Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Big brother

Pojdi na stran 96 , 97 , 98 , 99 , 100 , 101 , 102 , 103
Iry
Starost: 40Pridružen: 16. jun 2005Prispevkov: 792Kraj: Povsod me je dostStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 16:02
Povezava do prispevka
Ja Andrej se je vsaj trudil govorit slovensko, nekateri ki pa živijo v Sloveniji že desetletje ali več, se pa ne trudijo!
Jaz nimam proti nobenmu nič, samo ko grem jaz recimo na Hrvaško moram ravno tako hrvaško govort, drugače si že skor ogrožen da te kdo prebuta.
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 16:18
Povezava do prispevka

alexa je napisal/aOMG kaj berem!!!!
Dobro, da je zmagal osebek s polomljeno slovenščino???? Pa važno, da je iz Avstralije a ne?
In tko "dobro" kot je on govoril slovensko, jo govori tud VSAK t.i. čefur. Naglas je drugačen,
to je pa vse.
Vsak drugi stavek so mu prevajali. Bruce je boljše govoril slovensko v tistem tednu bivanja kot pa zmagovalec!  Pa mi ne govorit, da niste nacionalno nastrojene proti južnjakom, ker je iz te teme več kot očitno, da ste. Pa tud o posameznikih mi zdele ni treba, a ne?!
Phu!

Dejmo se Slovenci bolj množiti no, pa bomo v večini!

Dummy me. Jaz sem bla pa prepričana, da smo glasovali na podlagi karakterja in ne priimka.

Tole name leti, a ne?

Lej jaz nimam proti južnjakom nič, ampak če se moram jaz prilagajat, ko grem v tujino, bi se tudi oni lahko, ko pridejo v Slovenijo.

Prideš na Jesenice, ne slišiš slovenske besede ( očitno nismo v Sloveniji), prideš v Ljubljano, na določenih koncih ne slišiš slovensko, prideš v Koper, ne slišis slovensko. Pa čaki mal, kje živimo?

Gre se za to, da se piše Novak, ne pa  Semolič ( je bilo očitno, da mama komaj slovensko govori, teta se pa sploh ni trudila), Prodanovič in ne vem kaj so še vse bili. Pa trudil se je z slovenščino, čeprav polomljeno.   Kateri južnjak se pa na Jesenicah trudi z slovenščino? Ga ni, pričajo po njihovo.

In zakaj se je Brita Bilač lahko naučila prfektno slovensko? Mislim, da je malo težje naučit Nemca slovensko, kot pa Hrvata, Srba ali pa Bosanca.

Ja in poznam ogromno ljudi, ki se pišejo na ič, pa govorijo popolno slovenščino, sploh ne bi vedel, da so njihove korenine južno od Slovenije. In se z njimi dobro razumem in ne gojim do njih nobene nestrpnosti.

0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 42Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 16:25
Povezava do prispevka
saj to, da nekateri hrvati, srbi, bosanci ... ne govorijo lepo slovensko ali se pa sploh ne trudijo, je samo posledica tega, da jih mi vseeno razumemo, tudi če govorijo v svojem jeziku in praktično lahko povsem brez problema živijo v sloveniji s svojim jezikom in normalno funkcionirajo.

če pride nemec, mu ne preostane drugega, kot da se nauči slovensko ... morda lahko nekaj časa komunicira še v kakšni angleščini, samo dolgo in povsod ne.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 17:42
Povezava do prispevka
Katja je napisal/a
Lej jaz nimam proti južnjakom nič, ampak če se
moram jaz prilagajat, ko grem v tujino, bi se tudi oni lahko, ko
pridejo v Slovenijo.

Gre se za to, da se piše Novak, ne pa  Semolič ( je bilo očitno, da mama komaj slovensko govori, teta se pa sploh ni trudila), Prodanovič in ne vem kaj so še vse bili. Pa trudil se je z slovenščino, čeprav polomljeno.   Kateri južnjak se pa na Jesenicah trudi z slovenščino? Ga ni, pričajo po njihovo.

Ti greš v tujino kot turist in se država glede jezika prilagaja tebi in tud v Sloveniji nisem slišala turista govorit slovensko in mu tud ni treba, tko da nevem kaj ma to veze z vsem?

Sicer pa v prvem postu pišeš, da si vesela, ker je zmagal nekdo s pravim slovenskim priimkom in ne spet nkedo na -ić. Mislim, da so vsi, ki se pišejo na ić, v hiši govorili popolnoma slovensko in upam, da tudi tebi razumljivo.
Torej...če se ti gre samo za tekočo govorico jezika, nevem kaj ima priimek, ki si ga tko izpostavila, veze pri vsem tem?

Na Jesenicah, v Ljubljani in nevem kje še vse, pa nevem, če si doživela, ko si prišla v neko javno ustanovo, trgovino, bolnišnico, itd., da kdo nebi govoril tekoče slovensko!?
Nevem zakaj se obremenjuješ kako govori navadna jara iz blokovskih naselij in kaj ima veze, če se tam ena mama s četrtega štuka dere na svojga sina, v stilu Question Haso, žgečkam ti mater, ručak ćeka, ulazi, tko kot se jaz ne obremenjujem, ko se Slovenec dere Question mat kokoš a sm ti reku, da ti ne dam dnarja!( v ozadju pa že slišiš zvok lomljenja krožnikov).

