Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Burberry zažgal torbe, oblačila in parfume, vredne več milijonov evrov

24. jul 2018 13:56
0

Oglasno sporočilo

Burberry, ena najbolj uspešnih in priljubljenih britanskih znamk visoke mode, je te dni šokirala z uničenjem več kot 30 milijonov evrov vrednih izdelkov svoje blagovne znamke. To so naredili, da bi jo zaščitili in ne bi padle cene. V zadnjih 5 letih so tako uničili za več kot 100 milijonov evrov vrednih izdelkov.

Modne hiše uničujejo svoje izdelke

Modne hiše, vključno z omenjeno Burberry, uničujejo svoje izdelke, da bi preprečili, da bi jih prodali za nižjo ceno. Svoje početje so pri Burberryju opravičili s komentarjem, da so "ujeli energijo, ki je nastala ob sežiganju in postopek tako naredili okolju prijazen".

"Burberry ima skrbno nadzorovane procese, da se zmanjša količina izdelkov, ki jih proizvedemo. Občasno, ko je potrebno odstraniti potrebne izdelke, to naredimo na odgovoren način in iščemo načine, kako zmanjšati našo izgubo," so povedali predstavniki podjetja.

Pri Burberryju so še povedali, da je bilo preteklo leto zelo nenavadno ter da so morali uničiti ogromno svojih parfumov, potem, ko so podpisali novo pogodbo s podjetjem Coty. Da bodo pri Cotyju proizvedli nove parfume za Burberry, so morali uničiti za okoli 12 milijonov evrov obstoječih parfumov.

Trud za ekskluzivnost znamke

V preteklih letih so se pri Burberryju zelo trudili, da bi znamki povrnili ekskluzivnost, ki naj bi jo izgubila, ker so bojda ponarejevalci "na vse tlačili znak Burberry," kot se je izrazila Maria Malone, glavna predavateljica o modni dejavnosti na univerzi Manchester Metropolitan University.

"Uničenje neželenih izdelkov je del procesa. Razlog, da to počnejo, je v tem, da trg ni preplavljen z izdelki z znižanimi cenami. Nočejo, da bi bili izdelki Burberry v rokah vsakogar, ki bi jih prodajal in tako znižal vrednost znamke," je povedala.

Burberry ni edini

Sicer pa Burberry ni edina modna znamka, ki se sooča z viškom luksuznih izdelkov. Richemont, lastnik znamk Cartier in Montblanc, je moral v zadnjih dveh letih odkupiti nazaj za 480 milijonov evrov ur. Analitiki pravijo, da bodo nekateri deli teh ur reciklirani – a večina bo zavržena oz. uničena.

Okoljevarstveniki ogorčeni

Seveda pa so vsi, ki jim je varovanje okolja, v katerem živimo, najbolj pomembno, ogorčeni nad to miselnostjo in početjem. "Kljub svojim visokim cenam Burberry nima niti malo spoštovanja do lastnih izdelkov in trdega dela, ki je bilo v njih vloženo, ter naravnih materialov, ki so bili za njih porabljeni," je povedala Lu Yen Roloff iz organizacije Greenpeace.

"Naraščajoče količine ostanka izdelkov kažejo na prekomerno proizvodnjo in namesto, da bi zmanjšali proizvodnjo, uničujejo brezhibne izdelke. To je umazana skrivnost modne industrije. Burberry je le vrh ledene gore," je povedala.

Paradoks visoke mode

Tim Jackson, ravnatelj šole British School of Fashion na univerzi Glasgow Caledonian University, je povedal, da se luksuzne modne hiše, kot je npr. Burberry, soočajo s paradoksom. Da bi ustregli delničarjem, se morajo širiti, čeprav s tem tvegajo ustvarjanje preveč izdelkov. "Ni načina, da bi kdajkoli našli rešitev za ta problem," je dejal.

Novembra lani je Burberry naznanil reorganizacijo z namenom svojim izdelkom 'vnesti novo energijo' tekom prihajajočih let. To vključuje nadaljnje dvigovanje blagovne znamke, kar pomeni tudi zapiranje trgovin, ki niso na dovolj prestižnih oz. 'strateških' lokacijah, ter odprtje luksuznega centra 'centre of excellence' za luksuzne izdelke iz usnja.
Zmanjšali pa so tudi stroške, kar je tudi pomagalo dvigniti dobiček.
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 4 dnevi
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Deževni dnevi so večini ljudi prava nadloga, v resnici pa nas lahko marsičesa naučijo.