Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: "pandemija" COVID-19 je povzročila hitrejše staranje možganov najstnikov

9. dec 2022 19:16
0

Oglasno sporočilo

Nova študija kaže, da je 'pandemija' COVID-19 – oz. nečloveški ukrepi, ki smo jim bili priča v večini držav po svetu – povzročila hitrejše staranje možganov najstnikov.

Študija je bila objavljena v reviji Biological Psychiatry: v raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Global Open Science, so bili analizirani posnetki magnetne resonance 128 najstnikov v Združenih državah Amerike, od katerih je bila polovica posneta pred 'pandemijo', druga polovica pa ob koncu leta 2020.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli mladi po 'pandemiji' hujše težave z duševnim zdravjem in večjo starost možganov. Poleg tega se je pri mladostnikih, ki so bili ocenjeni, stanjšal del možganov, ki nadzoruje izvršilno delovanje, in povečal del možganov, ki pomaga uravnavati strah in stres ter nadzoruje dostop do spominov.

Ian Gotlib, profesor psihologije na univerzi Stanford in glavni avtor študije, je povedal, da so raziskovalci pričakovali težave s tesnobo, depresijo in internaliziranimi težavami, vendar niso vedeli, kaj naj pričakujejo od magnetne resonance.

"Pandemija ni bila prijazna do duševnega zdravja mladostnikov," je dodal.

"Šlo je le za enoletno zaporo, zato nismo vedeli, da bodo učinki na možgane tako izraziti po tako kratkem obdobju stresa," je povedal Gotlib. "To se ujema s težavami v duševnem zdravju, ki jih opažamo."

Strokovnjaki pravijo, da morajo starši obravnavati vse težave z duševnim zdravjem, s katerimi se morda soočajo njihovi otroci, in jih pozivajo, naj ne domnevajo, da so težave z duševnim zdravjem po koncu COVID terorja in zaprtja šol izginile.

"Prepričajte se, da vaš mladostnik ali najstnik dobi vso pomoč, ki jo morda potrebuje, če ima simptome depresije ali tesnobe," je dodal Gotlib.

PREBERITE TUDI: Posledice Covidnih ukrepov na psihosocialni razvoj otrok in mladostnikov

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čedalje več ljudi ima težave s ščitnico – s hipotirozo, Hashimotovo boleznijo, hipertirozo in Gravejevo boleznijo.