Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali pozna večerja res predstavlja višje tveganje za pojav raka?

23. dec 2020 8:02
0

Oglasno sporočilo

... med njimi raziskava, objavljena v International Journal of Cancer, ki je pokazala, da prehranjevanje pozno zvečer lahko predstavlja tveganje za raka dojk in prostate. Ugotovitve so temeljile na podatkih iz vprašalnika o pogostosti prehranjevanja, v katerem so bili ljudje vprašani glede na čas odhoda v posteljo in zadnjega obroka pred tem. Študija je vključevala 621 primerov z rakom prostate in 1205 primerov z rakom dojk.

V primerjavi s posamezniki, ki so se spat odpravili takoj po večerji, so tisti, ki so zaspali dve ali več ur po večerji, imeli 20-odstotno zmanjšano tveganje za nastanek raka dojke in prostate skupaj in pri vsakem raku posebej. Podoben trend so opazili pri posameznikih, ki so večerjali pred 21. uro v primerjavi z večerjo po 22. uri.
Ugotovitve poudarjajo pomen ocenjevanja telesne notranje ure ali cirkadianih ritmov v študijah o prehrani in raku ter potrebo po oblikovanju prehranskih priporočil za preprečevanje raka, ki se osredotočajo ne samo na vrsto in količino vnosa hrane. "Če bodo ugotovitve potrjene, bodo vplivale na priporočila za preprečevanje raka, ki trenutno ne upoštevajo čas prehranjevanja," je dejal glavni avtor dr. Manolis Kogevinas. "Vpliv bi bil lahko še posebej pomemben v kulturah, kot so tiste v južni Evropi, kjer ljudje običajno večerjajo pozno." 

PREBERITE TUDI: Diagnoza: rak dojke – kako naprej?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  O napredni tehnologiji pomlajevanja smo govorili s priznanim dermatologom, dr. Sandijem Luftom iz Derma Centra Rogaška in Maribor.