Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Družina po porodu

Partnerstvo in poporodna depresija

1. sep 2009 14:02 Adela Pislak Bali
5

Oglasno sporočilo
Partnerstvo?

Raziskave so pokazale, da sta v življenju para za ločitev najbolj kritični dve obdobji, in eno izmed njiju je prvo leto po rojstvu otroka. Revije so polne nasvetov o tem, kako ohraniti partnersko zvezo tudi po rojstvu otroka, vendar jih na žalost večina ni preveč uporabnih, vsaj prvih nekaj tednov ne. Kako uživati na intimni večerji s partnerjem, ko pa ti oči kar lezejo skupaj od zaspanosti in vsakih pet minut telefoniraš varuški, kaj je z otročičkom? Težko. Dejstvo je, da bo vajin odnos verjetno drugačen kot prej, ampak če vaju to, da ste sedaj trije, lahko poveže namesto razdvoji, bosta stopila v novo fazo intimnosti. Težje bo parom, ki imajo drug o drugem manj realne predstave in pričakovanja … Seks po porodu? Ni pravil. Tudi na tem področju se skušajte osvoboditi prevelikih pričakovanj, predvsem tistega, da bo vse takoj tako, kot je bilo pred nosečnostjo. Predvsem za novopečene mame velja, da ne bodite presenečene, če si spolnosti nekaj časa sploh ne boste želele. Včasih je dovolj že to, da se po celodnevnem in tudi celonočnem razdajanju nekemu drugemu bitju počutimo izpraznjene, dovolj nam je dotikov.

To, kar nam prinaša težave, je stres, učinki stresa pa se seštevajo. Torej se potrudite, da boste vse možne stresorje ublažili ali umaknili že pred porodom, ali v idealnem primeru, že pred nosečnostjo. Kaj to pomeni? Nikar ne planirajte dva meseca po porodu selitve, zagovora diplome ali poroke. Velja tudi za manjše dogodke ali situacije. Vzemite si čas. Če je le kakorkoli mogoče, naj si partner vzame očetovski dopust. Tudi, če imate pri roki vašo mamo, ki kar hrepeni po vnuku, in se vam torej zdi, da bi dopust mož bolj potreboval kasneje, poslušajte ta nasvet in naj bo z vami vsaj prva dva tedna. Tudi, če ne bo skuhal kosila ali opral niti enega stroja perila, bo ta čas kasneje nenadomestljiv v procesu nastajanja nove družine. Ta čas ne bodite preveč zahtevni do sebe. Verjetno bodo dnevi, ko še obroka ne boste mogli pojesti v miru, kaj šele, da bi ga skuhali. Če vas kdo vpraša: kako ti lahko pomagam, ne skušajte biti super mama in ne odklonite pomoči. Za dojenčka lahko najbolje poskrbita vidva z partnerjem. Za perilo in kosilo lahko najbolje poskrbi kdo drug. Pomembno je, da drugim poveste, kaj potrebujete. Včasih se ženske ujamemo v past in menimo, da bi nam naš moški moral sam prebrati želje iz oči. Verjemite, samo zmedli ga boste. Povejte mu jasno in glasno, kaj si od njega želite in kaj potrebujete. In bodite potrpežljivi (te lastnosti boste kot mati tako in tako potrebovali v izobilju).