@gita Question Nemec se nauči slovensko toliko, da se lahko sporazumeva s Slovenci. Ali pa, če si najde ženo slovenko in če ona nima pojma o nemščini. Potemtakem obstajata dve možnosti Question
 - on se bo naučil slovensko
-ona se bo naučila nemško
Mislim, da vsi vemo, glede na to, da sta se odločila živet v Sloveniji, katera opcija pride v poštev!
In ta isti Nemec bo svoje otroke, živeče v Sloveniji, naučil tekoče nemško. In verjetno se bo potem kasneje z njimi pogovarjal v nemščini. A ne?

0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 17:51
Povezava do prispevka
Katja je napisal/a
gledaš tekmovanja, sami ić.

to je pa tko, ko udari slovenska zavist.

0
Nazaj na vrh
gita
Objavljeno: 15. jun 2007 17:52
Povezava do prispevka
ja saj jaz sem hotela samo povedat, da ne, da se srbi, hrvati, bosanci ... nebi želeli prilagodit ... prilagodijo se toliko, da lahko funkcionirajo in ravno tako vsi ostali tujci, s tem, da nekateri čez čas jezik obvladajo do potankosti, nekateri pa ne ... ampak se pogosto nekdo drug, ki ima popolnoma drugačen materin jezik, kot je slovenščina, prilagodi bolj podrobno ... ker drugače ne more. res pa je tudi, da imamo zelo malo tujcev iz držav, ki govorijo popolnoma drugačen jezik od slovenščine. južnjakov pa precej in potem so zaradi tega bolj na udaru in bolj pod drobnogledom. pa tudi tujcev iz drugih držav se ne ocenjuje tako strogo ...

to pa še ne pomeni, da nekateri južnjaki ne obvladajo slovenščine do potankosti. ampak morda je le kaj na tej tezi, da se jih veliko ne nauči dobro slovensko, ker se jim ni treba. vpašanje kako dobro bi se mi naučili hrvaško, če bi šli živet npr. tja. saj tudi če napol po slovensko govoriš, te razumejo in potem je samo stvar posameznika, koliko mu pomeni, da nek jezik obvlada ali pa mu pomeni le to, da lahko komunicira.

to je moje mnenje.
Nazadnje urejeno 15. jun 2007 17:54; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
alexa
Objavljeno: 15. jun 2007 17:53
Povezava do prispevka
ja no pa ti men povej zakaj bi se morala Fatima al pa ena Biserka al pa en Hans, John, Heidi, itd. naučit tekoče govorit slovensko, če je vse kar počne to, da doma gospodinji ali pa se nauči jezika toliko kot ga rabi? Pride Hans iz Nemčije v Slovenijo delat za nemško podjetje. Tam govori nemško, tistih par besed, ki jih potrebuje pa se tudi nauči. Več kot tolko ne rabi in tud prav je tako. Koga sploh briga? Nevem zakaj se folk obremenjuje s tem kako drugi govorijo. Pogrešate komunikacijo s takimi?
Nazadnje urejeno 15. jun 2007 17:56; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
gita
Objavljeno: 15. jun 2007 17:56
Povezava do prispevka
joj. ne me razumet, da jaz pravim, da se kdorkoli mora naučit, mene prav nič ne moti, če ne govori slovensko - resnično.

samo povedala sem svoje razmišljanje zakaj jaz mislim, da je tako.

in enostavno, če greš v anglijo, ne moreš govorit pol slovensko pa pol angleško, lahko govoriš samo omejeno angleško in potem postopoma verjetno vedno bolje - odvisno od tega, kakšno življenje živiš (kot praviš).

medtem ko, če se jaz preselim na hrvaško, lahko mirno govorim pol slovensko pa pol hrvaško pa bom lahko čisto normalno komunicirala.
0
Nazaj na vrh
alexa
Objavljeno: 15. jun 2007 18:08
Povezava do prispevka
Ma moja teta se je preselila v Anglijo pa zna tolko agnleško kot zna en (tko kot vi pravite) bosanec slovensko. Pa koga tam gor sploh briga? Nikogar, ker edini narod, ki nima pospravljenega lastnega praga, obremenjuje pa se s tujim, smo Slovenci.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 19:22
Povezava do prispevka
No, če že tak gledamo, Andrej je Slovenec, slovensko je pa govoril dosti slabše od marsikaterega južnega brata, ki je priseljen v Slovenijo. Ogromno stvari ni razumel in so mu morali full prevajat. Kar se meni zdi sramotno, glede na to, da so starši Slovenci.Toliko o tem, kako se južnjaki ne naučijo jezika.
Sicer pa kolikor jaz slišim, zna večina priseljencev (naših južnih bratov) slovensko in se v hrvaščini, srbščini pogovarjajo samo med sabo. Kar se mi pa zdi normalno. Tudi mi bi se doma pogovarjali slovensko, če bi se npr. preselili v Anglijo, pa četudi bi vsi znali prfektno angleško.

