Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 stvari, ki se jih lahko naučite od introvertov

5. maj 2021 12:28
0

Oglasno sporočilo

Glede introvertiranih ljudi obstaja kar nekaj zmot in zgrešenih prepričanj. Med najpogostejšimi so, da so to samotarji, ki se sploh ne marajo družiti. A nič ne bi moglo biti dlje od resnice – gre le za to, da so veliko bolj selektivni, kar se tiče ljudi, s katerimi se želijo družiti; ter da potrebujejo več časa zase.

In medtem, ko so zelo radi sami in tudi potrebujejo veliko časa zase in za razmišljanje o stvareh, se radi družijo s sebi podobnimi ljudmi, od katerih se lahko tudi kaj naučijo. V velikih družbah s površinskimi pogovori jih prav zagotovo ne boste zasledili – če pa kdaj po pomoti zaidejo tja, jih boste opazili, ker bodo tiho in odmaknjeni in kaj kmalu bodo tako 'zabavo' zapustili, saj se bodo počutili, da so kot vesoljci in tam nimajo kaj iskati.

A precej bolj zgovorni in manj selektivni ekstroverti, ki praviloma sami s sabo ne zdržijo niti nekaj ur, se lahko od opazujočih, razmišljajočih in samo-reflektivnih introvertov tudi marsičesa naučijo.

1. Več poslušati kot govoriti

Ekstroverti so praviloma izjemno zgovorni – roko na srce, pogosto celo preveč. Ampak česa ne počnemo, ko neprestano govorimo? POSLUŠAMO. Introverti pa veliko več opazujejo in poslušajo kot govorijo, kar pomeni, da se neprestano učijo in absorbirajo nove informacije. Introverti so lojalni in zanesljivi ljudje, ki vas ne bodo izdali; prijatelji, s katerimi bodo vaše skrivnosti ostale skrivnosti in ki vas ne bodo pustili na cedilu. Naučijo vas lahko torej poslušanja, malce več razmišljanja in tudi tega, da malo premislite, poreden spregovorite.

2. Kako postati izjemen opazovalec

Kot že omenjeno, več, kot govorite, manj poslušate in opazujete. Ampak ravno s poslušanjem in opazovanem boste izvedeli, opazili in ugotovili veliko več kot s praznimi pogovori. Introverti tako prej opazijo kake pomembne stvari in se tudi ustrezno zavarujejo – magari zgolj z umikom.

3. Kako uživati tudi ko ste sami

Ekstroverti praviloma ne zdržijo sami niti nekaj ur, kaj šele cel dan – kaj šele več dni skupaj. A dejstvo je, da se le ko smo sami lahko poglobimo vase, saj imamo čas za samorefleksijo in razmišljanje. Tako spoznavamo ne le sebe, temveč tudi druge ljudi. Tudi če boste nove kraje raziskovali sami, utegnete videti in odkriti več kot v skupini; in v naravi bolj uživati, se sprostiti in se ji prepustiti.

4. Kako reči ne

Introverti so se tekom življenja in pogosto bridkih izkušenj naučili reči tudi ne. Tako vedo, da morajo na prvo mesto postaviti sebe in čas zase, zato se naučijo postavljati meje. Če ste ekstrovert, ki vedno avtomatično na vse pristane, potem pa trpi zaradi preobremenjenosti in izčrpanosti, je to lahko nekaj, kar se lahko naučite od introvertov. Četudi vam je neprijetno nekoga zavrniti, se zavedajte, da je to vaša pravica in, nenazadnje, osnovna potreba. Vsak ima pravico do časa zase.

5. Kako biti v stiku s sabo in svojimi občutki

Ker so introverti toliko časa sami in veliko razmišljajo, so tudi v stiku s sabo in svojimi občutki. Zelo dobro vedo, kdo so, kakšne so njihove potrebe in prioritete. Ekstrovertom je to bolj kot ne tuje, zato je priporočljivo, da se naučijo zdržati sami s sabo nekaj ur za začetek in nato cel dan in postopoma cel vikend. Presenečeni boste, kaj vse boste ugotovili in odkrili o sebi.

PREBERITE TUDI: 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zakaj je moral moj oče umreti na tako strahoten način?