Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

12 dejstev o levičarjih, ki jih niste vedeli

27. mar 2017 13:37 Tanja Matko
0

Če ste levičar, ste se ob odraščanju soočili s kar nekaj nevšečnostmi. Kot prvo so vas morda starši ali drugi sorodniki silili v pisanje in 'delovanje' z desno roko (kar je, mimogrede, zelo narobe, saj lahko povzroči jecljanje in druge duševne motnje). Ko ste hodili na predavanja, so bili stoli z mizami na eni strani narejeni za desničarje. Ko ste pisali, ste z roko vedno brisali in razmazovali pisavo za sabo. In potem škarje; glasbeni instrumenti in še kaj bi se našlo.
 
 

A to, da ste levičar, ni kar tako – je precej posebno. Preberite si 12 značilnosti levičarjev in vse neprijetnosti bodo postale nepomembne!

 

1. Levičarji predstavljajo le 10 % populacije

Tako je – le vsak 10. je levičar, zaradi česar je to nadvse posebna lastnost!
 

2. Imajo svoj praznik

13. avgust je uradni praznik levičarjev, zato se lahko že sedaj začnete pripravljati na zabavo in praznovanje.
 

3. Levo enačijo z dobrim

Medtem ko desničarji z dobrim povezujejo desno roko, levičarji levo. To se zgodi povsem podzavestno. Ko so v raziskavi ljudem pokazali ilustracije in jih vprašali, katere jim delujejo bolj inteligentne, srečne, poštene in privlačne, so desničarji pogosteje izbrali ilustracije na desni, levičarji pa ilustracije na levi.
 

4. Lažje in pogosteje se prestrašijo

Raziskava, opravljena na univerzi Edinburgh na Škotskem je pokazala, da so levičarji bolj nagnjeni k post-travmatskem stresu po gledanju grozljivih in nasilnih filmov. Reakcije strahu prihajajo z desne strani možganov in pri levičarjih je desna stran možganov dominantna.
 
 

5. Imajo višji IQ

Med ljudmi, ki imajo IQ 140 ali več je več levičarjev. Tudi Albert Einstein, Benjamin Franklin, Isaac Newton in Charles Darwin so bili levičarji.
 

6. Hitreje jim je nerodno

Hitreje jim je nerodno ali sram – razlog? Prav tako je za to odgovorna desna polovica možganov, ki je pri njih dominantna.
 

7. Levičarstvo ima opraviti tudi s psihičnim stanjem mame med nosečnostjo

Britanska raziskava je pokazala, da so ženske, ki so bile med nosečnostjo pod stresom, pogosteje rodile otroke-levičarje. Prav tako so se zarodki mam, ki so bile pod stresom, pogosteje dotikali obraza z levo roko kot desno. To so prvi znaki, da bo otrok levičar, pravijo strokovnjaki. To je kasneje potrdila še Švedska študija: mame, ki so bile med nosečnostjo pod stresom ali depresivne, so pogosteje rodile otroke levičarje.
 
Tudi ženske, ki rodijo po 40. letu, imajo pogosteje otroke levičarje – in to kar za 128 % pogosteje kot tiste, ki rodijo v dvajsetih!
 

8. So bolj kreativni

Levičarji pogosteje razmišljajo povsem drugače, kar povzroči, da opazijo stvari in pridejo do zaključkov, ki desničarjem uidejo. Vidijo več in širše in na podlagi določenih informacij lahko pridejo do več rešitev. Zato so tudi izvrstni umetniki.
 
 

9. Med levičarji je veliko kraljevih

Princ William in njegov sin, princ George, sta oba levičarja. Poleg njiju so bili levičarji tudi kraljica Victoria in kralj George VI, pa tudi mati kraljica.
 

10. V ZDA je bilo kar 11 predsednikov, ki so bili levičarji

James A. Garfield, Herbert Hoover, Harry S. Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton, in Barack Obama so bili vsi levičarji.
 

11. Dvojčki so pogosteje levičarji

Enojajčni dvojčki so pogosteje levičarji in pogosto so zrcalna slika eden drugega (eden ima lepotno piko na levem, drugi na desnem licu).
 

12. Redkeje imajo razjede in artritis

Levičarji imajo redkeje artritis in razjede. Zakaj, še ne vedo, raziskave so v teku.
 
 

Ostale zanimivosti

Sicer pa so za levičarje značilne še naslednje značilnosti: pogosteje imajo alergije in migrene; težave s spanjem; bolj uporabljajo desno polovico možganov; so dvakrat pogosteje moškega spola; boljši so pri 3D predstavah in razmišljanju; boljši so pri multi-taskingu.
 

Zvezdniki levičarji

Nicole Kidman, Kate Hudson, Rebecca Romijn, Angie Harmon, Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Paul McCartney, Oprah Winfrey, Scarlett Johansson, Jessica Alba, Mila Jovovoch, Lady Gaga, Mary Kate olsen, Julia Roberts, Justin Bieber, Celine Dion, Robert De Niro, Robert Redford, Sarah Jessica Parker, Keanu Reeves, Seth Rogen, Owen Wilson, Bruce Willis, Lisa Kudrow, Morgan Freeman, Diane Keaton, Mark Wahlberg, Ben Stiller, Emma Thompson, Jerry Seinfeld, Demi Moore, Bill Gates, Goldie Hawn, Pierce Brosnan,Teri Hatcher, Jennifer Lawrence, January Jones, Eminem, Jim Carrey, Brad Pitt, in Angelina Jolie so vsi levičarji; prav tako so bili levičarji Marilyn Monroe, Kurt Cobain, David Bowie in Jimi Hendrix.
 
 

Si tudi sam/a levičar/ka? S kakšnimi neprijetnostmi si se srečeval/a ob odraščanju in še dandanes?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.