Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 sočnih dejstev o jabolkih, ki jih niste vedeli

24. sep 2020 8:06
0

Oglasno sporočilo

... prvič odkrili, so jih že jedli v nešteto oblikah. Kaj pa pravzaprav sploh vemo o tem 'prepovedanem' sadežu?

'Jabolko na dan odžene zdravnika stran'

Vsi smo že slišali za ta starodavni pregovor, v katerem je kar precej resnice. Jabolka imajo namreč številne zdravilne lastnosti. Kisline, ki jih najdemo v jabolkih, pomagajo v boju proti protinu in izboljšujejo prebavo. Te kisline tudi pomagajo, da se sadje hitreje prebavi, poleg tega pa pomagajo pri prebavi katere koli druge hrane, ki jo jeste. Druga oblika jabolčne homeopatije je uživanje zrelega kislega jabolka tik pred spanjem za zdravljenje zaprtja. Imajo pa še nešteto drugih zdravstvenih koristi.

Obstaja na tisoče sort jabolk

Znanih je več kot 7.500 sort jabolk in tu so vštete samo tiste, ki se jih trudimo preučevati. Jabolka so razvrščena predvsem po vidikih, kot so velikost, barva, hrustljavost, aroma in okus ter grenkoba.

Jabolka izhajajo iz Kazahstana

Večina vas morda pozna Kazahstan zahvaljujoč uspešnici Borat iz leta 2006. Nekaj, česar pa Borat ne omenja, je, da je Kazahstan pravzaprav prvotni vir jabolk. Analiza DNK sodobnih sort jabolk je pokazala, da izvirajo iz divje sorte, znane kot Malus sieversii, ki še vedno uspeva v gorah Kazahstana.

Vsako leto pridelajo več kot 66 milijonov ton jabolk

Največja proizvajalka jabolk je Kitajska s kar 46 milijoni ton. ZDA pa so pravzaprav tretji največji proizvajalec. Od proizvedenih ameriških jabolk jih le polovica uživa sveže. Preostali pridelek se med drugim uporablja za pripravo sokov, kisa, želeja in jabolčne omake. Evropski pridelek jabolk pa ima večji odstotek sadja za proizvodnjo jabolčnika.

Jabolčnik (Cider) pridelujejo že več kot 2000 let

Okoli leta 55 pr. n. št., ko so Rimljani napadli Anglijo, so ugotovili, da proizvodnja jabolčnika že dobro poteka in da ga domačini že nekaj časa uživajo. To pomeni, da so se jabolka selila vse od Kazahstana do Anglije, približno 5000 kilometrov, preden je bila tehnika fermentacije in destilacije izpopolnjena.

Če posadite semena iz jabolka, bo zraslo v novo sorto

Jabolka imajo genetsko značilnost, imenovano heterozigoznost, kar pomeni, da bo vsako novo drevo, vzgojeno iz semen jabolk, zraslo v novo sorto. Kot neposreden rezultat tega je na tisoče znanih sort jabolk danes.

Čeprav je to odlično glede za razvoj vrste in njeno sposobnost prilagajanja in preživetja v novih okoljih, gojenje jabolk resnično otežuje. Namesto sajenja novih jablan s semenom je potrebna tehnika, imenovana cepljenje. Ta tehnika spaja del že obstoječe rastline želene sorte, s koreninami precej trše in trajnejše različice, ki je bila gojena s semeni. Če bo uspešno opravljeno, bo nova cepljena sadika vzgojila želena jabolka.

PREBERITE TUDI: Bi morali jabolka hraniti v hladilniku?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Trendi se spreminjajo in medtem, ko smo pred nekaj leti nosile izjemno vpadljive, t. i. 'statement' ogrlice, so sledile ...