Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Spoznajte koristi aktivnega oglja

Spoznajte koristi aktivnega oglja za razstrupljanje telesa in nego kože

12. maj 2021 13:26
0

Oglasno sporočilo

Tako ga mnogi koristijo ob napenjanju in vetrovih; za razstrupljanje telesa; povišanem holesterolu; za zdravljenje 'mačka'; pri razdraženem želodcu in podobno. Nadvse uporabno pa je tudi v druge namene, kot so npr. akne in druge kožne težave; pospeševanje celjenja ran ipd.

Kaj je aktivno oglje?

Aktivno oglje je izjemno fin prah povsem črne barve, katerega skorajda neverjetna sposobnost adsorpcije strupov je razlog, da se nahaja v praktično vsaki urgentni sobi. Njegovo delovanje nima le tisočletne zgodovine, temveč je potrjeno tudi z raziskavami.

Pridobivajo ga tako, da naravne vire – najpogosteje kokosove lupine – segrevajo na izjemno visokih temperaturah. Nastane črn prah, ki preprečuje, da bi želodec in črevesje absorbirala toksine, saj jih adsorbira samo oglje. Telo oglja ne more absorbirati, zato oglje skupaj s strupi zapusti telo preko iztrebljanja.

Ta proces 'aktivacije' odstrani prej vezane molekule in tako sprosti oglje, da je pripravljeno na nove vezave. Poleg tega ta postopek segrevanja na tako visoki temperaturi tudi zmanjša 'pore' oglja, ki pa jih je zato več v vsaki molekuli, kar poveča površino, ki adsorbira. Tako ima ena sama čajna žlička aktivnega oglja več površine kot nogometno igrišče.

Aktivno oglje ima izjemno visoko stopnjo adsorpcije – nase lahko veže molekule, atome in ione. Na voljo je v obliki prahu, kapsul in tablet, za oralno uporabo pa tudi zobnih past – je namreč izvrstno belilo za zobe.

Kako vse vam lahko koristi?

1. Za zdrave ledvice

Aktivno oglje pomaga ledvicam pri delovanju in sicer tako, da pomaga filtrirati neprebavljene strupe. Raziskave kažejo, da je še posebej učinkovito pri odstranjevanju strupov, ki nastanejo ob presnavljanju beljakovin.

Raziskave kažejo tudi, da izboljša delovanje ledvic, zmanjšuje poškodbe prebavnega trakta in pojav vnetnih procesov pri vseh, ki imajo bolezni ledvic.

2. Znižuje holesterol

Aktivno oglje je nadvse učinkovito za zniževanje holesterola. Tako deluje, ker nase veže želodčne sokove, ki ga vsebujejo, da jih telo ne more absorbirati. V raziskavi so udeleženci 4 tedne uživali 24 g aktivnega oglja na dan in se jim je slabi LDL holesterol znižal za 25 % dobri HDL pa povišal z 8 % - in to brez hudih stranskih učinkov, ki jih povzročajo statini.

V neki drugi raziskavi pa se je LDL holesterol znižal celo do 49 odstotkov, saj so udeleženci uživali še višjo količino oglja.

3. Zmanjšuje napenjanje in vetrove

Aktivno oglje vpliva tudi na manj napenjanja in vetrov, čeprav še raziskovalci ne vedo natanko, kako. Tekočine in vetrovi, ki se naberejo v črevesju, gredo skozi mikro luknjice v oglju in ta proces jih nekako nevtralizira. Odpravi pa tudi bolečine, ki jih sicer povzroča napenjanje, saj prepreči samo napenjanje.

V ta namen zaužijte 1 g oglje pol ure pred obrokom.

4. Ublaži ali odpravi diarejo

Aktivno oglje je tudi izjemno sredstvo proti diareji. Raziskave so pokazale, da prepreči bakterijam in raznim strupom, da bi se absorbiraje v telesu, saj jih ujame v svojo porozno strukturo. Za razliko od raznih 'zdravil' proti diareji tudi nima stranskih učinkov.

5. Za beljenje zob in zdravo ustno votlino

Zadnjih nekaj let so postale zobne paste z aktivnim ogljem izjemno priljubljene, saj ima oglje neverjeten učinek tudi na belino zob in zdravje ustne votline. Deluje namreč proti virusom, bakterijam, glivicam in razstruplja.

Njegova sposobnost adsorpcije strupov skrbi tudi za odstranjevanje le teh z dlesni in ustne votline, izjemno učinkovito pa je tudi za naravno in neškodljivo beljenje zob.

6. Za nego kože

Raziskave so pokazale, da aktivno oglje tudi iz kože veže nase mikro delce, kot so umazanija, prah, kemikalije, strupi in bakterije tako je izvrstno za aknasto in problematično kožo, pa tudi za ohranjanje zdrave kože nasploh.

7. Kot dezodorant

Dezodoranti z aktivnim ogljem so že na voljo, saj oglje preprečuje nastanek neprijetnega vonja, vpija pa tudi odvečno vlago.

8. Za zdravljenje kožnih infekcij

Tradicionalna medicina po celem svetu pozna uporabo aktivnega oglja za zdravljenje in preprečevanje raznih kožnih infekcij, med drugim tudi ran. Deluje namreč antibakterijsko, saj adsorbira škodljive mikrobe iz ran.

9. Za razstrupljanje

Ker aktivno oglje nase veže raznovrstne strupe, je idealna izbira za splošno razstrupljanje telesa. Zato se ga uporablja tudi ob zastrupitvah z alkoholom, zdravili (tabletami proti bolečinam, uspavali, pomirjevali, poživili ipd.) in drogami.

NE more pa pomagati pri zastrupitvah z železom, litijem, lugom in naftnimi derivati kot so kurilno olje, bencin, razredčila in nekateri čistilni izdelki.

Da lahko deluje, je treba aktivno oglje administrirati v roku 1 do 4 ur po zaužitju strupa. Ko je strup že naprej od želodca, aktivno oglje, žal, ne pomaga več.

10. Za filtriranje vode

Človeštvo je že davno uporabljalo oglje za naravno filtracijo vode. Namreč tako, kot aktivno oglje deluje v človeškem telesu, deluje tudi v vodi – nase veže strupe, droge, zdravila, viruse, bakterije, glive, plesni in druge kemikalije, ki se lahko nahajajo v naših telesih ali vodi.

Raziskave so pokazale, da uporaba aktivnega oglja kot filtra za vodo odstrani kar 100 % strupenega fluora.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čas je, da postavite meje in dvignete standarde, sicer boste vsakič znova izdani in prizadeti.