Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Konstantna napetost in motnje prebave - kandida v črevesju

Lenchy
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 1143Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 28. nov 2008 17:11
Povezava do prispevka
Pozdravljene, mene zadnje čase vedno bolj pestijo znaki kandide v črevesju. Zanima me, če jo je katera izmed vas že imela in kako ste se spopadale s tem?
Nekaj sem brala na internetu o tem in me posebna prehrana niti malo ne veseli Smile




Še starejša tema - klik.
Nazadnje urejeno 30. nov 2008 14:39; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get...
0
Nazaj na vrh
SPA
Starost: 41Pridružen: 15. jul 2005Prispevkov: 5504Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2008 18:46
Povezava do prispevka
Na hitro - tudi mene je začelo motiti par stvari pri delovanju mojega celotnega sistema in predvsem non stop vaginalna kandidoza. Spopad na več frontah - canesten vaginaletke za spodnji del nato pa napad na prebavni trakt z molkosanom, tabletami dida, ki pobijajo k. in probiotiki v tabletah (florazym). Za zajtrk obvezno jem ali navadni (=nesldkani) ego jogurt + otrobe (za vlaknine) ali kosmiče, sadje (agrumi!).

Za konkreten boj je kar kriza, ker je dieta precej stroga, ampak vsaj izboljšaš lahko stanje z manjšimi spremembami.
Vsaka šola nekaj stane...
0
Nazaj na vrh
Lenchy
Starost: n/aPridružen: 18. jan 2005Prispevkov: 1143Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2008 14:37
Povezava do prispevka
Jaz z vaginalno nimam problemov, črevesna me pa ubija. Popolnoma sem napeta kot balon. Sem se par dani borila in sem se držala diete in sem bila takoj bolje, pol sem pa za poizkušnjo pojedla malo kruha pa 1 košček čokolade, kriza nazaj. Tako,da se bom resnično morala nekaj časa držat te diete.

Sem pa prebrala o tem malo na netu.
in sem naredila tudi test zjutraj z vodo in sem ugotovila,da imam ta problem Unhappy

    Preprost test

  Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, vzemite prosojen kozarec in vanj vlijte navadno vodo (po možnosti filtrirano ali ustekleničeno, da se boste izognili odvečnemu kloru). Pljunite v vodo in počakajte od 10 do 15 minut. Če opazite, da se s površja spuščajo bele nitke, je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna.


Če zagledate takšno sliko, je to dobra in slaba novica.


Dobra zato, ker ste odkrili vir slabega počutja. Niste senilni, niste naveličani partnerja, niste v meni . samo kandida vam nagaja.


Slaba novica je, da bo obvladovanje kandide zahtevalo veliko časa
in vztrajnosti.

Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get...
0
Nazaj na vrh
SPA
Starost: 41Pridružen: 15. jul 2005Prispevkov: 5504Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2008 18:59
Povezava do prispevka
Sem nekje prebrala, da ta test ni najbolj zanesljiv. No, jaz kake drastične diete nisem sposobna speljat. Sem pa vsaj, kolikor se da, spremenila prehrano na boljše. In se pozna.

Ne vem, izogibaj se očitno škodljivi hrani in poskušaj vnesti več koristne. Pa probiotike in več vlaknin. Pitje limonade na tešče naj bi tudi pomagalo.

Glede na do sedaj prebrano je kandida en cel hudič... Ampak itak jo imamo v sebi, samo pogoje ji moramo malo poslabšat, da ji ne bo tako max udobno in se ne bo množila.
Vsaka šola nekaj stane...
0
Nazaj na vrh
*navihana*
Starost: 34Pridružen: 20. dec 2006Prispevkov: 14Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. dec 2008 15:37
Povezava do prispevka
Žiuujo!
 
Se bom prvo pohvalila-ravno danes sem začela s "pravilno" prehrano v času "diete" proti kandidi.
Sprva sem se pozanimala, prebrala na netu vse, sicer imam še kar nekaj vprašanj, ki upam da bodo rešena do konca tedna.
Je res, da test sline ni najbolj siguren, ampak ti tudi recimo krvna slika ne prikaže kandide, čeprav jo imaš. Če boste kaj gledale po forumih, boste prebrali, da so ravno preko sline izvedeli kdaj so pozdravili preveliko količino kandide v črevesju.
Poskusi s slino, zjutraj na tešče, počakati je trba tudi do 1h, in če se iz pljunka vlečejo nitke, je pač kandida.
Zdravljenje-stroga dieta naj bi potekala pribl. 3 mesece, če pa poleg pravilne prehrane greš na bioresonanco, se zdraviš, naj bi zdravljenje trajalo pribl mesec dni.
Zelo dobro za kandido je tudi kokosovo olje in maščoba, nasploh je za vsak obrok priporočeno 70% zelenjave,..
Izogibajte se vsemu belemu: moka, sladkor,... Testenine imam jaz pirine, prav tako moko, mi doma mami peče kruh.
Kar se tiče kvasa, so mnenja deljiva -zato jaz uporabljam vinski kamen (pecilni prašek), kupim v dm-u.
Sadju se je potrebno izogibati, saj tudi sadni sladkor ni priporočljiv, če pa že, pa samo po eno kislo sadje na dan.
 
