Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Depresija povečuje občutek bolečine

20. maj 2014 10:20
0

Oglasno sporočilo

 

... da je 'vse v glavi' in spet drugi, da gre dejansko za občutke v telesu. Nova raziskava, opravljena na univerzi Oxford pa je pokazala, da je bolečina v resnici skupek obojega. Depresija in bolečina pogosto nastopata skupaj, a doslej so bili mehanizmi, ki so odgovorni za to neznani, zato so raziskovalci s pomočjo skeniranja možganov preverili, kako prostovoljci občutijo bolečino, ko se počutijo depresivne. Ugotovili so, da je depresivno počutje zmotilo del možganov, ki vpliva na občutke, zaradi česar so bolečino občutili močneje. Dr. Berna, vodja raziskave, je povedala: "Ko so zdravi ljudje postali žalostni zaradi negativnih misli in depresivne glasbe, smo ugotovili, da so njihovi možgani bolečino obdelali bolj čustveno, zaradi česar jim je bila bolečina bolj neprijetna."

Avtorji raziskave menijo, da je razlog za to v tem, da depresivno počutje onemogoči posamezniku, da bi ustrezno reguliral negativne občutke, povezane z bolečino, zaradi ima potem bolečina večji vpliv. Bolj kot to, da je depresivno počutje posledica bolečine, je to razlog, da je bolečina dojeta kot intenzivnejša in bolj neprijetna.

Naslednja stopnja raziskav pa bo preučiti ta mehanizem pri ljudeh s kroničnimi bolečinami, saj imajo ti pogosto tudi depresijo. Ultimativni cilj pa je seveda  odkriti ustrezne terapije za milijone ljudi po svetu, ki trpijo za depresijo in kroničnimi bolečinami.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predstavljamo vam top 5 trendov, ki bodo letošnjo zimo in v letu 2020 največji hit.