Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

11 stvari, ki jih nikar ne počnite v telovadnici

10. jan 2017 9:33
0

Ena najpogostejših zaobljub, ki jih ljudje sklenejo za novo leto, je zagotovo, da bodo shujšali in začeli z bolj zdravim načinom življenja. In ker to vključuje tudi redno gibanje, vsaj za pozimi za večino to pomeni tudi obisk telovadnic. Te pa terjajo tudi določen bonton in upoštevanje nekaterih pravil, da s svojim početjem ne motimo ostalih.
 
 
Zato če ste med temi, ki se prvič – ali pa po zelo dolgem času – odpravljajo na fitnes ali vodene vadbe, najprej čestitke za super odločitev! Da se boste tako vi kot tudi obiskovalci okoli vas dobro počutili, pa si preberite spodnjih nekaj pravil, ki jih je treba upoštevati.
 

Kej je torej velik NE v vadbenih centrih?

 

1. Izpuščanje glasnih stokajočih zvokov

Jasno je, da ko izvajamo trening s težo, se močno naprezamo in nam mimogrede in nehote uide kak glas. A to ne pomeni, da lahko s tem motimo in nadlegujemo vse ostale, zato se imejmo pod nadzorom in pazimo, da stokanje in glasno vzdihovanje zadušimo.
 

2. Dajanje nasvetov, za katere nas niso prosili

Če niste osebni trener ali vas je nekdo prosil za nasvet, potem se ne vtikajte v vadbo drugih. Gre za osnovno vljudnost in vsi želijo vaditi v miru.
 

3. Prhanje brez japonk

Ojojoj … nikar, nikoli in nikdar ne stopite bosi na tla. Sanja se vam ne, koliko packarije je po tleh. Poleg tega, da se ne želite okužiti z glivicami, ki vam lahko trajno deformirajo nohte; bradavicami, kako kožno boleznijo ali podobno nadlego, tudi ne želite morebitnih lastnih kožnih težav in okužb prenesti na druge. Kupite si japonke in ne stopite iz njih (niti v tuš kabini ne).
 

4. Puščanje vadbenih rekvizitov naokoli

Ni potrebnega veliko časa, niti truda, da pospravimo za sabo. S tem kažemo tudi, da imamo osnovni bonton, da smo redoljubni in mislimo tudi na druge.
 

5. Nepravilna uporaba vadbenih naprav

Kot prvo se ne želite poškodovati; kot drugo, ne želite poškodovati naprave oz. rekvizita; in kot tretje, se ne želite osmešiti. Zato če ne veste, kako se določena naprava uporablja, vprašajte trenerja. Zato so tam in vsakdo je bil nekega dne prvič na napravi.
 

6. Zamujanje na skupinske vadbe

Kaka minutka ali dve sta še sprejemljivi – pač včasih dejansko kar nepredvidenega pride vmes – a kar je več kot 5 minut, pomeni, da morite inštruktorja in ostale.
 

7. Puščanje preznojenih naprav

Pravilo je pravzaprav zelo preprosto: ne delajte drugim, kar ne želite, da drugi delajo vam. Torej, kako bi vam bilo, če bi prišli na napravo, da opravite želeno vajo, a je vse preznojena? Fuj, mar ne? Torej pospravljajte in čistite za sabo. Vsi fitnes centri imajo vsakih nekaj metrov papirnate brisače z razkužilom poleg – in to z namenom.
Tudi to, da se v vadbenih centrih zahteva brisačka, na kateri opravljamo vaje, je z razlogom.
 

9. Poslušanje glasne glasbe

Jasno, da potrebujete motivacijo v oliki energične glasbe ko ste pol ure ali več na tekaču ali eliptični napravi. A nikar ne bo vaša motivacija demotivacija za ostale. Poleg tega, če poslušate tako glasno, da se sliši izven slušalk in moti celo glasbo, ki se (po navadi) igra iz zvočnikov v telovadnici, poslušate preglasno in si boste prej ko slej poškodovali sluh.
 

10. Zasedanje (rezerviranje) naprav

Normalno je, da si vzamemo minutko ali dve premora med vadbo, da se nadihamo in takrat ne zapuščamo vadbene naprave. Zelo nevljudno in sebično pa je, če si vzamemo 5 ali celo več minut premora in pustimo na napravi svoj bidon in brisačko, da na ga ne bo kdo zasedel. V 5 minutah lahko nekdo drug že opravi svoj trening na tisti napravi. Bodite obzirni in se zavedajte, da niste sami v dvorani.

11. Zanemarjanje osebne higiene

Če se vam to še ni pripetilo, si niti predstavljati ne morete, kako neznosno, moteče in demotivirajoče je, ko vaš vadbeni sosed zaudarja. Nekateri celo tako zelo, da zaudarja celoten vadbeni prostor, kar onemogoči normalno vadbo. Zato skrbite za osebno higieno, ki vključuje redno prhanje, uporabo dezodorantov in/ali antiperspirantov in menjavo in pranje vadbenih oblačil po vsaki vadbi.

Če je za vami dolg dan in se vam zdi, da nimate več ravno najbolj svežega vonja, že pred vadbo skočite pod tuš in temeljito namilite in operite pazduhe in pred vadbo nanesite dezodorant (NE antiperspirant, saj vadimo tudi zato, da se preznojmo). Nenazadnje pa poleg tega, da zaudarjanje moti ostale, tudi sramoti vas – zagotovo vam ni do tega, da vas v vadbenem centru poznajo kot 'tistega smrduha' (kajti tako se o takšnih žal govori).
 

Tako, sedaj veste vse – veselo na vadbo in veliko užitkov in uspeha vam želimo. Naj se vaši cilji letos tudi uresničijo!

 
0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?