Malce me skrbi to, da sem dosti na faxu, zato bom s sabo verjetno nosila kake oreščke, prej si bom spekla kako palačinko, ..
 
Trajalo je, predno sem dobila voljo za kaj takega, ampak zaenkrat mi uspeva, prvi teden bo kriza
 
Upam da sem napisala kaj poučnega
carpe diem
0
Nazaj na vrh
zdrava
Starost: 44Pridružen: 5. avg 2005Prispevkov: 273Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. dec 2008 12:34
Povezava do prispevka
Kandido sem si že večkrat uspešno ukrotila. Pomaga priemrna in že omenjena prehrana in prehrambeni dodatki. Jaz sem bila razkritja svojih težav z napetim trebuhom, slabo prebavo in pomanjkanjem energijje zelo vesela. Namreč, v roke mi je prišla knjiga o kandidi in že kmalu po držanju prehranjevanja, sem se počutila boljše.
Od tega bo že eno leto. Zdaj se ne rabim več testirat, enostavno vem, ko je kandida prisotna. Kandido je treba razumeti kot stanje in ne kot bolezen, zato se je treba te prehrane res vztrajno držati. Mislim pa da ni huda, je zdrava prehrana in še linijo vzdržuješ. Samo sladko vedno diši...
 
Svetujem pa, da pri nakupu probiotikov pogledate sestavine in število bakterij, ker se je probiotikov že 3much namnožilo, da se izogibate izdelkov z ovojnicami ali pa vsaj želatinastimi, da pazite katere bazične minerale (pomembni za razkisanje) uživate (da ni notri laktoze in dodanih sladkorjev, ki še bolj zakisajo telo), da jeste veliko česna, kislega zelja.
 
Ker so dodatki precej dragi, si sama včasih namesto alg v sokovnik vržem blitvo, regrat, ki vsebujeta veliko klorofila. Prav tako uživam veliko surovega česna.
 
Morda najpomembnejši rezultat: Pred tem sem se 2 leti neuspešno borila s glivičnimi in bakterijskimi vnetji nožnice, ki so se konstantno ponavljali. Ginekologinja me je zdravila šablonsko s Canestenom in Klimicin V kremo. Je pa res, če bi mi hotela razložiti vse o kandidi, bi potrebovala precej časa, in verjetno ne bi naletela na moj pozitivni odziv, ko bi naštevala dodatke, ki so povrhu še samoplačniški:).
 
V glavnem, se da!
0
Nazaj na vrh
GlamShine
Starost: 42Pridružen: 7. maj 2008Prispevkov: 166Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. mar 2009 11:28
Povezava do prispevka
Da malo obudim temo. Imam glivice na nohtih in kozi, pa sem prebrala vse zivo o kandidi na netu. Tudi test z slino je bil pozitiven. Po vsem prebranem sem razmisljala, da se lotim stroge diete, da kandido odpravim. Ker se nestete teorije o tem kaj se sme jesti in kaj ne zelo razlikujejo, sem se malo bolj raziskala in naletela na naslednji clanek. Predvsem mi je odprlo oci zadnji odgovor. Tako je vsa panika okoli kandide cisto odvec!

Pojem kandida preobcutljivostni sindrom (KPS) pozna tudi medicina, a je prepricana, da ni nikakršnega dokaza o obstoju te bolezni. Laiki pripisujejo KPS vrsto simptomov, toda takšne ima vecina bolnikov z najrazlicnejšimi boleznimi, pravijo zdravniki in opozarjajo, da je zdravljenje takšne namišljene bolezni z zdravili, ki so sicer namenjena resnicnemu obolenju, zelo nevarno. Prof. dr. Janeza Tomažica s Klinike za infekcijske bolezni in vrocinska stanja v Ljubljani smo prosili za podrobnejšo razlago tega tudi pri nas precej razširjenega pojava.
Kandida preobcutljivostni sindrom
Najprej nam, prosim, pojasnite pojme, kaj je kandida, kaj kandidoza in kaj kandida preobcutljivostni sindrom (KPS). Laiki jih namrec radi pomešajo. Torej, kaj je kandida?
Glivica kandida – rod Candida, najpogostejša in najpomembnejša je Candida albicans – živi z nami v sožitju na naši koži in v sluznicah, predvsem sluznicah prebavnih poti, deloma dihal in sluznici nožnice. Kandida je del normalne flore. Naseli se že ob rojstvu ali kmalu po njem. Kot vsi mikroorganizmi se lahko vplete v naš obrambni mehanizem in ga zacne vznemirjati, ta pa se odzove obrambno ter povzroca razlicne reakcije.

