Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali veste, kaj sladkor v resnici naredi vašim možganom?

23. jun 2015 14:18
0

Oglasno sporočilo

... pasu in počutje, temveč spremeni tudi ravnovesje bakterij v črevesju, ki pa – verjeli ali ne – drastično vplivajo na vaše možgane, natančneje, spomin ter sposobnost prilagajanja na spremembe. Lahko si mislite, da ne pozitivno. Ta učinek je najhujši pri prehrani, ki vsebuje veliko sladkorja, ki vpliva na dolgoročni in kratkoročni spomin.

Raziskovalci menijo, da je krivec spremenjena črevesna flora, ki je kompleksna mešanica približno 100 milijard mikroorganizmov v prebavnem sistemu. "Čedalje bolj jasno je, da bakterije v našem črevesju, črevesna mikroflora, vpliva na marsikaj, med drugim tudi na naše možgane, s katerimi komunicira," je povedala Kathy Magnusson, profesorica na kolidžu OSU College of Veterinary Medicine in vodilna raziskovalka na institutu Linusa Paulinga.

"Bakterije sproščajo snovi, kot so nevrotransmitorji, stimulirajo živce za občutke in imunski sistem ter na sploh vplivajo na celo vrsto bioloških funkcij v telesu," je povedala. "V tej raziskavi so mišim po le 4 tednih nezdrave prehrane drastično upadle mentalne in fizične sposobnosti. Ena izmed najbolj opaznih je upad kognitivnih sposobnosti," je še dodala.

Sicer pa so bile miši na tako imenovani sodobni, predelani prehrani, kakršna je v zadnjih letih iz ZDA žal prišla tudi k nam, in posledice so že dobro opazne na vseh področjih; tako naraščajoče debelosti, čedalje več depresije in drugih duševnih bolezni, bolezni sposobnega načina življenja (srca, ožilja, diabetes …) in starostnega upadanja kognitivnih sposobnosti. Gre za prehrano, ki vsebuje veliko preveč enostavnih ogljikovih hidratov, še zlasti sladkorja, ter nezdravih maščob.

Kaj je danes sploh še zdravo, se marsikdo vpraša. Zagotavljamo vam, da s svežo, ekološko pridelano zelenjavo v nobenem primeru ne morete zgrešiti.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Neuroscience.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Opravljena je bila še ena raziskava, ki je potrdila, da nekateri UV filtri v izdelkih za zaščito pred soncem uničujejo morsko življenje, ko se z naše kože ...