Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Fantku, ki je leta trpel zaradi kroničnih bolečin, je končno postavil pravilno diagnozo ChatGPT

13. sep 2023 18:18
0

Deček se je več let spopadal s kroničnimi bolečinami, zaradi česar ga je mati peljala kar k 17 specialistom, od katerih mu nihče ni mogel postaviti diagnoze oz. mu pomagati.

Mati je razkrila, kako so se tri leta trajajoče kronične bolečine njenega sina in nešteti obiski pri zdravnikih specialistih končno razrešili, potem ko je s svojimi vprašanji, ki jih je zastavila v ChatGPT, odkrila pravilno diagnozo.

Kot je poročal časnik Today, je mama Courtney, ki ni razkrila svojega priimka, med COVID-19 zaprtjem kupila hišico za skakanje, da bi se njeni majhni otroci lahko zabavali. Kmalu zatem je njen takrat štiriletni sin Alex začel čutiti bolečine, družinska varuška pa je Courtney obvestila: "Alexu moram vsak dan dajati ibuprofen, sicer sploh ne more funkcionirati," je poročal časnik.

Courtney naj bi sina prvič peljala k zobozdravniku, ko je začel žvečiti stvari, saj so bili starši zaskrbljeni, da ima težave s kočniki ali kariesom. S tem obiskom pri zobozdravniku so se začela tri leta obiskov pri 17 različnih specialistih. "Ta naš zlati otrok se je spremenil v to noro, besnečo osebo, ki je imela izbruhe jeze in preostali čas sploh ni obstajala," je Courtney povedala za Today.

Zobozdravnik je Alexu predlagal obisk ortodonta, specializiranega za zaporo dihalnih poti. Ortodontka je sicer ugotovila, da je Alexovo nebo premajhno za njegova usta, zaradi česar je ponoči težje dihal, vendar je razširjevalec, ki mu ga je namestila v nebo, pomagal le za kratek čas.

"Za nekaj časa je bilo vse boljše," se je spominjala Courtney. "Mislili smo, da imamo rešitev."

Kmalu zatem je Courtney opazila, da je njen sin prenehal rasti. Obiskala sta pediatra, ki je domneval, da je pandemija vplivala na Alexovo rast, in ga napotil na fizioterapijo zaradi neravnovesja med levo in desno stranjo. V času, ko naj bi začel s fizioterapijo, je imel Alex glavobole, pri nevrologu pa so ugotovili, da ima migreno. Obiskal je tudi specialista za ušesa, nos in grlo, da bi ugotovil, ali so njegove težave s spanjem posledica sinusnih votlin.

"Obiskali smo veliko zdravnikov. V nekem trenutku smo pristali celo na urgenci. Še naprej sem vztrajala," je povedala Courtney.

"Nihče ni bil pripravljen rešiti težave," je dodala. "Nihče vam ne bo niti namignil, kakšna bi lahko bila diagnoza."

Razočarana Courtney je bila na koncu svojih moči, ko je povedala, da je ustvarila račun v programu ChatGPT, ki ga poganja umetna inteligenca, da bi delila sinove simptome in informacije, ki jih je zbrala s predhodnega slikanja z magnetno resonanco.

"Vrstico za vrstico sem popisala vse, kar je bilo v njegovih zapiskih z magnetne resonance, in to vključila v ChatGPT," je povedala. "Tja sem vstavila zapis o tem, kako ni hotel sedeti po turško. To je bil zame velik sprožilec, da bi lahko bila kaka strukturna stvar narobe."

Ko je ChatGPT predlagal, da Alex trpi za sindromom privezane hrbtenjače, "je bilo to zelo smiselno," je priznala njegova mati.

Sindrom privezane hrbtenjače je nevrološka motnja, ki jo povzročajo tkivne povezave, ki omejujejo gibanje hrbtenjače v hrbtenici. Ti pritrdilni elementi povzročajo nenormalno raztezanje hrbtenjače.

Courtney je s temi informacijami, ki jih je zagotovil ChatGPT, našla skupino na Facebooku za družine otrok s sindromom privezane hrbtenjače in se lahko dogovorila za termin pri nevrokirurgu, ki je pregledal Alexove slike MRI in natančno vedel, kaj je narobe.

"Rekel je 'Tukaj je okularna spinalna bifida in tukaj je hrbtenica zvezana,'" se spominja Courtney. Ko so Alexu končno postavili diagnozo, je Courtney dejala, da je doživela "vsa čustva iz knjige: olajšanje, potrditev in naposled navdušenje nad njegovo prihodnostjo".

Po postavitvi diagnoze je bil Alex operiran, da so mu težavo odpravili, in čeprav še vedno okreva, je Courtney dejala, da lahko deljenje njegove zgodbe pomaga drugim staršem, ki se soočajo s podobnimi težavami, in poudarila, da "moraš biti pravi borec svojega otroka".

PREBERITE TUDI: Slepič ni nepotreben organ: medicina je bila v veliki zmoti

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.