Kaj je kandidoza? Obstajata povrhnja kandidoza in invazivna kandidoza. V cem se razlikujeta?
Pri imunsko zdravi osebi lahko kandida povzroci povrhnjo kandidozo – na sluznici, koži ali nohtih. Ta oblika bolezni za cloveka ni nevarna, je pa lahko zelo nadležna in vcasih zahteva dolgotrajno zdravljenje.
Ob zmanjšani imunski sposobnosti organizma pa se lahko kandide po krvi razsejejo po telesu in povzrocijo sistemsko oziroma invazivno kandidozo. Ta oblika bolezni je zelo nevarna in ogroža bolnikovo življenje. Sistemska kandidoza je lahko omejena tudi na en organ, na primer na jetra, ledvici, vranico, oci ali osrednje živcevje. Poudarjam, da se invazivna oblika bolezni pojavi le pri bolnikih z zelo hudimi imunskimi okvarami, torej ob rakavih boleznih, zdravljenju s citostatiki, glukokortikosteroidi in drugimi zdravili, ki slabijo imunski sistem, po presaditvah organov, pri aidsu ter redkeje pri dolgotrajnem antibioticnem zdravljenju hudih okužb pri kronicnih bolnikih.

Kaj je kandida preobcutljivostni sindrom, za katerega uporabljamo kratico KPS?
Pred vec kot 25 leti sta bila ameriška zdravnika Orian C. Truss in pozneje William Crook prepricana, da sta odkrila novo bolezen. Poimenovala sta jo kandida preobcutljivostni sindrom (KPS): pri nekaterih ljudeh naj bi se namrec razvila preobcutljivost za kandido, ta pa naj bi se kazala z zelo raznolikimi težavami. Po njunem mnenju je glavna znacilnost KPS stalno vsesplošno slabo pocutje, ki ga spremljajo utrujenost, težave s prebavili (zaprtje, driska, napenjanje itn.), bolecine v mišicah in sklepih, predmenstrualne težave, duševne težave (motnje koncentracije, nihanje razpoloženja, depresija itn.), želja po uživanju sladkorja, alkohola in podobno. Številni zdravniki v Ameriki pa tudi drugod so to diagnozo nekaj casa pripisovali skoraj vsakemu svojemu bolniku z nepojasnjenim slabim pocutjem.

Kako to, da se v Sloveniji v zadnjem casu toliko govori o tej domnevni bolezni? Ljudje pravijo: »Imam kandido,« in ob tem naštevajo splošno slabo pocutje, utrujenost, brezvoljnost, napenjanje.
Infektologom se ob tem dvigajo lasje. Do danes ne poznamo nobene diagnosticne metode, s katero bi dokazali bolezen kandida preobcutljivostni sindrom. Edini dokaz »bolezni« je subjektivno pocutje. Obolelost s KPS si ponavadi pripiše (namišljeni) bolnik kar sam, in sicer na podlagi tockovanja odgovorov na vprašalnik, ki ga je razvil zdravnik Heiko Santelmann (angl. Questionnaire for Fungus-Related Disease, okr. FRDQ-7). Kandida preobcutljivostni sindrom je namišljena bolezen.

