Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

7 načinov, kako se znebiti prepričanja, da niste dovolj dobri

5. sep 2023 14:02
0

Kako je mogoče, da se ljudje, ki imajo na videz vse – uspešno kariero, dober videz, športni duh, ljubečega partnerja in veliko prijateljev – počutijo, da niso dovolj dobri?

Žal je prepričanje "nisem dovolj dober/dobra" zelo pogosto in lahko pesti ljudi vseh starosti, statusa, izobrazbe in kultur. Gre za izjemno težko prepričanje, ki praviloma izvira iz sporočil, ki smo jih prejeli v najrosnejših otroških letih – sebi počnemo to, kar so nam počeli naši skrbniki.

In to nas lahko povsem potegne navzdol in nam uniči življenje, saj povzroča tesnobo, depresijo, apatičnost, pri nekaterih ljudeh celo tudi samomorilne misli in vedenje ter samouničevalna dejanja. Ko se kot človek ne počutimo vredni, imamo lahko občutek, da naše življenje ni pomembno, zaradi česar smo bolj nagnjeni k nezdravim navadam, kot so prenajedanje, kajenje, promiskuiteta, prekomerno pitje alkohola ali uživanje drog.

Nihče ni imun na to strupeno miselnost – niti najuspešnejši zvezdniki in športniki ne.

Se tudi vi počutite tako? Kaj se skriva za to škodljivo predstavo in kako jo lahko premagate?

Spodaj je 7 razlogov, ki so lahko vzrok prepričanja, da niste dovolj dobri, in načini, kako spremeniti svoje razmišljanje, da se boste počutili bolje.

1. Visoka samokritičnost

Ali pogosto razmišljate, da niste dovolj dobri, da ste neuspešni ali da si ne zaslužite ljubezni? Vse te misli so avtomatske negativne misli, ki napadajo vaš um in vam kradejo srečo.

Kako se počutiti bolje: Ne verjemite vsaki samokritični ali negativni misli, ki jo imate – misel ni resnica. Izpodbijte jih tako, da se vprašate, ali je misel resnična. Nato poskusite poiskati dokaze, da je nasprotna misel bolj resnična.

2. Primerjanje z drugimi

Dandanes je skoraj nemogoče, da se na družbenih omrežjih ne bi primerjali z drugimi. Toda poskus, da bi živeli v skladu s podobami, ki jih vidite na spletu, je recept za to, da se boste počutili neuspešni.

Kako se počutiti bolje: Prenehajte ocenjevati sebe na podlagi uspeha drugih in si namesto tega prizadevajte biti najboljša različica sebe.

3. Osredotočanje na negativno

Če bi v igri namiznega tenisa zmagali z rezultatom 11:3, bi se osredotočili na tri izgubljene točke in se obremenjevali s tem, kaj ste naredili narobe? Ko se osredotočate predvsem na to, kaj delate narobe, to usposablja vaše možgane, da iščejo še več negativnosti, in vas ohranja v nizki samopodobi.

Kako se počutiti bolje: Zapišite si 20 največjih dosežkov v svojem življenju in 5 pozitivnih lastnosti, ki jih imate, ter jih poglejte vsakič, ko se počutite slabo. Z osredotočanjem na svoje prednosti in dosežke boste razvili bolj zdravo samospoštovanje.

4. Perfekcionizem

Če verjamete, da vas bodo drugi imeli radi ali vas cenili le, če boste popolni, se sami pripravljate na neuspeh, tesnobo in depresijo. Ta vrsta toksičnega perfekcionizma je izjemno škodljiva za vaše splošno čustveno počutje.

Kako se počutiti bolje: Ko naredite napako, poskusite ravnati s seboj tako, kot bi ravnali s prijateljem ali družinskim članom. Naučite se odpuščati.

5. Travma iz otroštva

Doživljanje fizične ali spolne zlorabe, čustvene zlorabe, zanemarjanja ali drugih travm v otroštvu lahko trajno negativno vpliva na vaš občutek lastne vrednosti.

Kako se počutiti bolje: Poiščite pomoč pri strokovnem izvajalcu duševnega zdravja, da odpravite vsa nerešena vprašanja, ki izhajajo iz neugodnih izkušenj iz otroštva.

6. Kritični starši

Ali je bilo v otroštvu nemogoče ugoditi enemu ali obema staršema? Ste bili kritizirani zaradi svojega videza, teže, šolskega dela, izbire prijateljev in drugih stvari? Če ste bili na primer ponosni, da ste iz šole prišli domov s štirico na spričevalu, sta vam mama ali oče zanemarila čestitke za trdo delo in vas vprašala, zakaj niste dobili petice? Nenehno starševsko kritiziranje vas lahko pripravi do tega, da se boste vse življenje počutili, kot da niste dovolj dobri.

Kako se počutiti bolje: Ne pozabite, da so starši, ki kritizirajo otroka, pogosto bolj povezani z lastnimi težavami kot z otrokovimi. Njihovih pripomb ne jemljite osebno.

7. Negativen družabni krog

Če ste obkroženi z ljudmi, ki so negativni in opozarjajo na pomanjkljivosti drugih, boste verjetno tudi sami prevzeli takšen odnos.

Kako se počutiti bolje: Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi, ki vas spodbujajo in podpirajo ter vas dvigujejo. Počutili se boste bolje.
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.