

Sem vaju prestavila v primernejšo temo.smiley

0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2013 15:18
Povezava do prispevka

Redno treniraj mišice okoli kolena. Sploh pri tekačih je ponavadi izven ravnovesja zadnja stegenska mišica-kar nekako se pozabi nanjo in je prešvoh.

Ogromno imaš na tekaškem forumu. http://www.tekaskiforum.net/

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Poškodba pri teku?
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.