So bile opravljene kakšne posebne raziskave, ki jasno dokazujejo, da KPS ne obstaja?
Leta 1990 je bil v reviji New England Journal of Medicine (ena najpomembnejših znanstvenih medicinskih revij) objavljen clanek o dobro nadzorovani klinicni študiji, v kateri so primerjali dve veliki skupini žensk, ki so izpolnjevale merila za KPS. Imele so vnetje nožnice, ki ga je povzrocila kandida. Eno skupino so zdravili s protiglivicnim zdravilom, drugo pa z na pogled enakimi tabletami, a je bil v njih le škrob (placebo). V vsako od skupin so bile osebe izbrane nakljucno, vse do konca študije pa niti zdravnik niti opazovana oseba nista vedela, kakšno ucinkovino posameznica uživa. Ugotovili so, da pri odpravljanju sistemskih ali psihicnih simptomov KPS protiglivicno zdravilo ni bilo nic ucinkovitejše od placeba. Protiglivicno zdravilo je po pricakovanju pozdravilo glivicno okužbo nožnice, na težave KPS pa ni vplivalo nic bolje od placeba. V neki drugi raziskavi niso našli povezave med kronicno utrujenostjo in KPS. Še najvec raziskav o KPS je bilo narejenih na Norveškem, kjer je bila ta »bolezen« nekaj casa zelo modna, vendar so tudi tam scasoma nehali govoriti o tem obolenju.

Zdravilci in laiki, ki so napisali cele prirocnike o zdravljenju kandide, še vedno išcejo ucinkovito zdravilo za KPS. Predlagajo protiglivicno dieto, razkisanje telesa, dodajanje probioticnih bakterij in bioresonancno terapijo. Kaj menite o tem?
Zdravniki nimamo nic proti, ce se ljudje odlocijo za kakšno dieto, ki gre v kontekst zdrave, uravnotežene prehrane in zdravega življenja. Pravzaprav je ravno nasprotno, saj poskušamo ljudem vedno znova dopovedati, da je treba živeti zdravo. Nasprotujemo edino temu, da jemljejo zdravila. To nikakor ne pride v poštev. S postavitvijo diagnoze KPS lahko celo spregledamo pravo, morda življenjsko ogrožajoco bolezen, ki bi jo s pravocasnim zdravljenjem lahko uspešno pozdravili. Simptomi, ki jih navajajo kot simptome KPS, so namrec tako splošni, da jih ima vecina bolnikov v nekem obdobju številnih in najrazlicnejših bolezni.

Lahko nezdravljena povrhnja kandidoza pripelje do invazivne kandidoze?
Ce ni v ozadju hude – poudarjam, hude! – imunske okvare, ne more. Nikoli. Povrhnje kandidoze se lahko ponavljajo, nikoli pa ne ogrožajo življenja in ne povzrocajo sistemskih težav. Clovek se resnicno slabo pocuti, ce ga ves cas nekaj srbi, ce mu poka koža, ce se koža lušci, ce ga ves cas pece, vsekakor pa ni razloga, da bi se zaradi tega vsesplošno slabo pocutil, ležal brez volje in se predajal brezdelju.

Menda je vecja nevarnost v tem, da zaradi namišljenega kandida preobcutljivostnega sindroma brez potrebe uživamo zdravila, ki so namenjena zdravljenju kandidoze?
Res je. Pogosto se zgodi, da samoimenovani bolniki s KPS, zavedeni s številnimi nepreverjenimi podatki o tej bolezni, dobesedno prisilijo zdravnike, da jim predpišejo protiglivicno zdravilo, na primer diflukan ali diflazon. Najpogosteje se želijo znebiti glivic iz crevesja (v resnici gre za normalno floro). Zdravniki nimajo v rokah nobenega strokovno utemeljenega razloga, da bi takim »bolnikom« predpisali protiglivicna zdravila. Morebitna uvedba protiglivicnih zdravil pri takih ljudeh je nedopustna in nevarna, lahko je celo kazniva, saj protiglivicna zdravila niso registrirana za tovrstne indikacije in tudi ni nobenih priporocil za njihovo tovrstno uporabo.
Zakaj je to nevarno? Zakaj zdravniki ne predpisujemo teh zdravil za namišljeno bolezen KPS? Ce se, hipoteticno receno, zgodi, da bo ta clovek nekega dne zbolel za boleznijo, ki oslabi imunski sistem, lahko kandida, ki je še vedno v telesu (ce smo s kandido prekuženi, se je ne moremo znebiti, tudi ce bi zdravilo jemali vse leto) in je zaradi dolgotrajnega jemanja protiglivicnega zdravila postala odporna proti njemu, povzroci invazivno bolezen, ki jo bomo težko pozdravili. S cezmerno uporabo protiglivicnih zdravil v slovenski populaciji bi povecali delež odpornih gliv.

Za katera obolenja se obicajno predpisujejo omenjena zdravila?
Recimo za vnetje nožnice, a redko. Ali kadar kandida povzroca probleme na koži, a tudi takrat zelo redko. Najpogosteje jih predpisujemo za invazivne oblike kandidoze.

