Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kostna gostota

student10
Starost: 42Pridružen: 23. jun 2007Prispevkov: 960Kraj: KrtinaStatus:Offline
Objavljeno: 18. jul 2012 13:18
Povezava do prispevka
Sicer je že pol leta odkar jem vitamin D, ki vpliva na kostno gosto. Danes sem bil seznanjen, da je moj rezultat - 2,5 (nevem ali od začetka študije ali pred 3 meseci), - 2,4 pa že pomeni osteoporoza (kar so mi na hitr povedal). Vem, da sem tudi tukaj malo spraševal, ker pa nisem tako iz tega področja, bi vprašal, če mogoče kaj veste iz področja kostne gostote, kako se jo da izboljšat in a res toliko vplivajo protiepileptična zdravila. Zakaj me pa recimo zdravniki niso opzorili na to?
0
Nazaj na vrh
Margi
Starost: 40Pridružen: 3. maj 2012Prispevkov: 13Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 31. jul 2012 20:48
Povezava do prispevka
Na podlagi česa pa so te poslali na testiranje, če smem vprašat? Jaz sem tudi želela iti (zaradi določenih težav, ki jih imam), pa je zdravnik rekel, da sem premlada, da mi testiranje ne pripada, da grem lahko samo samoplačniško.
Sicer je pa za zdrave kosti pomemben tudi magnezij, bojda še bolj kot kalcij (poleg vitamina D, ki ga tako že jemlješ).
0
Nazaj na vrh
Starlight
Starost: 33Pridružen: 16. dec 2008Prispevkov: 1869Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 31. jul 2012 21:02
Povezava do prispevka
student10, počakaj na izvide. Čisto strokovno ti ne znam pojasniti, vem pa, da so te stopnje, kdaj je osteoporoza in kdaj ni, različne glede na starost. Meni so tudi na merjenju na hitro povedali, da je moj izvid obupen in so me čisto prestrašili, potem sem pa dobila izvid, v katerem je pisalo, da je glede na mojo starost kostna gostota bp. Sem šla potem še k svoji osebni zdravnici, ki mi je zadevo pojasnila in potrdila, pa tudi gastroenterologinja se je strinjala.
So mi pa vseeno priporočali, da naj zaužijem dosti kalcija in pa da moram dolge kosti (zdi se mi, da sta to podlahtnica in mečnica) izpostavljati soncu, ker s tem pridobimo v telo največ vitamina D, dodatkov mi niso priporočali. Je pa to odvisno od primera do primera (pa tudi različni zdravniki priporočajo različne terapije), jaz imam namreč še neke druge zdravstvene težave.
“Strive for perfection in everything you do.“ (Sir Henry Royce)
0
Nazaj na vrh
student10
Starost: 42Pridružen: 23. jun 2007Prispevkov: 960Kraj: KrtinaStatus:Offline
Objavljeno: 4. mar 2013 9:16
Povezava do prispevka

Joj res nisem spremljal te teme naprej. Se malo opravičujem smiley V bistvu pregledan sem bil na podlagi zdravil, ki jih jemljem in ker sta dve študentki delalo raziskovalno nalogo na tem področju, kako vitamin D vpliva na kostno gostoto ali nekaj podobnega. Zdaj tega vitamina ne jemljem več.

Ali mogoče kdo ve kaj pomeni izven kostna kalcifikacija, kdaj se pojavi in kako jo je mogoče odpraviti?

0
Nazaj na vrh
nady
Starost: 120Pridružen: 31. jul 2012Prispevkov: 207Kraj: Planet lepoteStatus:Offline
Objavljeno: 4. mar 2013 9:41
Povezava do prispevka
Margi je napisal/aNa podlagi česa pa so te poslali na testiranje, če smem vprašat? Jaz sem tudi želela iti (zaradi določenih težav, ki jih imam), pa je zdravnik rekel, da sem premlada, da mi testiranje ne pripada, da grem lahko samo samoplačniško.
Sicer je pa za zdrave kosti pomemben tudi magnezij, bojda še bolj kot kalcij (poleg vitamina D, ki ga tako že jemlješ).
 

