Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

B vitamini za boljše počutje in dobro zdravje

17. sep 2014 13:08
0

Oglasno sporočilo

... hidratov v glukozo, so gorivo za možgane in telo. Sodelujejo pri proizvodnji novih rdečih krvničk in jim pomagajo prenašati železo in ustvarjati hemoglobin. Najbolj dramatičen vpliv pa imajo na pravilno delovanje možganov in živčni sistem.

Pomanjkanje vitaminov B se lahko kaže tako v obliki preproste utrujenosti pa celo do smrti, med tema dvema ekstremoma pa je še vrste zdravstvenih težav in bolezni, med njimi duševne težave kot so depresija, anksioznost, nihanje razpoloženja, razdražljivost, paranoja, demenca, blodnje in psihoza. Vitamini skupine B pomagajo pri spanju, umirjanju, razmišljanju in izboljšanju razpoloženja.

Če se borite s katerokoli izmed naštetih težav, vam priporočamo, da začnete poleg omega-3 maščob uživati tudi vitamine B. Ti so zaradi sodobnih načinov obdelave hrane skorajda izločeni iz sodobne prehrane, ki vsebuje polno sladkorja, nezdravih maščob in strupenih aditivov (konzervansi, arome, barvila …), zato je zdrava prehrana izjemno pomembna za zdravo telo in možgane.

'Očistite' svoja hladilnik in shrambo

Znebite se predelane hrane v največji možni meri in je nikar več ne kupujte. Kupite sveže sadje, zelenjavo, meso in ostalo hrano organske pridelave. Edini vir vitamina B12 so živalske beljakovine, ta vitamin pa je ključnega pomena za možgane in živčni sistem, zato izberite organsko meso živali, ki so dostojno ravnali z njimi in ne farmskih, mučenih, polnih antibiotikov in hormonov (vse, kar so pojedle te živali, gre tudi v vaše telo!).

Žita naj bodo polnozrnata – če je lupina odstranjena, ti izdelki ne vsebujejo B vitaminov. B vitamini so topni v vodi, kar pomeni, da jih ne shranjujemo, temveč preprosto polulamo – izjema je le vitamin B12, ki se shranjuje v jetrih. Zato je pomembno, da res popolnoma vsak dan dobimo dovolj B vitaminov.

PREBERITE TUDI: Naravno zdravljenje kandide: kako se je znebiti v 5 korakih
 

B vitamini v obliki prehranskega dopolnila

Danes je malce težko vse vitamine, minerale in antioksidante dobiti iz hrane, zato je priporočljivo, da se uživa tudi vsaj osnovna prehranska dopolnila. Še zlasti je to pomembno pri naštetih duševnih težavah, v obdobju PMS ter boleznih kot so celiakija, Crohnova bolezen. Te namreč poslabšajo absorpcijo vitaminov B (pri duševnih težavah pa jih zelo verjetno primanjkuje), prav tako ima tak učinek tudi starost, sploh nad 50. letom.

Prepričajte se, da kupite kakovostna prehranska dopolnila in nikar se ne ustrašite, če se vaš urin obarva rumeno ali oranžno – to je popolnoma normalno ob uživanju prehranskih dopolnil vitamina B. Vsekakor pa poskrbite, da bo osnova vašega zdrav življenjski slog (urejena, zdrava prehrana, redno gibanje, uravnavanje stresa, dovolj spanja …), ki jo z dopolnili le obogatite.

PREBERITE TUDI: Sodobna prehrana ne le redi, temveč tudi poneumlja

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sedaj, ko smo končno dočakali poletje, vam predstavljamo 5 najbolj modnih kosov poletja 2021, v katerih boste videti naravnost izjemno!