Je kandidoza lahko prirojena?
Ne. Otroci lahko imajo sor v ustih, a to ni prirojeno. Dojencek je imunsko nedozorel, nima popolnoma razvitega imunskega sistema, eden od znakov, da ni zrel, pa je tudi to, da se mu v ustih pojavlja sor. A to še ne pomeni, da ima prirojeno kandidozo.

Ali lahko invazivna in nevarna kandidoza nastane že zaradi splošnega padca imunskega sistema, torej zaradi stresa ali preobremenjenosti, kot menijo laiki?
Nikakor ne. Za nevarno obliko kandidoze je stres nepomemben.

Kaj menite o opazovanju jutranje sline v kozarcu filtrirane vode? Vsi govorijo, da tako testiranje jasno pokaže bolezen.
To je neumnost. Medicina z raziskavami ni potrdila te bolezni. KPS za medicino ne obstaja. Ne poznamo ustrezne diagnosticne metode kakor tudi ne epidemioloških niti terapevtskih dokazov o njenem obstoju. Zato ni mogoce ovrednotiti prav nobenega takšnega laicnega testa. Pljunek v vodo je pljunek v prazno.
Tekst: ŽANA KAPETANOVIC
Foto: KATARINA KRMELJ

0
Nazaj na vrh
redgreen
Starost: 36Pridružen: 2. feb 2009Prispevkov: 78Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. feb 2011 21:29
Povezava do prispevka
zaradi splošnega slabega počutja in zaradi napetosti v trenbuho bom upoštevala dieto, nič bele moke, sladkorja..nič kruha.. pa da vidim če bo delovala. 
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. feb 2011 21:34
Povezava do prispevka
Huh, ne bi rada koga strašila, ampak tudi sem sama svoje simptome lahko enostavno povezala s kandido (slabost, izguba teže, nemogoča koncentracija ... + 'test' s slino, hah). Ampak hvala bogu sem vseeno šla k zdravnici, ki me je poslala naprej na preiskave, s katerimi si mi potrdili celiakijo. Tako da pri konstantnih prebavnih težavah vztrajajte pri zdravnikih, da vas napotijo naprej (potrebna je gastroskopija). Simptomi so lahko pri celiakiji zelo netipični, če se ne drži striktno diete pa so lahko posledice zelo hude (tudi rak na črevesju) + če same izvajate nekakšno dieto, ki je zaradi prepovedi bele moke manj- ali brezglutenska, so lahko rezultati naknadnih preiskav zavajujoči. Kot rečeno, nočem nikogar strašiti, ampak better to be safe than sorry.
0
Nazaj na vrh
Merika19
Starost: 32Pridružen: 23. maj 2011Prispevkov: 626Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. dec 2014 13:38
Povezava do prispevka

Pozdravljene planetke. Sumim, da se mi je v črevesju preveč razmnožila kandida. Naredila sem tudi test z slino, ki je pokazal pozitivno. Premišljevala sem, da bi šla samoplačniško v labaratorij, da bi naredili test. A morda veste koliko stane? Zdaj ne vem kako naprej, bojim se, da če bi šla do osebne zdravnice, da me sploh nebi jemala resno smiley Imam katera izkušnje z kandido?

Hvala 

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 26. dec 2014 14:51
Povezava do prispevka

Dvomim, da uradna medicina dela karkoli takega. Jaz sicer nimam izkušenj, lahko pa povem izkušnje 2 ali 3 znank; ko so šle do svoje zdravnice (ali ginek., ne spomnim se), so - po pričakovanjih - doživele zanikanje in celo posmeh. Potem so se same spravile v red s pomočjo stroge diete in prehr. dopolnil.

Tako, da če imaš take težave, bi na tvojem mestu šla na anti-kandida dieto in vse, kar sodi poleg, ker je itak zdrava v vsakem primeru. Če boš kmalu opazila izboljšanje, potem ni dvoma, da je (bilo) to to.smiley

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Merika19
Starost: 32Pridružen: 23. maj 2011Prispevkov: 626Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. dec 2014 17:07
Povezava do prispevka

Hvala Tanja za odgovor smiley To osebno zdravnico ko jo imam jaz, bi se mi verjetno tudi posmehovala. Premišljevala sem, da bi si v lekarni kupila hitri test z kandido ter še tako preverila. Zdrava prehrana pa mi v nobenem primeru nebo škodila, verjetno bi še tudi kakšne kg izkopnel smiley

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 1. mar 2015 12:26
Povezava do prispevka

Merika, si potem poskusila z dieto? Kako je stanje?smiley

Hehe, upam, da je tudi kaka kila šla, če je bila to želja.smiley

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Konstantna napetost in motnje prebave - kandida v črevesju
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo