Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Potrošniške organizacije vlagajo pritožbe zoper Facebook, Instagram

4. dec 2023 9:40
0

Oglasno sporočilo

Potrošniške organizacije vlagajo pritožbo: model »plačaj ali privoli« na Meti (Facebooku, Instagramu) je nepravičen!

Meta trenutno uvaja spremembe svojih storitev v EU ter od uporabnikov Facebooka in Instagrama zahteva, da bodisi privolijo v obdelavo svojih osebnih podatkov za oglaševalske namene bodisi plačajo, da se jim oglasi ne prikazujejo. Z vidika uporabnika gre za nepošteno izbiro, ki na več načinov krši potrošniško zakonodajo EU in jo je treba ustaviti.

V odgovor na sporno ravnanje krovna Evropska potrošniška organizacija BEUC in njenih 18 članic, med katerimi je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, vlagajo pritožbo pri mreži organov za varstvo potrošnikov (CPC) zaradi Metinih nepoštenih poslovnih praks. BEUC prav tako preverja, ali Meta krši zakonodajo o varstvu podatkov (GDPR).

Ursula Pachl, namestnica generalnega direktorja Evropske potrošniške organizacije (BEUC), je povedala: »Izbira, ki jo tehnološki velikan trenutno ponuja potrošnikom, je nepravična in nezakonita – milijoni evropskih uporabnikov Facebooka in Instagrama si zaslužijo veliko več kot to.«

Petra Lovišček, vodja pravne službe na ZPS, pa dodaja: »Meta krši potrošniško zakonodajo EU z uporabo nepoštenih, zavajajočih in agresivnih praks, vključno z delnim blokiranjem potrošnikov pri uporabi storitev, da bi jih prisilila k hitri odločitvi, in z zagotavljanjem zavajajočih in nepopolnih informacij v postopku. Organi za varstvo potrošnikov v EU morajo zdaj ukrepati in tehnološkega velikana prisiliti, da preneha to prakso. Pristop podjetja vzbuja tudi pomisleke glede GDPR.«

Težave, opredeljene v zvezi z zakonodajo o varstvu potrošnikov

 • Meta delno blokira uporabo Facebooka in Instagrama, dokler uporabniki ne izberejo ene ali druge možnosti, kar po evropski potrošniški zakonodaji predstavlja agresivno prakso. Z vztrajnostjo in ustvarjanjem občutka nujnosti Meta potrošnike potiska k izbiri, ki je morda ne želijo sprejeti.
 • Poleg tega mnogi potrošniki zmotno pričakujejo, da s plačilom naročnine, kot je predstavljena, izberejo zasebnosti prijazno možnost z manj sledenja in profiliranja. V resnici pa se bodo osebni podatki uporabnikov še naprej obdelovali, vendar za druge namene kot oglaševanje.
 • Meta potrošnikom zagotavlja zavajajoče in nepopolne informacije, ki jim ne omogočajo ozaveščene izbire. Zavaja jih namreč s predstavitvijo izbire med plačljivo in »brezplačno« možnostjo, pri čemer pa zadnja možnost ni zares brezplačna, saj potrošniki Meti plačujejo s posredovanjem svojih osebnih podatkov, kot so že v preteklosti odločila sodišča.
 • Glede na tržno moč Metinih storitev Facebooka in Instagrama v EU ter glede na zelo močne družbene učinke družbenih medijev (saj je večina prijateljev in znancev na Facebooku in Instagramu), potrošniki nimajo prave izbire, ker bi, če bi zapustili storitve, izgubili vse tovrstne stike in interakcije, vzpostavljene v preteklih letih. Tudi občutno previsoka naročnina za storitve brez oglasov odvrača potrošnike od te izbire, kar pomeni, da v resnici nimajo prave izbire.
0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.