Če bi ti odgovorila na to vprašanje, bi se ti gladko izmislila

Ne vem, katere snovi, so tiste, ki delajo česen koristen zdravju-
dejstvo pa je, da ima dokazano antimikrobno delovanje (v času kuge naj
bi menihe ščitil pred okužbo), zadnje čase pa dokazujejo tudi njegovo
antitumorsko aktivnost (Hipokrat z njim zdravil rak matern. vratu).
Glede na to, da so snovi toplotno občutljive in s segrevanjem in
pregrevanjem lahko izgubijo svojo aktivnost (tako npr.: nima smisla
dajati vitamin C v ali limon v vroč čaj, ker ga čisto uničiš...pazi ko
pride zima

), bi si upala trditi, da tudi česen izgubi s kuhanjem vsaj del svoje aktivnosti (na solati ti bo še vedno koristil).
Neprijeten vonj, ki ga povzroča (z zadahom, izločanjem skozi kožo) pa
je posledica njegovega encima, ki s svojim delovanjem povzroči v telesu
nastanek molekul, ki vsebujejo žveplo.
Nasvet za omilitev zadaha je, da po uživanju česna požvečiš malo
svežega petršilja...za vonj , ki prihaja iz kože celega telesa pa ni
pomoči. Najbolje da s česnom nahraniš tudi dragega in s tem
taktično preveraš njegove čute (česen je znan tudi kot afrodiziak

-
ker je hud za želodec, ne morem tega govoriti iz lastnih
izkušenj...tako da meni smrdi vse povezano z njim; pa če je še tako
zdrav

)