Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: multivitaminska tableta na dan zaščiti vaše kognitivne sposobnosti

6. jun 2023 14:16
0

Oglasno sporočilo

Obstaja veliko razlogov za jemanje kakovostnih dnevnih multivitaminov – od pomoči pri preprečevanju in/ali odpravljanju pomanjkanja hranil, do podpore rasti in razvoja, ohranjanja močnih kosti ter zaščite oči in srca. Zdaj pa imate še en razlog več, da v svoj vsakdanjik dodate multivitaminsko tableto.

Nedavne raziskave kažejo, da lahko vsakodnevno jemanje multivitaminov varuje kognitivne sposobnosti in morda celo pomaga preprečiti upad kognitivnih sposobnosti.

Številna prehranska dopolnila, vključno z multivitamini, so dandanes nujno potrebna zaradi svojih učinkov na možgane, vendar so bile raziskave o teh učinkih v preteklih letih različne. Da bi bolje razumeli učinkovitost prehranskih dopolnil za možgane (t. i. nootropikov), so raziskovalci iz bolnišnice Brigham and Women's Hospital v Bostonu in Wake Forest School of Medicine preučili učinke izvlečka kakava in dnevnega multivitamina na kognitivno zdravje pri starejših odraslih.

Objavljeno v znanstveni reviji Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, so v raziskavi Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study for the Mind (COSMOS-Mind), testirali dnevni multivitaminski mineralni pripravek proti placebu in izvleček kakava proti placebu ter ugotavljali, ali lahko izboljšata in zaščitita kognicijo pri starejših ljudeh.

V preskušanju, ki je potekalo kar tri leta, je sodelovalo 2.262 oseb s povprečno starostjo 73 let, ki so preverjale "telefonski razgovor o kognitivnem stanju, seznam besed in priklic zgodb, ustno oblikovanje sledi, besedno tekočnost, razpon števil in razvrščanje številk".

Ugotovitve raziskovalcev

Izvleček kakava ni vplival na kognicijo, avtorji študije pa so zapisali: "Vsakodnevno dodajanje multivitaminov in mineralov za 3 leta je izboljšalo globalno kognicijo, epizodični spomin in izvršilne funkcije pri starejših odraslih."

Glede na čedalje večjo pogostost Alzheimerjeve bolezni, demence in drugih kognitivnih stanj ta študija obeta, da lahko dnevni multivitamini pomagajo v boju za ohranjanje bistrih možganov v starosti.

"Nujno potrebujemo varne in cenovno dostopne ukrepe za zaščito kognicije pred upadanjem pri starejših odraslih," je dejala doktorica Laura D. Baker, profesorica gerontologije in geriatrične medicine na medicinski fakulteti univerze Wake Forest in glavna raziskovalka študije, skupaj z doktorjem Markom Espelandom, profesorjem gerontologije in geriatrične medicine na medicinski fakulteti univerze Wake Forest.

Baker je dodal: "Naša študija je pokazala, da izvleček kakava ni vplival na kognicijo, je pa dnevno dodajanje multivitaminov in mineralov povzročilo statistično pomembno izboljšanje kognicije. To je prvi dokaz kognitivnih koristi v obsežni dolgoročni študiji multivitaminskih dopolnil pri starejših odraslih."

Široko ponudbo kakovostnih multivitaminov za vsakogar – tudi za najmlajše in nosečnice; posebej za ženske in za moške; za starejše; za ženske v menopavzi; za izčrpane; s superhrano ali brez železa – dobite tukaj.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.