Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 načinov, kako preveč zaščitniški starš negativno vpliva na otroka

6. mar 2023 10:14
0

Oglasno sporočilo

... in mu zagotoviti vso ljubezen in naklonjenost tega sveta. To počnejo vsi starši. Vendar pa je meja med zaščitništvom in pretiranim zaščitništvom zelo tanka. Vse je odvisno od vaših dejanj in tega, kako upravljate svojega otroka.

Nekateri znaki pretirano zaščitniškega starševstva vključujejo pospravljanje njegovega nereda, prevzemanje njegovih projektov, sprejemanje njihovih težav za vaše, spregledanje njihovih napak, ne puščanje prostora za neuspeh in jih ščititi pred vsako nevarnostjo. Če ugotovite, da počnete vse te stvari, je čas, da ponovno razmislite o svojem starševskem slogu, sicer lahko to na različne načine vpliva na vašega otroka.

Nezadostne sposobnosti obvladovanja

Ko je vaš otrok izpostavljen določenim izzivom, mu to daje priložnost, da se nauči strategij za reševanje problemov. V poskusu premagovanja težav se samoučijo obvladovati različne situacije. Toda če ste preveč zaščitniški starš, jim morda ne dovolite takšne izpostavljenosti, kar ovira njihove sposobnosti obvladovanja. Ker so tako dobro varovani in zaščiteni, postanejo odvisni od staršev, kar posledično omejuje njihovo rast.

Pomanjkanje zaupanja in samospoštovanja

Eden od stranskih učinkov preveč zaščitniškega starša je, da vzgajate otroka z nizko samozavestjo. To je zato, ker otroci preveč zaščitniških staršev le stežka okusijo neuspeh.  To jih omejuje pri raziskovanju priložnosti. Nikoli niso pripravljeni na nobeno avanturo ali izziv in postanejo manj sposobni. 

Neodločenost

Otroci preveč zaščitniških staršev so lahko tudi neodločni, kar pomeni, da težko določijo, kaj si želijo. To je predvsem zato, ker so večino časa njihovi starši tisti, ki sprejemajo odločitve.

Tveganje tesnobe

Prezaščitniški starši pogosto svoj stres in skrbi prenašajo na svoje otroke. Zaradi lastnega dojemanja realnosti, ki je običajno zamegljena z nevarnostmi, postanejo pretirano previdni in zaščitniški. Otroci lahko občutijo to stopnjo tesnobe in se sčasoma nanjo tako navadijo, da tudi sami začnejo kazati simptome tesnobe. 

Narcizem in aroganca

Ena najslabših lastnosti otrok preveč zaščitniških staršev je, da razvijejo narcistično ali arogantno vedenje. Tako so zaščiteni, dobro varovani in prejemajo toliko pomoči staršev, da vse jemljejo za samoumevno.

PREBERITE TUDI: 7 zanimivih dejstev o otrocih, rojenih marca

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.