Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

12-sekundni trik za boljše počutje in več optimizma

Prelisičite svoje možgane!

26. jan 2021 15:56
0

Oglasno sporočilo

Pa vendar je ključnega pomena za psihično zdravje in stabilnost. Ostati pozitiven, kolikor se pač da, tudi omogoči, da se v težkih obdobjih lažje držimo pokonci in po težkih preizkušnjah hitreje poberemo.

Ker so se v zadnjem letu stvari res precej spremenile, bi verjetno vsakomur koristil kak trik, kako ostati poziven, zato vam predstavljamo 12-sekundi trik za možgane, s katerim boste lažje prebrodili težke situacije in trenutke.

Negativne misli in občutja so sicer normalni, sploh če se dogajajo težke, negativne stvari, ki niso odvisne od nas, torej nimamo vpliva. A dejstvo je, da je večina ljudi nagnjenja k negativnemu – med drugim tudi zato, ker se je treba ukvarjati z negativnim, da se skuša najti rešitev. Pri pozitivnem ni treba ničesar reševati. Poleg tega so negativne stvari lekcije, šola, da napak ne bi ponavljali. Negativno nam je pomagalo, da smo v zgodovini preživeli.

Kako na novo 'prevezati' možgane na pozitivno

Naši možgani so naravnost neverjetni. Sicer je res, da so najbolj utrjene povezave za negativno, a hkrati so zelo nevroplastični in jih lahko spreminjamo. Strokovnjaki pravijo, da za ustvarjanje novih nevronskih povezav v možganih potrebujemo le 12 sekund. Preprosto, mar ne?

Nevroni so komunikatorji v možganih, saj prenašajo sporočila iz enega predela živčnega sistema v drugega. Kar 86 milijard nevronov določa, kako se počutimo in reagiramo v določenih situacijah in kako interpretirano informacije. Nevroni povezujejo pozitivna doživetja s pozitivnimi občutki. Če vam torej nek podvig uspe, se boste počutili pozitivno: srečni, navdušeni ponosni …

Kako doseči, da bi bilo teh občutkov čim več?

12-sekundni trik za pozitivno razmišljanje

Ko smo pod stresom, se nam dvigne raven stresnega hormona kortizola; ta pa sproži odziv beg ali boj. To je bilo sicer pozitivno v zgodovini, ko nas je napadla kaka divja zver in je bil kratkotrajen; dandanes pa je stres glavni vir vseh bolezni. Preveč kortizola predolgo časa vodi v anksioznost in/ali depresijo ter razne sodobne bolezni.

Da bi se čim hitreje spet spravili v pozivno razpoloženje, si v spomin prikličite nek zelo pozitivni spomin, doživetje in si ga vrtite po možganih, skušajte ga podoživeti tudi z občutki; skušajte se popolnoma vživeti, kot da se dogaja ta trenutek. Vztrajajte, dokler vas pozitivni občutki povsem ne preplavijo.

S tem boste dosegli ne le, da boste v tistem trenutku pregnali stres in slabo razpoloženje, temveč s tem tudi trenirali možgane, da bodo postali bolj pozitivni.

To nikakor ne pomeni, da boste do negativnih stvari in dogodkov postali indiferentni in brezbrižni, temveč da vas ne bodo tako pahnili v strah in stres, ki paralizirata zdrav razum – kot je aktualno dogajanje zaradi neprestanega zastraševanja medijev paraliziralo možgane večini, ki spremljajo medije – temveč da se boste s težavo lahko spopadli umirjeno, premišljeno in razumsko. Tako boste lažje pluli skozi življenje, se na splošno boljše počutili ter imeli manj možnosti za razvoj posttravmatske stresne motnje.

PREBERITE TUDI: Pozitivno razmišljanje – več škode kot koristi?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zanesljivi viri iz kraljeve palače trdijo, da se spodnjih 7 izdelkov vedno nahaja na njeni kozmetični polički.