Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Družba AstraZeneca po vsem svetu umika cepivo COVID-19, navaja "komercialne razloge"

8. maj 2024 11:58
0

Po poročanju britanskega časopisa "The Telegraph" farmacevtski gigant AstraZeneca po vsem svetu umika cepivo COVID-19, potem ko je podjetje v sodnih dokumentih prvič priznalo, da lahko povzroči redek in nevaren stranski učinek.

TTS, ki pomeni sindrom tromboze s trombocitopenijo, je bil v Združenem kraljestvu povezan z najmanj 81 smrtnimi primeri in več sto resnimi poškodbami. Več kot 50 domnevnih žrtev in žalujočih sorodnikov je na vrhovnem sodišču vložilo tožbo proti družbi AstraZeneca.

Družba AstraZeneca vztraja, da odločitev o umiku cepiva ni povezana s primerom ali priznanjem, da lahko povzroči TTS, in po poročanju časnika The Telegraph označuje časovno naključje.

"Izjemno ponosni smo na vlogo, ki jo je imelo cepivo Vaxzevria pri končanju svetovne pandemije. Po neodvisnih ocenah smo samo v prvem letu uporabe rešili več kot 6,5 milijona življenj, po vsem svetu pa je bilo dobavljenih več kot tri milijarde odmerkov. Naša prizadevanja so priznale vlade po vsem svetu in na splošno veljajo za ključni element pri končanju svetovne pandemije," je časnik The Telegraph navedel besede družbe AstraZeneca.

Farmacevtski velikan je v izjavi dejal: "Ker je bilo medtem razvitih več različic cepiva Covid-19, je na voljo presežek posodobljenih cepiv," in dodal, da se je zaradi tega zmanjšalo povpraševanje po cepivu Vaxzevria, ki se ne proizvaja in dobavlja več, je poročal The Telegraph.

Napovedala je tudi svojo odločitev, da bo začela postopek za odvzem dovoljenja za promet z zdravilom Vaxzevria v Evropi. Družba je dejala: "Sedaj bomo sodelovali z regulatorji in našimi partnerji, da bi se uskladili glede jasne poti naprej in zaključili to poglavje in pomemben prispevek k pandemiji Covid-19."

Družba AstraZeneca je prejšnji teden ponovno poudarila svojo zavezanost varnosti bolnikov in hkrati poudarila splošni varnostni profil cepiva.

Tiskovni predstavnik družbe AstraZeneca je izjavil: "Sočustvujemo z vsemi, ki so izgubili bližnje ali poročajo o zdravstvenih težavah. Varnost bolnikov je naša najvišja prednostna naloga, regulativni organi pa imajo jasne in stroge standarde za zagotavljanje varne uporabe vseh zdravil, vključno s cepivi."

Do tega je prišlo po nedavnem priznanju farmacevtske družbe AstraZeneca, da lahko njeno cepivo Covid Covishield in Vaxzevria "v zelo redkih primerih povzroči sindrom trombotične trombocitopenije (TTS)".

Kljub tem primerom farmacevtsko podjetje vztraja, da obsežni podatki iz kliničnih preskušanj in dokazi iz resničnega življenja dosledno potrjujejo varnost in učinkovitost cepiva. Regulativne agencije po vsem svetu še naprej trdijo, da koristi cepljenja odtehtajo tveganja takšnih izjemno redkih neželenih učinkov.

PREBERITE TUDI: Objave o smrtni nevarnosti Covid cepiv se končno pojavljajo tudi v znanstvenih publikacijah

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.