Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj si preprosto morate vzeti čas zase?

15. jan 2015 11:28
5

Oglasno sporočilo

... mestu, je pokazala raziskava, opravljena na univerzi Birkbeck. Za to so opravili kar dve raziskavi, ki sta pokazali, da vsakdo potrebuje tudi počitek oz. kakovosten čas zase, da lahko bolje deluje na vseh področjih in doseže ravnovesje  pri usklajevanju dela in zasebnega življenja.

V prvi raziskavi je sodelovalo 18 oseb, ki so en mesec izpolnjevale dnevnik o dnevnih aktivnostih, dojemanju in izkušnjah v zvezi s časom, ki ga imajo zase. V drugi raziskavi je sodelovalo 344 oseb  (151 moških in 186 žensk), ki so izpolnili vprašalnik o usklajevanju dela, družine, odnosov, in koliko so zadovoljni s svojim življenjem. Analiza obeh raziskav je pokazala, da so tisti, ki si vzamejo čas zase in ga preživijo kakovostno, bolj zadovoljni s svojim življenjem, učinkoviteje usklajujejo delo in zasebno življenje, se bolje počutijo in so uspešnejši in bolj zagnani na delovnem mestu.

Raziskovalci so povedali: "Čas zase je koncept, o katerem se veliko govori – ponavadi ravno zato, ker se ljudje pritožujejo, da ga nimajo. Kar smo ugotovili v raziskavah, je, zanimivo, to, da ni potrebno, da bi bila ta čas izoliran na en del dneva in da je bolje, če vključuje prosto izbrane aktivnosti. Mnenja udeležencev so se razlikovala glede na to, ali je udeleženec vsakdanja rutinska opravila kot so npr. gospodinjska dela štel za 'čas zase' – pomivanje posode namreč ni za vsakogar čas zase in sproščujoče!"

Ne glede na to pa je raziskava pokazala, da če si vzamemo čas zase, da napolnimo baterije, in ta čas preživimo kakovostno, ima to pozitivne učinke na naše počutje, odnose do partnerja in družine ter celo sodelavce, saj se tudi bolje odrežemo na delu.

Planet Lepote obdaruje!

Nagradna igra je končana.

PREBERITE TUDI Razvajanje doma ~ kdaj ste si nazadnje vzeli čas zase?

5

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • PlanetLepote

   • 26. jan 2015 13:43

    Tole bi nam pa skorajda ušlo!
    Hvala vsem za deljenje svojih izkušenj in mnenj! Smile Nagrado tokrat prejme uporabnica Teatime! Čestitke! Thumbs Up

   0
   • Lisa

   • 16. jan 2015 14:47

    Jaz priznam, da si vzamem premalo časa za počitek. Od ponedeljka do petka sem okupirana z delom, za vikend pa je treba postoriti tisto za kar med tednom ni bilo časa + razni obiski ipd.

    Se pa zagotovo pozna, če je človek preobremenjen. Meni se poslabša koža (akne, atopijski dermatitis), prebava, težave pa se pojavijo tudi z nespečnostjo.

    Telovadbo nekako ne štejem kot čas zase, ker če sem čisto iskrena, se tam ne sprostim:) To jemljem kot neko obveznost za zdravje in izgled.

    Najbolj mi paše razvajanje v termah, obiski savn, masaže ipd. Najraje sama s partnerjem. Če grem npr. s kolegicami, potem samo klepetamo, kar mi bolj paše za ob kakšni kavi. Po savnanju pa kakšen zeleni ali beli aromatiziran čaj z žličko medu, prosim:) In je dan popoln.

   0
   • teatime

   • 16. jan 2015 10:41

    Sem človek, ki vsekakor potrebuje čas zase. V enem zelo stresnem obdobju se je zgodilo, da se preprosto nisem utegnila ustaviti in v miru zadihati - kar nisem mogla verjeti, kako se je to poznalo, tako na mojem počutju, še bolj vidno pa je bilo na mojem obrazu - utrujena, nenapeta koža z več nepravilnostmi, podočnjaki...
    Najraje se sproščam, kadar sem čisto sama, pogosto s skodelico dobrega čaja, z dobro knjigo ali poslušanjem glasbe. Popoln večer zame pa izgleda tako - po večernem sprehodu s psičko najprej dišeč tuš in kakšen dober body butter, nato obvezno skodelica čaja, potem pa res dober film ali knjiga.

   0
   • vermilion

   • 12. jan 2015 11:59

    Kljub natrpanemu urniku si vzamem čas zase, ker se mi zdi to zelo pomembno, da lažje potem shajam z opravili, ki mi niso prijetna.
    Že zjutraj, si vzamem 10min, da si naredim makeup, kar definitivno štejem kot čas zase, ker se ličim zase in ne za druge. Zvečer pa si vzamem 2x tedensko čas za rekreacijo, kar je definitivno zelo sproščujoče in samo zame. Bolj lenobni me time pa je ogled kakšne meni priljubljene nanizanke ali branje knjige.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.