Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Brezpogojna ljubezen? 4 razlogi, zakaj je to zelo nevaren mit

26. jan 2023 10:26
0

Toda to je v resnici zelo nevaren mit. Če boste verjeli, da je mogoče brezpogojno ljubiti, se boste nenehno počutili slabo.

Ali si lahko dejansko – v resničnem življenju, v okviru človeških razmer – predstavljate, da lahko sprejmete drugo odraslo osebo, ne da bi ta izpolnjevala kakršne koli pogoje? Ali da jo popolnoma ljubite, ne glede na njeno vedenje?

Brezpogojna ljubezen je vsekakor mogoča – do dojenčkov in majhnih otrok, pa tudi živali.

Odrasla partnerska ljubezen je namreč lahko samo pogojna. Nekdo mora izpolnjevati določene standarde glede vrednot, morale, pravičnosti, izkazovanja ljubezni, izobrazbe, zaslužka, načina življenja in življenjskih navad in nenazadnje tudi videza.

Ali se vam zdi, da ste lahko kar s komerkoli? Natanko to naj bi brezpogojna ljubezen namreč pomenila. Brez-pogoj-na – torej brez kakršnih koli pogojev.

Spodaj si preberite štiri zelo pomembne razloge, zakaj brezpogojna ljubezen ni zdrav model za odnose med odraslimi.


1. Brezpogojna ljubezen je škodljiv in zavajajoč mit

Namiguje, da je nesprejemanje nekoga, ki nam ne ustreza ali počne slabe stvari, ki nam škodujejo, nekaj slabega. Da so meje, vprašanja, občutki in celo konflikti slabi, ker bi morali vse sprejeti.

Pravzaprav bolj kot sprejemanje zahteva, da slepo ljubimo neko osebo IN brezpogojno sprejemamo vsakršno njeno vedenje.

Popoln nesmisel.

V odnosih se vedno pojavljajo težave in zdravi odnosi zahtevajo, da se s temi vprašanji spoprimemo na zrel, pozitiven način in se pogajamo o ustreznih, razumnih pogojih za vzajemno zadovoljivo izkušnjo ljubezni med partnerjema.

Imejte standarde in določite pogoje ter se pogajajte o novih dogovorih, da ustvarite varnost in zaupanje ter tako ustvarite nemanipulativen prostor brez igric, v katerem lahko skupaj rastete in se razvijate.


2. Brezpogojna ljubezen je kot kartica, s katero se lahko brezplačno izpustite iz zapora

Če bi nekoga brezpogojno ljubili, to pomeni, da bi lahko z nami ravnal, kakor bi želel – tudi lagal, varal, manipuliral, izkoriščal, zlorabljal … in mi bi morali vse to lepo sprejeti in trpeti. Saj ga vendar brezpogojno ljubimo, mar ne?

Kako je nekaj takega lahko ljubezen? Prav zagotovo, da ne more biti.
 

3. Izraz "brezpogojna ljubezen" ima presenetljiv in iz konteksta iztrgan izvor

Če ste mislili, da izraz izvira iz nekega duhovnega izročila – ni tako. Erich Fromm, psiholog, je idejo predstavil leta 1934 in o njej pisal v knjigi Umetnost ljubiti (The Art of Loving, 1956).

Predlagal je več vrst ljubezni, med katerimi je prva brezpogojna ljubezen matere do dojenčka. Od njega ne pričakuje ničesar, kar bi moral izpolniti. Ljubi ga, ker diha, ker obstaja!

V isti knjigi pa navaja, da mora biti očetova ljubezen drugačna, saj si jo mora – verjeli ali ne – na nek način zaslužiti. Fromm meni, da oče postavi standard, ki ga mora otrok izpolniti, če želi ljubezen.

In to je izvor izraza brezpogojna ljubezen. V Frommovem delu je bila brezpogojna ljubezen namenjena dojenčkom in ne kar vsem. To je nedosegljiv in nerealen mit, ki zagotavlja, da vam ne bo uspelo, hkrati pa ustvarja občutek manjvrednosti: krivdo in občutek, da nikoli niste dovolj dobri.

"Vzajemnost je namenjena čustveno odraslim. Temelji na zanimanju za drug drugega kot celoto, kompleksno osebo, ki živi v sedanjosti. Kadar je v odnosu stalno prisotna odvisnost ali soodvisnost, vzajemnost ne more biti vzajemna. Vzajemnost je torej pogoj za zdravo zrelo razmerje."

Zdravi odnosi ne morejo biti brezpogojni, kajti to bi zahtevalo bodisi nenehni mazohizem bodisi neskončno samožrtvovanje.

Kdo bi želel tako živeti?
 

4. Brezpogojna ljubezen spodkopava pravičnost

Brezpogojna ljubezen pomeni, da ne bi bilo nobenih sankcij ali posledic za tiste, ki so prizadeli druge. Nesmiselno, kajne?

Če ima življenje namen in smisel – kar večina ljudi verjame, da ima – potem brezpogojne izkušnje ne more biti. Smo bitja dojemanja in vse ima namen in pomen. Soočamo se s pogoji, ki nas vabijo in nam omogočajo, da se učimo in rastemo.

Brezpogojna ljubezen to izbriše in zavrne pomen nas samih in drugih kot edinstvenih človeških bitij. Zaradi nje so vsa vedenja v redu, kar pa nikakor ne drži.

Le kdo bi si želel kaj takega?


PREBERITE TUDI: 10 znakov, da so vas vzgajali čustveno nezreli starši

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.