Družina po porodu

Poporodna depresija

Verjetno ste že kaj slišali o poporodni depresiji. Vsaka sprememba razpoloženja po porodu še ni depresija. Okoli 80% žensk po porodu občuti tako imenovano "poporodno otožnost", ki jo označuje padec razpoloženja in dvom v svoje starševske sposobnosti. Povzroči jo mešanica hormonskih sprememb in prilagajanja na novo situacijo. Ponavadi kar hitro izzveni. Redkeje se pojavi poporodna depresija, kjer je potrebno poiskati strokovno pomoč, sicer ima lahko dolgotrajne posledice. V obeh primerih je izrednega pomena podpora partnerja, tako psihična kot fizična. Torej: glede na to, da verjetno bolj malo spite, ste zmedeni zaradi novih skrbi in zahtev, za katere se vam zdi, da jim niste kos, ter namesto veselja, ker ste se znebili trebuha, imate kopico novih fizičnih težav, ni prav nič čudnega, če ne čutite ves čas neskončne sreče in mehke materinske blaženosti, kot ste si morda predstavljali, da boste. Spet smo na področju nerealnih pričakovanj, kajne? Naš nasvet je: vključite partnerja. Tudi, če mu to na začetku ne bo najbolj všeč in se bo počutil še manj kos situaciji kot vi. Dosegli boste dvoje: vi boste precej manj obremenjeni, oče in otroček pa bosta lahko začela uživati drug v drugem.

Dobrodošel, dojenček!


Ljubezen do otroka se v nasprotju s splošnim prepričanjem le redko pojavi takoj ko se otrok rodi. Vedite, da potrebujete kar nekaj časa, da se spoznate s svojim otročkom, da drug drugega sprejmete in da se razvijejo prava čustva. To velja za oba, tako za mamo kot za očeta. Potem pa vas čakajo poleg neštetih neprespanih noči in zamenjanih plenic tudi nepopisno lepe stvari: prvi nasmeh, neverjeten občutek, ko vas bo majcena ročica prvič pobožala, ko vas bo vaše dete prvič poklicalo mama … Pa še nekaj: takšne priložnosti za hitro osebnostno rast morda ne boste imeli nikoli več.

Pojdi na stran

5

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tea1

   • 19. mar 2008 10:52

    Vse zelo res!
    O teh rečeh bi bilo potrebo resnično več govoriti. Ne o najbolj črnem scenariju, ampak o realnih stvareh, ki se tudi (lahko) dogajajo in zgodijo.
    Ravno pred kratkim mi je pravila prijateljica, ki ima zdaj doma trimesečno dete, da je bil njej prvi mesec po porodu koma. Da če bi se dalo, bi kar ostala v porodnišnici. Da se kar ni znašla med otrokom in partnerjem, pa imata sicer krasno zvezo. Da preden je rodila, je na ulici videla samo spedenane mlade mame z vozički, v katerih je spala srečna deca, nihče pa ji ni povedal, da si lahko čisto prešvican preden se z vozičkom sploh spraviš ven in da obstaja tudi možnost, da tvoj otrok ne mara vožnje v vozku in se bo drl cel sprehod...

   0
   • petka

   • 18. mar 2008 21:37

    Hvala, Adela za tvoje izkušnje in dragocene nasvete. Več bi bilo potrebno spregovoriti o manj rožnatih rečeh, ki pestijo žensko.

   0
   • irmica

   • 18. mar 2008 12:24

    Dober članek! O ponastavljanju odnosov v družini z novim, zahtevnim članom pa iz svojih izkušenj dodajam tole: nikar ne dovolite babicama, da izrineta mladega očka iz kroga, ki oskrbuje dojenčka! Pri nas so bili pogosti namigi, da one znajo bolje, verjetno tudi znajo na začetku in manj samozavestnega moškega gotovo hitro prepričajo, naj pusti to babje delo. Nepopravljiva škoda! No, pri nas smo zmogli...

   0
   • Stella Alex

   • 17. mar 2008 20:33

    Čestitke za članek, Adela - kako zelo res! Big smile

   0
   • Malina

   • 17. mar 2008 15:58

    Adela, čestitke za članek, ki sem ga seveda z zanimanjem na dušek prebrala :). takoj sem se spomnila na slovenski rek, ki drži kar za vsako situacijo in pravi: "Pripravi se na najslabše in upaj na najboljše." in zelo se strinjam s tvojim zadnjim stavkom. družina je namreč kraj osebne rasti in presežkov, do katerih v drugačnih, lažjih situacijah pač nimamo dostopa. najhuje je capljati vse življenje na enem in istem mestu; človek mora gledati in hoditi NAPREJ!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kate je nosila plapolajočo midi obleko L.K. Bennett in ljubke espadrile s peto.