Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Analiza: podnebne emisije 12 milijarderjev onesnažujejo bolj kot 2,1 milijona domov

21. nov 2023 11:00
0

Dvanajst najbogatejših milijarderjev na svetu zaradi svojih jaht, zasebnih letal, dvorcev in finančnih naložb proizvede več toplogrednih plinov, kot jih letno izpusti 2 milijona domov, razkriva raziskava, ki jo je ekskluzivno objavil Guardian.

Med tajkuni so šef Amazona Jeff Bezos, ruski oligarh Roman Abramovič, tehnološki milijarderji Bill Gates, Larry Page in Michael Dell, izumitelj in lastnik podjetja za družbene medije Elon Musk ter mehiški poslovni mogotec Carlos Slim.

Nepredstavljivi luksuz in strašljivo onesnaževanje

Analiza njihovih luksuznih nakupov, ki vključujejo superjahte, zasebna letala, avtomobile, helikopterje in razkošne dvorce, skupaj z vplivom njihovih finančnih naložb in deležev, ki so jo opravili Oxfam in ameriški raziskovalci, razkriva, da letno povzročijo skoraj 17 milijonov ton emisij CO2 in enakovrednih toplogrednih plinov.

To je enako emisijam CO2 in enakovrednim emisijam, ki nastanejo pri napajanju 2,1 milijona domov ali emisijam 4,6 elektrarn na premog v enem letu, po podatkih Agencije ZDA za varstvo okolja.

Pravega obsega investicijskih emisij teh posameznikov na splošno ne izračunavajo sistematično in o njih ne poročajo. Oxfamovi analitiki so v sodelovanju z dvema ameriškima akademikoma, Beatriz Barros in Richardom Wilkom, uporabili javno dostopne podatke za izračun učinkov toplogrednih plinov.

"Milijarderji s svojimi jahtami in zasebnimi letali povzročajo grozljive količine onesnaževanja, ki pa je še vedno manjše od onesnaževanja zaradi njihovih naložb," je dejal Alex Maitland, svetovalec Oxfam International za politiko neenakosti.

"Milijarderji s korporacijami, ki jih imajo v lasti, izpustijo milijonkrat več ogljika kot povprečen človek. Najraje vlagajo v panoge, ki močno onesnažujejo okolje, kot so fosilna goriva. Najhujše posledice trpijo najrevnejše skupnosti na svetu, tiste, ki so najmanj prispevale k podnebnim spremembam, tiste, ki so se najmanj sposobne odzvati in si opomoči. To je nepravično in nemoralno."

Emisije življenjskega sloga so bile ocenjene s preučitvijo ogljičnega odtisa nakupov milijarderjev, kot je na primer 500 milijonov dolarjev vredna superjahta, ki jo je družba Oceanco nedavno zgradila za Bezosa.

Jahta, ki je dolga 127 metrov in so jo gradili tri leta, se ponaša z nazivom največje jadrnice na svetu. Njene emisije ogljika znašajo najmanj približno 7154 ton na leto, je razvidno iz analize, ki sta jo opravila Wilk in Barroz.

Ogljični odtis superjaht v lasti Bezosa, Abramoviča, nekdanjih Googlovih tajkunov Pagea in Erica Schmidta ter Bernarda Arnaulta, francoskega tajkuna na čelu draguljarskega in modnega imperija, močno presega ogljični odtis zasebnih letal, ki jih ima v lasti 10 od 12 milijarderjev.

Po podatkih analize superjahta, ki je v stalni pripravljenosti, ustvari približno 7.000 ton CO2 na leto.

"Emisije superjaht močno presegajo vse ostale," je dejal Wilk. "Imeti morajo posadko in jih je treba nenehno vzdrževati – tudi ko so zasidrane. Potem imate na krovu helikopterje, vodne skuterje, luksuzne predmete z veliko porabo energije, kot so bazeni, masažne kadi, zasebne podmornice in plovila, ki potrebujejo električno energijo, klimatske naprave in zahtevne elektronske predmete. To je tako, kot da bi hotel ves čas deloval na vodi."

Wilk je dejal, da so bili izračuni emisij življenjskega sloga milijarderjev minimalni: raziskovalci so na primer superjahte pripisali milijarderjem le, če so jih imeli v lasti v svojem imenu in ne v imenu svojega podjetja. Odtis stanovanj je temeljil na ocenah njihove porabe energije.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da finančni interesi elitnih milijarderjev poleg velikega negativnega prispevka h globalnemu onesnaževanju omogočajo tudi velikanski vpliv na gospodarske in politične odločitve.

Podkupovanje za svoje privilegije

"Ti ljudje imajo zaradi svojega ogromnega bogastva velikanski politični vpliv, ki ga uporabljajo za vpliv na lokalne in nacionalne vlade, s čimer pridobivajo oprostitve davkov in privilegije, ki jim omogočajo onesnaževanje, ter vplivajo na zakone, ki urejajo onesnaževanje," je dejal Wilk, profesor antropologije na univerzi Indiana. "Če jih obravnavamo kot entitete, so nekatere od njih po svojem vplivu enakovredne državam."

Nekateri ta vpliv uporabljajo za reševanje družbenih in okoljskih vprašanj. Bezos se je zavezal, da bo v okviru svojega sklada Earth Fund porabil 10 milijard dolarjev. Soustanovitelj Googla Sergey Brin je financiral neprofitno organizacijo, ki se ukvarja s podnebnimi spremembami.

Page, Schmidt, Dell, Slim in Larry Ellison iz podjetja Oracle imajo dobrodelne fundacije. Musk je trdil, da je s svojim delom v podjetjih Tesla in Solar City močno prispeval k spremembam. Laurene Powell Jobs, še ena izmed 12 članov, vodi dobrodelno fundacijo Emerson Collective. Arnaultov LVMH je leta 1992 ustanovil enoto za okoljski razvoj.

Gatesov tiskovni predstavnik je za Guardian povedal, da je sprejel številne ukrepe za zmanjšanje svojega osebnega vpliva na emisije z nakupom trajnostnega letalskega goriva, da bi zmanjšal onesnaževanje z letalskimi prevozi, prehodom na električne avtomobile, uporabo sončnih kolektorjev in nakupom kompenzacij, ki jih zagotavljajo tehnologije za odstranjevanje ogljika.

"Bill bo še naprej vlagal milijarde svojih sredstev v inovacije na področju čiste energije in podnebnih sprememb, da bi zmanjšal emisije toplogrednih plinov in pripomogel k večji dostopnosti teh tehnologij. Poleg tega bo vse donose od teh naložb namenil za boj proti podnebnim spremembam in podporo fundaciji Bill & Melinda Gates, da bi pomagala čim večjemu številu ljudi po svetu," je dejal tiskovni predstavnik.

Nihče od drugih milijarderjev ni podal komentarja.

Ogljični odtis naložb je bil izračunan s pregledom lastniških deležev, ki so jih milijarderji imeli v podjetjih. Ocene ogljičnega vpliva njihovih deležev so bile izračunane na podlagi izjav podjetij o emisijah iz področja 1 neposredne emisije iz virov, ki so v lasti ali pod nadzorom podjetja – in posrednih emisij iz področja 2.

Oxfamova raziskava je pokazala, da so emisije iz naložb 125 milijarderjev v povprečju znašale 3,1 milijona ton na milijarderja. To je več kot milijonkrat več od povprečnih emisij, ki jih ustvarja 90 % svetovnega prebivalstva na dnu.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?