Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Dojenje: miti in resnice

Težave pri dojenju

20. avg 2008 10:18 Tina Martinec Selan
12

Oglasno sporočilo

 

 

"Dojite?" je vprašanje, ki ga novopečena mamica sliši povsod, še predno sprašujoči dojenčka sploh pogleda. Vprašanje zastavljajo sorodniki (sploh tašče ter starejše sorodnice znajo biti na tem področju sila radovedne), patronažne sestre, medicinske sestre, pediatri, ginekologi, splošni zdravniki, lekarnarji ter tudi naključni mimoidoči, ki se na sprehodu ustavijo ob vozičku in radovedno kukajo vanj.

"Materino mleko je najboljša hrana za vašega dojenčka." "Mamica mi vedno ponudi le najboljše." "Dojenje je najboljši način za tesno povezanost z vašim malčkom." In še bi lahko naštevali. Citirani slogani nas dobesedno bombardirajo na vsakem koraku, ki ga kot nosečnica in mati dojenčka naredimo. Bo že res, da znanstveni dokazi in izsledki zadnjih let kažejo, da materino mleko vsebuje za dojenčka izredno koristne snovi, od tistih, potrebnih za rast i­n razvoj, do protiteles in snovi, ki otrokov občutljivi imunski sistem varujejo pred okužbami in antigeni iz okolja. Hkrati pa imamo včasih lahko občutek, da gre tudi za modno muho in marsikatera novo doječa mati občuti velik pritisk medijev in okolice glede dojenja, še posebej, če ima z njim kakšne težave.

Dejstvo je, da se verjetno velika večina nosečnic sploh ne sprašuje o tem, ali bo dojila ali ne. Glede na vso prebrano literaturo in predporodne priprave se odločitev za dojenje zdi kar nekako samoumevna. Tako si nosečnica predstavlja dojenje kot ganljiv prizor iz filma – da bo vse skupaj potekalo enostavno, hitro in da bosta na oblakih sreče že od prvega podoja naprej plavala tako ona kot tudi njen dojenček. Resnica pa je pogosto vse prej kot taka, saj se mamica pogosto srečuje z raznoraznimi težavami in preprekami, od tistih začetnih (razpokane in krvaveče bradavice, dojenček, ki se ne zna ali ne zmore pravilno pristaviti, potreba po ročnemu izbrizgavanju mleka ali uporabi črpalke ipd.), pa tudi kasneje, ko naj bi dojenje že steklo. Tovrstne težave so predvsem take, da se dojenček želi dojiti ure in ure, da kljub navidez nenehnemu hranjenju vseeno veliko joka in deluje lačen; dojenje lahko oteži tudi morebitni mastitis ali kaj drugega. Dojenje je tako bolj kot enostaven in hiter obrok za vašega malčka lahko podobno mukotrpni službi, ki traja 24 ur na dan.
 

dojenje1

Seveda pri vsem skupaj ne smemo pozabiti na psiho. Že prej omenjeni pritiski okolice in samoumevnost dojenja lahko pri mamici povzročijo prave travme in občutke krivde. Na trenutke že kar agresivna propaganda dojenja lahko daje občutek, da ni dovolj dobra mama. Marsikatera ženska tako preživlja pravi pekel, ko si očita nezmožnost nahraniti lastnega otroka in se boji, da bo tako njen dojenček prikrajšan za edino pravo hrano ter da bo hranjenje po steklenički slabo vplivalo na njegov psihosocialni razvoj.

Zavedati pa se moramo zelo pomembnega dejstva. Pred 20, 30 leti je bilo moderno dojenčke hraniti po steklenički, za čemer so seveda stali veliki proizvajalci otroškega mleka. Če se je mati odločila, da ne bo dojila ali pa je iz katerega koli razloga z dojenjem hitro prenehala, je bilo popolnoma samoumevno, da bo njen dojenček poslej dobival adaptirano mleko in zato mamica ni bila deležna očitajočih pogledov. In ker je bila to prav naša generacija, kjer je bil marsikdo hranjen po steklenički, lahko z gotovostjo rečemo, da (gledano v povprečju) zato nismo bili prav nič več bolni kot dojeni otroci, kaj šele, da bi bili zato prikrajšani za povezavo mati-otrok. Upoštevati je treba še to, da so dandanašnje mlečne formule izredno kvalitetne in se, kolikor se le da, približajo sestavi materinega mleka. Hkrati hranjenje po steklenički ponuja tudi veliko prednost tega, da lahko dojenčka nahrani še kdo drug (npr. očka ali kateri drug družinski član) in s tem mamico malce razbremeni.
 

dojenje2Iz lastne izkušnje lahko povem, da je vzpostavljanje dojenja lahko zelo dolgotrajen in izčrpavajoč proces. Opora partnerja in njegova vzpodbuda je v velikansko uteho, kot je kasneje tudi dojenčkova teža in rast, ki dokazuje njegov napredek. Ugotovila sem, da so pri dojenju vsa pravila bolj kot ne zaman. Nikar se preveč ne zanašajte na nasvete v šolah za starše in pri pediatrih, ki še vedno razumejo dojenje v rednih razmakih (3 h) in na vsaki strani le po 10 minut kot edino pravilno. Raje se za nasvet in besede tolažbe ter vzpodbude obrnite na katero izmed svetovalk pri La Leche Ligue (LLL), ki se mamici resnično posvetijo in ki s svojimi nasveti zadenejo v polno.

