Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali ima masturbacija pozitivne ali negativne učinke na možgane?

27. jul 2021 8:13
0

Oglasno sporočilo

... in govoricami - o tem, ali je samozadovoljevanje za vas slabo. Vedeti morate samo to: Ali se boste samozadovoljevali je odvisno od vas in samo od vas. Predstavljamo vam veliko ugodnih in nekaj negativnih učinkov (po izkušnjah ljudi), ki jih povzroča masturbacija.

Masturbacija sprošča hormone

Masturbacija povzroči, da vaše telo sprosti številne hormone.

 • Dopamin. To je eden od "hormonov sreče", ki je povezan s sistemom nagrajevanja vaših možganov.
 • Endorfini. Naravni lajšalci bolečin v telesu, endorfini, delujejo razbremenjujoče in spodbujajo razpoloženje.
 • Oksitocin. Ta hormon se pogosto imenuje ljubezenski hormon in je povezan z družbeno vezjo.
 • Testosteron. Ta hormon se sprošča med spolnostjo, da izboljša vzdržljivost in vzburjenje.
 • Prolaktin. Hormon, ki igra pomembno vlogo pri dojenju, prolaktin vpliva tudi na vaše razpoloženje in imunski sistem.

Z masturbacijo lahko sprostite zdrave količine zgornjih hormonov, zato lahko pozitivno vpliva na vaše razpoloženje in fizično zdravje.

Lahko vam pomaga zaspati

Anekdotno je, da mnogi uporabljajo samozadovoljevanje, da bi zaspali - in to ni čudno. Oksitocin in endorfini so povezani s sprostitvijo, zato je smiselno, da vam masturbacija pomaga pri spanju, še posebej, če vam stres in tesnoba preprečujeta, da bi zaprli oči.

Lahko vpliva tudi na vašo samozavest

Za nekatere je samozadovoljevanje lahko način vadbe ljubezni do sebe, spoznavanja telesa in kakovostnega preživljanja časa. Ker se učite uživati ​​v svojem telesu in ugotovite, kaj se vam zdi prijetno, vam samozadovoljevanje lahko poveča samozavest.

Toda učinki niso vedno pozitivni

Čeprav obstajajo dokazane koristi, imajo nekateri ljudje negativne izkušnje z samozadovoljevanjem.

Samozadovoljevanje je v nekaterih religijah greh. Obstaja tudi veliko družbenih stigm, povezanih z samozadovoljevanjem: nekateri ljudje verjamejo, da ženske ne bi smele samozadovoljevati ali da je samozadovoljevanje nemoralno. Da ne omenjamo mitov o samozadovoljevanju, ki povzročajo tesnobo .

Mnogi od nas so že slišali govorice, da samozadovoljevanje povzroči, da oslepite ali da vam lahko zrastejo dlake na rokah - to so popolnoma napačne trditve, ki se zdijo zelo razširjene med najstniki! Če verjamete tem stvarem in se še naprej samozadovoljujete, boste kasneje morda občutili krivdo, tesnobo, sram ali gnus do sebe. Popolnoma se je treba vzdržati samozadovoljevanja zaradi svojih osebnih prepričanj, če pa želite prebroditi občutke krivde in samozadovoljevati brez tesnobe, vam lahko pomaga pogovor s terapevtom.

Odvisno je od vaših individualnih potreb in želja

Je samozadovoljevanje slabo za vas? Ne, ne samo po sebi. Ali se samozadovoljujete in kako se počutite, je individualno. Samozadovoljujte se, če želite, vendar ne čutite pritiska na samozadovoljevanje, če ne uživate - to je res odvisno od vas!

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja, zato je zelo pomembno, da ga zjutraj in zvečer temeljito očistimo.