zadnje čase jih kar veliko pojem, pa bi rada vedela

LP :L:

![]() |
|
Arašidi ? zakladnica antioksidantov
18. julij 2005
Ekipa znanstvenikov z Univerzi na Floridi je ugotovila, da so arašidi zelo bogati z antioksidanti, ki ščitijo pred boleznimi srca in žilja ter rakom ? vzrokoma smrtnosti na prvih dveh mestih lestvice. Arašidi prav tako vsebujejo veliko beljakovin in organizmu prijazne, nenasičene maščobe. Arašidi (zemeljski oreščki) so pogosto označeni kot nezdrava hrana, vendar znanstveniki ugotavljajo, da vsebujejo enako količino koristnih snovi kot jagode.
Znanstveniki povdarjajo, da vse našteto velja za naravne, neslane in nepražene arašide, slanim zemeljskim oreščkom pa se je najbolje izogibati.
Najnovejše odkritje iz Amerike, ki priča o koristnosti antioksidantov, temelji na proučevanju antioksidantov, ki jih vsebuje več vrst arašidov. Antioksidanti so aktivne snovi (vitamini, minerali, encimi), ki ščitijo telo pred nevarnimi prostimi radikali. Prosti radikali, ki v organizmu škodujejo imunskemu sistemu, so med drugim nevarni tudi za srce in žilje, saj povzročajo oksidacijo holesterola in s tem pospešujejo zamašitev arterij.
S snovmi - antioksidanti, ki preprečujejo škodljive oksidacijske procese v organizmu, sta bogata predvsem intenzivno rdeče, oranžno in zeleno obarvana sadje in zelenjava. Ameriški znanstveniki pa so k seznamu dodali tudi arašide. Z raziskavami so ugotovili, da zemeljski oreščki vsebujejo znatno količino polifenolov ? vrsta naravnih, bioaktivnih snovi, ki se odlikuje s svojim antioksidantskimi učinki (z njimi so bogati tudi temna čokolada, črno grozdje, temni grozdni sok in džem pa tudi črno vino). Arašidi vsebujejo zlasti velike količine polifenola, znanega kot p-kumarinska kislina.
Če so slani arašidi neprimerni, pa so praženi toliko bolj priporočljivi saj se s praženjem količina p-kumarinske kisline v arašidih še poveča, s tem pa se zviša količina antioksidantov kar za 22 odstotkov.
Vodja študije, dr. Steve Talcott s floridske univerze je pojasnil, da so sicer predvidevali, da arašidi vsebujejo veliko antioksidantov, bili pa so izredno presenečeni, ko so ugotovili, da je v njih toliko antioksidantov kot v sadju.
Kljub temu pa po mnenju dr. Franka Phillipsa iz Britanskega dietetičnega združenja arašidov vseeno ne bi smeli zamenjevati z enim od dnevnih obrokov sadja in zelenjave. Čeprav vsebujejo organizmu prijazne nenasičene maščobe, so bogati s kalorijami. Če želite shujšati ali ohraniti vitkost, z arašidi ne pretiravajte. Zlasti bodite pozorni na količino slanih arašidov.
Najbolj pripročljivo je arašide uživati v kombinaciji z mešanim svežim in suhim sadjem, saj tako organizmu zagotovimo še vitamine, minerale in encime iz sadja.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...