Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Čisto posebna slikarska umetnost, ki jo lahko občutijo tudi slepi in slabovidni

8. dec 2022 10:10
0

Umetnost je nekaj, kar prihaja iz notranjosti nas, nam ustvarja prijetne občutke in tako vpliva na naše razpoloženje. Med ustvarjanjem se v našem telesu dogajajo čudovite stvari.

Rajko Požar je abstraktni umetnik – slikar, ki je razstavljal že na številnih koncih sveta – od Filipinov do Amsterdama, od Hong Konga do Moskve. Prejel je tudi odmevno nagrado Art Expo 2019.

PREBERITE TUDI: Intervju: slikarski umetnik Rajko Požar (Rajart)

Kljub pandemiji so s pomočjo sponzorjev maja letos organizirali že 2. akademijo za slepe in slabovidne mladostnike, ki so jim podelili tudi posebna priznanja, ki so jih lahko prebrali kar z Dotikom.

Čudovit dotik na platnu pusti neprecenljivo sled. Slepi in slabovidni ljudje imajo bolj razvite sposobnosti čutenja in dotika, zato je namen slikanja na abstrakten način s teksturo peska, ki je naravni gradnik, približati umetnost tudi tistim, ki je ne morejo doživeti skozi vid. Ti jo lahko jo doživijo na svojevrsten način skozi dotik, ki sproža v telesu različne pozitivne občutke, kar vpliva na njihovo počutje.

Takole je o svoji inovaciji povedal Rajko Požar:

"Hendikep pri človeku pomeni, da ima določene omejitve. Slepota je ena od njih, ki pa jo v naši akademiji tretiramo kot prednost. Uporabil bi izraz, da imajo vsake oči svojega malarja.

Rešitev je dvoplastna: na eni strani daje slepemu ali slabovidnemu človeku priložnost za umetniško izražanje, kar je bilo v preteklosti nemogoče. Drugi del koristi pa pričara pozitivne občutke pri opazovalcu umetniške slike, ki pa ima vid dobro razvit.

Vsi slepi in slabovidni, ki so ravno tako opazovalci tega umetniškega dela, pa skladno z Inštitut RAJART metodologijo nastalo umetnino z dotikom svojih prstov reliefno zaznavajo in s tem občutijo umetniško izražanje slepega in slabovidnega umetnika.

Razsežnost inovacije dosegajo obseg civilizirane družbe na planetu zemlja. Gre za mednarodno inovacijo, kakršne še nismo imeli. Kar se tiče razsežnosti te inovacije, ne govorimo o prodaji oz. ekonomskih učinkih – pomembnost te inovacije je napredek in celostna sprememba družbe, ki energijsko in materialno sprejema in tudi daje. Sprejemanje drugačnosti najlažje razumemo skozi umetnost – brez predsodkov.

Namen inovacije je širiti pozitivno energijo, ljubezen in spoštovanje sočloveka."

Inovacijsko ekipo je predstavljal idejni umetnik Rajko Požar. Inovacija pa se odvija v interaktivnem in dinamičnem okolju, kjer vsi udeleženi, slepi in slabovidni, postanejo del tima inovacije.

Ciljna skupina inovacije so slepi in slabovidni ljudje; ti in pa kupci umetnin pa so ljudje, ki umetnost razumejo, podpirajo in tako preko nje soustvarjajo boljši planet. Inovacija ima glavno nalogo doseči dobro počutje človeka, zato je njen namen pomagati mednarodni skupnosti pri nakupu opreme za ljudi, ki potrebujejo pomoč; ali za izgradnjo prostorov, v katerih bi se ti ljudje svobodneje izražali in ustvarjali svoja življenjska poslanstva.

Za opisano inovacijo z nazivom Dotik so v letošnjem letu, prejeli priznanje od GZS gospodarske zbornice.

Človeško zadovoljstvo je najbolj učinkovita in minljiva trajnostna rešitev za bodočnost. Zadovoljen človek skrbi za svojo okolico, rodno prst in vegetacijo ter ima spoštljiv odnos do sočloveka. Vsaka drugačnost je priložnost za nova doživetja.

Rajkove umetnine

Rajkove umetnine si lahko ogledate na njegovi spletni strani, Facebook profilu in Instagramu.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.