"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
J.Lo
Starost: 13Pridružen: 7. jan 2005Prispevkov: 7043Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 21:02
Povezava do prispevka
Meni se tudi zdi noro od staršev v mešanih družinah, da ne naučijo otroka obeh jezikov. Če bi bil moj partner tuje narodnosti, bi vsekakor vztrajala na tem, da se otrok nauči obeh jezikov, sploh v rani mladosti, ko je za otroke dokazano, da jim je ful lahko...

Sicer pa o tahudi debati tukaj-jaz nimam popolnoma nič proti južnjakom in vsem ostalim "neslovencem". Imam tudi veliko prijateljev med njimi,strica, tudi bivšega fanta, pa so super ljudje. Tako da generalno gledano popolnoma nič proti njim. Me pa moti, da pridem k zdravniku, pa ga pol ne razumem, kaj mi govori. Tisto leto srbohrvaščine v 5. razredu osnovne šole mi pač ni dalo dovolj znanja, da bi razumela vse. No in ta dotični zdravnik je tu v Slo, kjer dela v zdravstvu, že 20 let! To me pa moti. Ampak, če sem lahko jaz na slabšem zaradi tega, ker ne razumem vsega, kar mi je povedal, me pa moti. Pa ko pride v službo na sestanek gospod, ki ima priznano firmo pri nas tudi že xx let in mi razlaga strokovne stvari, ki jih rabim, da zaključim nek projekt, pa ga ne razumem, me tudi moti. Kaj me briga, kako se pogovarja doma, lahko se v kitajščini, to ni moja stvar...Ko pa mi kdo govori pomembne podatke, pa naj bodo za službo ali pa glede mojega zdravja, pa želim razumeti! In to je vse. Pa sem 100%, da oba gospoda zelooo dobro znata slovensko, če želita, ampak se pač enostavno ne potrudita. In to se mi ne zdi prav...MHO
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -13Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 21:15
Povezava do prispevka
quote:b64843f12d="J.Lo"Pa sem 100%, da oba gospoda zelooo dobro znata slovensko, če želita, ampak se pač enostavno ne potrudita. In to se mi ne zdi prav...MHO

:) 100 % ? Kako je pa to možno, si bila pri urah slovenščine, ko sta petke kasirala?
Pa Djuro verjetno tudi perfektno zna slovensko, ampak se samo ne trudi... Ali kaj?

In Slovenec nisi zaradi priimka - ker jaz grem lahko tudi v ponedeljek na Mačkovo, spremenim priimek v Novak, se prijavim na BB2 ali na Miss Slo. pa zmagam in bodo vsi veseli, ker je Slovenka zmagala?
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 21:15
Povezava do prispevka
Jao, čisto v vsaki "takšni" temi pride na koncu do česa takšnega...?! Sploh ne vem kaj ima to veze z BB, jo ima toliko kot s kakšno drugo vsakdanjo stvarjo... Samo ravno pri teh(igrah, tekmovanjih...) stvareh začnete o tem govorit...
0
Nazaj na vrh
J.Lo
Starost: 13Pridružen: 7. jan 2005Prispevkov: 7043Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 21:26
Povezava do prispevka
quote:1c559f7315="Lai Ming"quote:1c559f7315="J.Lo"Pa sem 100%, da oba gospoda zelooo dobro znata slovensko, če želita, ampak se pač enostavno ne potrudita. In to se mi ne zdi prav...MHO

No no, sej ni treba s takim tonom....
Ja, sem 100%, ker je moj stric na primer tudi perfektno govoril slovensko v času, ko je pridobival državljanstvo, zdaj pa ni ne duha ne sluha o tem. Plus tega pa mi ne reči, da če živiš v neki državi 20 let, da ne veš, da je lopta=žoga. Sama sem na pol eno leto živela v Španiji in sem se z veliko truda že v enem mesecu naučila veliiiko in sem lahko dokaj normalno komunicirala z ljudmi. Ampak jaz sem se pač trudila, ker se mi je zdelo normalno, da ljudi tam ne obremenjujem preveč z angleščino ampak se čimbolj prilagodim jaz in ne oni meni...
Djuro pa za moje pojme lepo govori slovensko, njega samo naglas malo jezi.
0
Nazaj na vrh
Katrin
Starost: 48Pridružen: 21. jul 2004Prispevkov: 1762Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2007 21:27
Povezava do prispevka
Smo že pri priimkih... me je prav skrbelo za naše ljube Slovence, kdaj bo tole prišlo na dnevni red... kronično pomanjkanje samozavesti.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Big brother
Stran 101 od 103
Pojdi na stran 96 , 97 , 98 , 99 , 100 , 101 , 102 , 103
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Koža je naš največji organ in prvi obrambni zid pred zunanjimi vplivi.