Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 razlogov, zakaj nikoli nikomur ne recite, naj se (na)smeji

14. jan 2024 11:26
0

Med drugim se sproščajo nevropeptidi in nevrotransmiterji; zmanjša se stres, izboljša se naše razpoloženje; okrepi se naš imunski sistem; takoj spremenimo mimiko svojega obraza in ton svojega glasu in s tem dvignemo vibracije okoli sebe.

Nasmeh prinaša veselje in polepša svet, zato priznamo, da se želimo pogosteje smejati – le kdo si tega ne bi želel? Kljub temu pa, če kaj sovražimo, je to, da moški ženskam govorijo, da bi se morale nasmehniti oz. več smejati.

Zakaj?

Ljudje so različni in lahko se odločijo, da se bodo pokazali tako, kot želijo – nekateri so lahkotni in preprosti, drugi globoki in razmišljujoči, tretji pa so lahko vse to v različnih trenutkih.

Nekateri imajo radi preproste pogovore in se smejijo vsaki šali; drugi imajo raje globlje pogovore in imajo svojevrstno obliko humorja. Še in še bi lahko govorili o tem, kako pogosto prehitro sodimo in domnevamo o ljudeh samo na podlagi majhnega delčka, ki smo mu morda izpostavljeni.

To, ali se nekdo smeje ali ne; ali je srečen ali ne, je odlična tema za intimen pogovor z ljudmi, ki so nam blizu in pomembni v našem življenju – zagotovo pa to ni pripomba, ki bi jo lahko izrekli popolnemu neznancu. Za vse je prostor in čas. Mesto za pogovor o nasmehu nekoga je med bližnjimi prijatelji, partnerji in ožjimi družinskimi člani – ne pa na blagajni v supermarketu, na delovnem mestu, na ulici ali na družbenem omrežju.

Razumljivo je, da so ljudje radi obkroženi z zadovoljnimi ljudmi in nasmejanimi obrazi; navsezadnje je nasmeh nalezljiv in pristno srečni ljudje se bodo pogosto smejali, kar bo polepšalo vsak prostor. Vendar so te stvari globlje.

Lažni nasmehi

Obstajajo ljudje, ki si vsak dan nadenejo masko in razdajajo lažne nasmehe – bodisi zato, ker je to v njih zakoreninjeno od otroštva; bodisi zato, ker se zavestno odločijo skriti svoja prava čustva, ker so bili neštetokrat zavrnjeni in omalovaževani, če so jih izrazili; bodisi zato, ker se tako spopadajo z neprijetnimi situacijami (med drugim se tako izognejo neprimernim in neumestnim komentarjem, naj se nasmehnejo!).

Morda se smehljajo zato, ker so navajeni, da nikoli ničemur ne ugovarjajo ali se v celoti izražajo. Spet drugi ljudje manipulativno uporabljajo nasmeh, da bi pritegnili odobravanje ali dosegli kakšno korist – finančno, poklicno ali čustveno.

Zato se ne pustimo preslepiti. Niso vsi nasmehi enaki in to, ali se nekdo smeje ali ne, ni samodejni pokazatelj njegovega čustvenega stanja.

Če to upoštevamo vse zgoraj našteto, vam predstavljamo pet razlogov, zakaj NIKOLI ne smemo reči nekomu, ki ga ne poznamo dobro: "Daj se no malo nasmej!"

1. S tem prestopite mejo

Čustev ne čutimo na zahtevo, prav tako se ne smemo počutiti prisiljene v kakršno koli fizično gesto (kot so nasmeh, objem ali poljub), če si tega ne želimo. To je osnovna zdrava meja, ki jo moramo spoštovati in vzpostaviti že v mladosti.

2. To je pokroviteljsko

Če to vprašanje pogledamo skozi prizmo spola, lahko vidimo, kako življenjsko pomembno je, da ga ne postavljamo. Praktično nikoli ni ženska tista, ki bi moškemu rekla, naj se nasmehne – le od žensk se pričakuje, da se pogosteje smehljajo in so na sploh prijazne in prijetne – kot da je njihova naloga pomiriti okoliško moško energijo in polepšati okolje.

Da ne omenjamo najhujšega komentarja: "Morala bi se več smejati, lepša si videti, ko se smeješ." Kot da je edini namen ženske v življenju, da je lepa za pogled. Obupno! Od nikogar, še posebej od ženske, ne smemo pričakovati – ali celo zahtevati – naj se smeje. To je preprosto neprimerno, pokroviteljsko in skrajno nespoštljivo.

3. To je neučinkovito

Reči "Morala bi se več smejati" je skoraj tako neučinkovito kot reči "Umiri se" osebi, ki je vznemirjena. Tudi če so nameni v ozadju zahteve nedolžni, je to napačen pristop, ki doseže kontra učinek.

Recimo, da opazite, da v službi nekdo vsak dan znova ni videti ravno dobre volje – kakšen je končni namen, ki se skriva za besedami: "Hej, zakaj se ne bi poskusil pogosteje nasmehniti?" Kaj boste s tem dosegli razen tega, da boste to osebo postavili v položaj in jo spravili v nelagodje?

Namesto tega, če vas tako zanima ali skrbi, se poskusite s to osebo pogovoriti in jo spoznati; ugotoviti, zakaj se ne smeje – ali še bolje – poskusite ji s prijazno gesto narisati nasmeh na obraz.

4. To preprosto ni vaša pravica

Preprosto povedano: kdo mislite, da ste, da bi od nekoga zahtevali, naj se bolj smeji? Ali veste, kaj ta oseba preživlja? Zakaj je to vaša stvar? Ali bi morala biti odgovornost kogar koli, da vas osrečuje z brezplačnimi nasmehi? Gre za vprašanje osnovne svobode in osebne svobode – imamo pravico čutiti svoja čustva in biti žalostni, srečni ali nevtralni – in jih tudi izraziti.

5. Ne gre za vas; ste povsem irelevantni

Velikokrat se zgodi, da vprašanje izvira iz nelagodja. Počutite se neprijetno, če se oseba v vaši prisotnosti ne nasmehne – kot da izraža sodbo o vas. Medtem ko je v resnici verjetnost, da ima njeno pomanjkanje nasmeha karkoli opraviti z vami, praktično nična.

Nazadnje, čeprav si lahko vsi prizadevamo ustvariti toplo okolje, v katerem se ljudje počutijo varne za nasmeh, in želimo s pozitivno naravnanostjo dvigniti vibracijo naših interakcij, pa preprosto ni primerno posegati v prostor drugih ljudi in jih prositi, naj se nasmehnejo – še zlasti če jih ne poznate.

Zato, prosimo, nehajte govoriti ženskam, naj se nasmehnejo.

PREBERITE TUDI: Močne ženske bodo raje ostale same kot izgubljale čas z bedaki

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.