Margi, meritve kostne gostote so samo samoplačniške in je ne moreš opraviti na napotnico, saj zaenkrat še ne.

NE ZAMUDI PRILOŽNOSTI TEGA DNE,
SAJ SE NE BODO NIKOLI VEČ PONOVILE.
0
Nazaj na vrh
student10
Starost: 42Pridružen: 23. jun 2007Prispevkov: 960Kraj: KrtinaStatus:Offline
Objavljeno: 12. sep 2013 12:28
Povezava do prispevka

Pred časom sem pisal, da jemljem vitamin D za raziskavo in danes sem dobil izvide. Če znam pravilno prebrati je bilo merjeno za hrbtenici, kolk in radius. Po vrstnem redu so bili rezultati - 2,4, - 1,2  in - 1,4. Po enem letu so bili vsi boljši za 0,3. Torej je bila hrbtenica (-2,1); kolk (-0,9) in radius (-1,1). Ker je bila opravljena tudi kontrola krvi, bi me zanimalo kaj pomeni, če imam v hemogramu vse merjene enote (K-Lkci, K-Erci, K-Hb, K-ht, MCV, ...) na spodnji meji vrednosti oz. še znotraj razreda, edino MPV celo nižjo od vredosti v razredu smiley

Če bi znale razložiti, se zahvaljujem.

0
Nazaj na vrh
Manaya
Starost: 40Pridružen: 28. okt 2012Prispevkov: 42Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. sep 2013 0:33
Povezava do prispevka

Se bom osredotočila na krvne izvide:
Vse kar je v mejnih vrednostih (referenčne vrednosti), je OK, kar je manjšega odstopanja izven mejnih vrednosti, je še vedno čisto OK . Ni pa dejstvo, da so najnižje vrednosti ravno najbolj optimalno stanje. Vedno je potrebno gledati krvno sliko povezano kot celoto, ker vsi elementi v krvi součinkujejo med sabo.
MPV = volumen Erci (eritrocitov) - če ni velikega odstopanja, se niti ne daje velike pozornosti
K-Lkci (levkociti) - povišane vrednosti pomenijo vnetje, okužbe, zastrupitve itd.
K - Hb (hemoglobin), K - Erci (eritrociti) - povišane vrednosti, brez zlorabe eritropoetina, so najlepše darilo za športnike

Kar se pa zadeva zdravil, ima vsako še tako nedolžno zdravilo vedno stranske učinke. Ne bi se niti spuščala v protiepileptična zdravila, ker je za vse epileptike to nujno zlo (vedno je dobro prebrati priložena navodila!), predvsem pa upoštevati, da je najhujše medsebojno jemanje in posledično delovanje različnih zdravil. 
Zakaj ti zdravnik tega ni povedal/ozavestil, boš pa presodil najbolj sam Wink
 

0
Nazaj na vrh
student10
Starost: 42Pridružen: 23. jun 2007Prispevkov: 960Kraj: KrtinaStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2016 17:21
Povezava do prispevka

Pravzaprav nimam pojma kakšno imam zdaj kostno gostoto Smile vendar sem bil zadnjič na kontroli za vitamin D. Sicer ostale (minerale) imam v mejah normale, tudi železo in feritin, razen vitamin D, ki je nižji od spodnje meje orientacijske vrednosti.

V bistvu sem eno leto dodajal vitamin D, kar bi mislil, da se je nivo vsaj dvignil, drugače naj bi ta vitamin telo proizvajalo samo (tudi na soncu sem relativno dovolj časa). Kaj naj naredim oz. če imate kakšen predlog :)
 da bi ga spravil vsaj na malo višjo raven. V kolikšni meri lahko pomanjkanje tega vitamina vpliva na delovanje celotnega organizma?

 

 

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kostna gostota
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
 • Dow* 14. nov 2021 20:14
  super
 • Dow* 14. nov 2021 20:09
  še kar
 • Dow* 14. nov 2021 20:07
  v redu
 • Dow* 5. okt 2021 18:38
  v redu
 • Dow* 5. okt 2021 18:36
  še kar
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Da je uživanje sladkorja izjemno škodljivo za zdravje, čivkajo že ptički na strehi.