Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

11 neverjetnih zdravstvenih koristi črnega česna

15. jun 2023 12:32
0

O črnem česnu smo pred časom že pisali, vendar so nove raziskave podale nova odkritja o tem čudodelnem zdravilnem sredstvu.

Svež česen je prepoznavnega, ostrega okusa in arome ter je osnovna sestavina vsakodnevne kuhinje.

Običajni surovi česen pa se spremeni v črni česen, ko ga fermentirajo pri nadzorovanih visokih temperaturah in vlagi. Črni česen je bolj hranljiv od belega in prinaša različne koristi za zdravje. Kljub njegovim koristim za zdravje se črni česen v veliki meri premalo uporablja, saj ljudje premalo poznajo njegove koristi.

Kaj je črni česen?

Uporaba črnega česna sega v stari Egipt, v Indiji in na Kitajskem pa so ga uporabljali v tradicionalni medicini. Neolupljene čebulice belega česna se približno 40 dni zorijo v visoki vročini in vlagi, tako da dobijo črno čebulo. Ta metoda kuhanja česna se že stoletja uporablja tudi v drugih državah, v zadnjem času pa je postala priljubljena tudi na Zahodu.

Nekatere kemikalije v navadnem česnu zaradi tega razpadejo, sploh tiste, ki dajejo česnu pikanten in oster okus (zlasti alicin). Ko se te kemikalije sčasoma razgradijo, dobi česen pikanten in sladek okus. S segrevanjem se zmanjša koncentracija alicina, vendar se poveča skupna vsebnost antioksidantov v česnu.

S tem se zmanjšajo prebavne težave, ki se lahko pojavijo pri običajnem česnu.

Črni česen se po hranilnih vrednostih razlikuje od navadnega česna in zagotavlja različne prednosti za zdravje, zato se pogosto uporablja v vrhunski kulinariki. Črnega česna običajno ne najdete kot običajne sestavine, saj ga je težko in drago proizvajati.

Črni česen se uživa samostojno, zdrobljen v prah, vmešan v olje, dodan zelenjavnim jedem in kot prehransko dopolnilo. Je blažjega okusa kot beli česen.

Koristi črnega česna za zdravje

1. Krepi odpornost

Česen je dobro znan po svojih lastnostih, ki krepijo imunski sistem, in črni česen pri tem ni izjema. Krepi imunski sistem in preprečuje številne pogoste bakterijske in virusne bolezni ter izboljšuje zdravje prebavnega in dihalnega sistema.

2. Ima protirakavo delovanje

Več študij je pokazalo na pozitiven učinek črnega česna v boju proti rakavim celicam. V študiji v epruveti na krvi 21 prostovoljcev je izvleček črnega česna pokazal močnejše imunsko stimulacijsko, antioksidativno in protirakavo delovanje kot izvleček surovega česna.

Raziskovalci so ugotovili, da je bila raztopina izvlečka črnega česna v 72 urah strupena za rakave celice pljuč, dojk, želodca in jeter. Druge študije so pokazale, da je črni česen povzročil, da so rakave celice začele odmirati pri raku debelega črevesa in želodca ter levkemiji pri ljudeh. Prav tako je zmanjšal rast teh rakavih celic.

3. Uravnava glukozo v krvi

Črni česen lahko pomaga uravnavati inzulin v telesu in uravnavati raven sladkorja v krvi. Zmanjšuje celo tveganje za nosečniško sladkorno bolezen in lahko potencialno prepreči zaplete, ki jih povzroči nenadzorovana sladkorna bolezen.

4. Antioksidativne lastnosti

Antioksidativne lastnosti črnega česna so 10-krat močnejše od lastnosti svežega česna. Te močne molekule ščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami, ki povzročajo staranje in bolezni. Črni česen spremeni nestabilni alicin v stabilnejše antioksidativne molekule. Sok črnega česna zmanjšuje količino prostih radikalov, ki lahko škodujejo jetrom, krvi in ledvicam.

5. Varuje zdravje možganov

Pogosto uživanje črnega česna lahko pomaga preprečiti s starostjo povezane bolezni, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen, ki ju povzročajo poškodovane možganske celice. Antioksidativne in protivnetne lastnosti črnega česna lahko popravijo poškodovane celice v telesu.

6. Izboljša zdravje srca

Homocistein je vrsta aminokisline, ki nastaja v telesu, in lahko poškoduje stene krvnih žil in ogroža zdravje srca in ožilja. Raziskave kažejo, da lahko črni česen učinkovito zniža raven homocisteina, slabega holesterola (lipoprotein nizke gostote) in trigliceridov v krvi ter tako zaščiti zdravje srca.

7. Zmanjšuje tveganje za kronične bolezni

Črni česen vsebuje veliko več aktivnih antioksidantov kot njegov surovi kolega. Z vključitvijo črnega česna v tedensko prehrano lahko okrepite svojo obrambo pred kroničnimi boleznimi in oksidativnim stresom.

8. Pomaga pri hujšanju

Študija na živalih je pokazala, da ima črni česen lastnosti proti debelosti. Preiskovanci, ki so jim dajali črni česen, so pridobili manj telesne teže in imeli tanjše plasti trebušne maščobe kot tisti, ki ga niso dobivali.

9. Izboljšuje libido

Nekatere kulture uporabljajo tako beli kot črni česen za povečanje spolne sle pri moških. Antioksidanti v česnu lahko vplivajo na pretok krvi, raven energije in druge elemente, pomembne za spolno aktivnost.

10. Redči kri

Uporaba črnega česna v velikih količinah lahko povzroči antikoagulacijski učinek.

11. Ščiti jetra

Črni česen lahko pomaga zaščititi jetra pred poškodbami, ki so lahko posledica stalne izpostavljenosti kemikalijam, zdravilom, alkoholu in mikrobom. Študije so pokazale, da ima črni česen zaščitne učinke v primeru poškodbe jeter, kar preprečuje nadaljnje poškodbe jeter.

Črni česen je najlažje zaužiti v obliki prehranskega dopolnila.

PREBERITE TUDI: 7 naravnih sredstev za zdravo in dobro delujočo ščitnico

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.