In še nekaj. Če vam zaradi katerega koli razloga vašega dojenčka ne uspe dojiti (dovolj dolgo ali pa sploh ne), si nikar preveč ne očitajte. Materinstvo je precej več kot le dojenje. Dobra mama je zadovoljna mama, ne glede na to, ali svoje dete hrani na prsih ali pa po steklenički.

 

12

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Alena

   • 28. jan 2013 11:32

    Pri nas so bile cele travme, ker ni in ni šlo. Mleka je bilo za vzorec. Nekaj časa je trajalo, da sem se sprijaznila, da bo naša pač na adaptiranem zrasla gor in ni druge. Na živce mi je šlo, če sem že omenila, da ne morem dojit ali so videli flašo, da so nekateri mislili, da nočem dojit. Ne moreš verjet.

   0
   • Zvezdica

   • 9. sep 2008 13:50

    Malina, odličen članek.
    Tudi moja izkušnja z dojenjem ni bila rožnata in dolgo časa sem potrebovala, da sem nehala nase gledati kot na nesposobno in celo slabo mamo. Takšni miti ti lahko precej pomagajo pri razpihovanju občutkov krivde. Strinjam se, da je dojenje odlična izbira, če je mogoča, a če ni, pač ni, izsiliti se ne da.

   0
   • _Katka_

   • 28. avg 2008 8:28

    Tole okrog dojenja je res strašna propaganda, enako kot pred dvajsetimi leti, le da v obratno smer. Takrat so imeli za zmešano npr. mojo mamo, ki je dojila.
    Sama sem sina dojila do 17. meseca in razen začetniških težav v prvih dneh, je bilo vse super. Priznam pa, da mi je bilo dojenje precej naporno in sem bila na koncu kar izčrpana.
    Šele nekaj mesecev po porodu, ko so se stvari malo utekle, sem se zavedela, kako trapast je marsikateri nasvet (npr. časovno omejeno dojenje, točni razmaki...). Konec koncev smo mame in imamo materinski instinkt. Le da mu velikokrat ne uspe preglasiti okolice.

   0
   • Mis

   • 27. avg 2008 22:14

    Malina, super članek! jaz sem ena od tistih "nesrečnic", ki jim dojenje nikakor ni steklo. Zame je bila to ena hujših izkušenj, saj sem si očitala, da sem slaba mama, da nisem sposobna nahraniti svojega otroka itd. Na srečo sem imela ogromno podpore pri družini in partnerju, še vedno pa se srečujem z neprijetnimi komentarji žensk, ki jim je dojenje takoj steklo (v stilu: otrok se ne bo navezal nate, sigurno bo bolj bolehen itd..) Na srečo pa me taki komentarji ne ganejo več.

   0
   • mojca

   • 27. avg 2008 13:22

    lepo je takole brati različne izkušnje in poglede!

   0
   • Tikka

   • 24. avg 2008 22:46

    Malina super članek! Pojma nisem imela o tem...sem mislila da je dojenje res a must...

   0
   • Tea1

   • 24. avg 2008 20:41

    Odličen članek!

   0
   • samsara

   • 22. avg 2008 21:56

    Čestitke! Sploh glede na to, kako je bilo... Sicer pa, ja, dojenje ni kar tako... tudi jaz sme imela v začetku kar nekaj problemov, zdravstveno osebje pa mi ni ilo prav nič v pomoč. Zelo pa so mi pomagale punce pri LLL, in strašansko sem jim hvaležna... Potem pa je bilo prelepo.

   0
   • markinnika

   • 22. avg 2008 17:17

    Tudi jaz sem imela velike probleme, na koncu sem pri obeh otrocih pristala na flaškah in izbrizgavanju mojega mleka. Pri sinu sem tako zdržala 4 mesece, pri hčerki le dva. Pri sinu sem imela grozen občutek, da sem kriva ker ne morem dojiti. Pri hčerki pa sem vedela, da je tako bolje za obe, da je po flaški.
    Dober članek!

   0
   • Ursula

   • 21. avg 2008 10:26

    Dojenje je precej delikatna zadeva. Poznam mamice, ki so dojile brez kakršnihkoli težav, in take, ki so imele težave, ali pa celo bile brez mleka. Jaz upam, da težav ne bom imela, rada bi dojila svoje otroke.

   0
   • petka

   • 20. avg 2008 11:19

    Tebi čestitke za vse kar si dala skozi!

   0
   • SPA

   • 20. avg 2008 11:05

    Malina, hvala za clanek! In bravo, da zmores in si vzames cas tudi za pisanje!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Najbolj bodo prišle do izraza v kombinaciji z nevtralnimi barvami kot so bež, bela, črna in, jasno, džins.