Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Duhovnost, prevara ali odrešitev?

Kolumna: Tretje mnenje

9. dec 2014 11:28 Tika Hočevar
3

Oglasno sporočilo

Duhovnost se ob tem ponudi kot ultimativna rešitev vseh težav, ampak ali je res rešitev?

Tako kot vse ostalo, smo uspeli razviti tudi instant duhovnost, kar je približno tak absurd kot instant kava. Oboje je sicer hitro, a oropano svoje dragocenosti in povsem neučinkovito. V zadnjih petih letih so duhovne aktivnosti za 'izgubljene' zrasle kot gobe po dežju, saj očitno obstaja povpraševanje ali tržna niša. Tržne niše so pa praktično pojem vsega, kar je nasprotno duhovnosti. Duhovnost smo uspeli spraviti na nivo 'čudežnega' tretmaja za hujšanje, a nam obenem manjka še kar nekaj modrosti, da bi dojeli kaj se je zgodilo.

Duhovnost smo poenotili z vsem tistim, kar je njeno popolno nasprotje. To je bila vrhunsko izpeljana stigmatizacija, h kateri so prispevali ljudje, ki s t.i. pravo duhovnostjo nimajo opraviti nič. Nič, niente, nada. Toliko izkrivljenih dejstev na kupu težko najdeš in tarča teh so obupani ljudje. So nekakšni dušni dilerji, ki škodujejo ne samo tem lahkovernim ljudem, ampak predvsem sami duhovnosti. Tudi dobro vemo, kaj prinaša dilerjem dobiček – odvisnost. Bistvo duhovnosti pa je svoboda, ne odvisnost.

Duhovnosti se ne naučiš na tečaju ali seminarju. Jo živiš oz. jo vsaj poskušaš živeti. Ni New Age, ni nobena skrivnost, ni neka nova religija ali čudež in nima pravil. No, eno morda ima: 'Bodi sprememba, ki si jo želiš videti v svetu.' (Gandhi) . Skratka, bodi takšen, kakršni želiš, da bi bili vsi drugi in vsa tvoja dejanja naj bodo v skladu s tem, ostalo vse pride samo. Ni v tem nič ezoteričnega ali neoprijemljivega, predvsem pa za to ni potrebno plačati več 100 evrov.

Niso vsi seminarji, skupine, aktivnosti ipd. slabi, daleč od tega. Določeni so prava brca v rit, da, te potegnejo ven iz začaranega kroga samosmiljenja, prelaganja odgovornosti na druge in neskončne nesrečnosti sodobne dobe. In vse to sploh ni vezano samo na duhovne seminarje ampak tudi na psihologijo, prehrano, šport, odnose, tudi vero v karkoli. Večinoma oprijemljive stvari. Tudi ni vse, kar je na voljo za prebrati na temo, kar za v smeti. Prebereš in povzameš zase koristne stvari. Vsaj prebereš, preden vse zavržeš in označiš za šarlatanstvo.

Nobena New Age knjiga ali gibanje nista odkrila tople vode, so jo že davno prej Indijci, Tibetanci, Perzijci, ki so živeli veliko modreje (in srečneje, mirneje) kot mi sedaj. No, četudi če so se ukvarjali s problemi, so se z realnimi, ne pa 'čeneizgledamkotizrevijejekonecsveta'.

Zavreči vse t.i. duhovno, ker smo sprejeli njeno sodobno stigmo zaradi dušnih dilerjev, je ravno tako trapasto, kot na vrat na nos leteti na naslednji ultimativni tečaj teorije privlačnosti in jahanja angelov. New Age je stigmatiziran in omalovaževan, ampak se pozablja, da ni pri tem nič 'New' ampak je vse zreciklirano in spisano v obupnem 'bestsellerskem' načinu, ob katerem imaš občutek, da bereš Top Shop reklamo. Sama sem se dolgo upirala raznim 'Sekretom' (to oznako sem brez sramu veliko krat uporabila), ampak sem na koncu iz trme prebrala, že zato, da se lahko brez slabe vesti in osnovano hudujem. Saj danes nimam nič boljšega mnenja o tovrstnih evforičnih knjigah, ampak so dober začetek za večino ljudi. Za manjšino je povsem odbijajoča in neuporabna, ampak upam, da so sposobni videti neko zrno resnice za vsem zapisanim in poiskati primernejšo, naprednejšo literaturo.

Kot pri vsem, je treba tudi tu najti in ubrati svojo pot, nedvomno pa čakanje na odrešitev ali odrešitelja ni pravi odgovor. Kot ni čudežne tabletke za hujšanje, ni čudežne duhovne odrešilne bilke. Duhovnost je način življenja, v katerem postopoma odpiraš oči, spoznavaš samega sebe, odkrivaš nova obzorja in ti prinaša mirno, izpolnjeno in zadovoljno življenje. Nedvomno je odrešitev, ki je pa ne moreš kupiti pri dušnem dilerju.

Lahko ti kdo odpre oči, a pri izbiri bodi pozoren na to, da izvajalčeve aktivnosti ne temeljijo na povzročanju odvisnosti od njega in da je izvajalec nekdo, ki tudi sam živi na način, ki ga poučuje in predstavlja. Da najdeš nekoga, ki te nauči uloviti ribo in je tudi sam dober ribič, ne nekoga, ki ti prodaja na tržnici kupljene ribe.

3

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Mariposa07

   • 19. jan 2015 19:39

    Oče naš, ki si v nebesih,
    posvečeno bodi tvoje ime,
    pridi k nam tvoje kraljestvo,
    zgodi se tvoja volja
    kakor v nebesih tako na zemlji.
    Daj nam danes naš vsakdanji kruh
    in odpusti nam naše dolge,
    kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom,
    in ne vpelji nas v skušnjavo,
    temveč reši nas hudega.
    Amen.

    To lepo zjutraj zmolim in grem v dan Smile :)

   0
   • Tikka

   • 10. dec 2014 15:16

    Hvala, BBCC!

   0
   • BBCC

   • 10. dec 2014 13:26

    Tika, odličen članek! Takšnih mnenj je zaenkrat še premalo v javni sferi.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Večina nas je razmišljala, da bi nekoč v življenju opustila kavo. Toda poleg tega, da bi se spopadli ...