Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali je pametno telovaditi, ko imate 'muskl fibr'?

7. avg 2020 11:08
0

Oglasno sporočilo

Verjetno večina pozna trenutek, ko se po daljši pavzi vrne na trening in kljub temu, da se malce 'špara' pri vadbi, kot temu rečemo, da ja ne bi bil dva dni kasneje prehud 'muskl fibr', se zgodi natanko to. Kaj narediti – ali je pametno, da vadimo, ko imamo bolečine v mišicah zaradi vadbe?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Odvisno je od tega, kako hud 'fibr' imate – torej ali gre zgolj za malce neprijeten občutek zelo utrujenih mišic; ali za neznosno bolečino, zaradi katere se komaj premikate.

Torej če imate bolečine, ki niso tako hude, da bi vas ovirale pri gibanju in normalnemu funkcioniranju, potem lahko vsekakor nadaljujete z vadbo. A previdno! Nikar ne pretiravajte – to, da vas bolijo mišice, je vseeno znak, da ste se pretrenirali, zato izberite lahke oblike vadbe oz. delajte z zelo nizkimi težami, da stanja ne poslabšate. Velja pravilo 'manj je več' in 'bolj blago je bolje'.

Če pa govorimo o zelo hudih bolečinah, zaradi katerih se komaj premikate, potem si vsekakor vzemite pavzo, da si telo opomore. Poslušajte svoje telo, saj vam vedno sporoča, ali in kaj zmore in kdaj in česa ne. Kadar ste imeli zelo intenziven trening, je dobro, da naslednji dan počivate, da se telo oz. mišice regenerirajo.

V vsakem primeru pa ne vadite vsak dan, sploh če imate zahtevne treninge. Dovolite telesu vsaj 2 dni na teden, da si opomore. Ti pa seveda en pomeni, da tisti dan preležite ali presedite – sprehod ali kaka druga oblika lahke vadbe, kot jo sicer izvajate, bo več kot dobrodošla.

PREBERITE TUDI: Takole alkohol vpliva na vaše treninge in telo
 

Ali je ob hudih bolečinah priporočljivo vzeti tableto proti bolečinam?

Če le zdržite, raje ne. Kot prvo, ne pomagajo kaj dosti proti bolečinam in kot drugo, s tem dodatno zastrupljate svoje telo. Vse to so strupene kemikalije, ki na telo nimajo dobrega učinka; protivneten učinek pa lahko dosežete na veliko bolj naraven način torej z uživanjem naravnih protivnetnih snovi, ki imajo pozitivne stranke učinke: antioksidantov, zelišč in omega-3, ki so znane po svojih izjemnih protivnetnih učinkih.

Poleg tega so raziskave pokazale, da imajo tovrstne farmacevtske kemikalije zaviralen vpliv na razvoj mišic. Ko imamo bolečine v mišicah, to pomeni, da smo jih poškodovali – in zato bodo tudi zrasle oz. se okrepile in vi postali močnejši, hitrejši in odpornejši. Skratka, kratkotrajna bolečina in stres za trajni učinek.

Protibolečinske tablete pa ta proces zavirajo, s čimer izničijo temeljni cilj rekreiranja.

Kako si pomagati pri bolečih mišicah?

1. Pomagajte si s kopelmi

Takoj po zelo intenzivni vadbi je idealno si narediti ledeno kopel, da se zmanjša vnetje in zatekanje mišic. S tem si pomagajo tudi profesionalni športniki.

Ko pa imate že bolečine, si pomagate s toplimi oz. vročimi kopelmi, ki sproščajo mišice in pospešujejo prekrvavitev. Idealno je, če dodate magnezijevo sol (epsom sol).

2. Delajte raztezne vaje

Raztezne vaje zelo pomagajo, da se ne razvijejo prehude bolečine po vadbi – pa ne le pred in po vadbi, temveč tudi še naslednji dan. Raztezanje zmanjša nastajanje mlečne kisline v mišicah, ki povzroča bolečine in otrdelost oz. zategnjenost mišic. Poleg tega raztezanje sprošča ter izboljšuje gibčnost.

3. Pazite na prehrano

Bolj zdravo, kot boste jedli, hitreje si bo vaše telo opomoglo. Zdrava hrana namreč deluje antioksidativno in protivnetno, medtem ko nezdrava povzroča in stopnjuje vnetne procese v telesu. Najbolj zdrava živila, ki jih lahko uživate, so ekološko pridelana zelenjava, omega-3 in protivnetna zelišča, začimbe in prehranska dopolnila, kot sta npr. kurkuma in astaksantin.
Za vsako ceno se izogibajte sladkorju in žitaricam v vseh oblikah.

4. Kupite si masažni roler

Ni treba, da ste profesionalni športnik, da si omislite masažni roler. Teh 10 evrov, kolikor približno stane, vam bo tisočkrat povrnil. S tem, ko z masažo pritiskate na boleča mesta, masažni roler sprošča napetost in zategnjenost mišic in 'muskl fibr' hitreje popusti.

PREBERITE TUDI: V teh primerih je bolje, da NE telovadite

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Praviloma imamo vsi svoje barvne kombinacije, ki jih najraje nosimo.