Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Raziskava: UV filtri se skozi kožo vpijejo direktno v vaš krvni obtok

11. jun 2019 12:12 Tanja Matko, univ. dipl. iur
0

Verjetno ni nikogar, ki v zadnjih (najmanj) 20 letih še ni zasledil opozoril o smrtonosni nevarnosti sonca ter priporočil, da se je treba vsakič, ko stopimo na prosto, na debelo namazati z zaščitnimi kremami za sončenje. Najsi bo krema, losjon, sprej – karkoli, samo nanesite nekaj.

Na to opozarjajo vsi zdravniki, dermatologi, lepotni svetovalci, blogerke in še vsi vmes (in do nedavnega smo tudi na Planetu Lepote – dokler se nismo malce bolj poglobili v stvari in spregledali resnico). A dejstva so, da:

 1. naše telo potrebuje sonce, da ustvarja vitamin D;
 2. da so mnogi UV filtri – oz. kar večina njih – izjemno škodljivi za naše zdrave in okolje ter
 3. da se skozi kožo vpijejo direktno v naš krvni obtok, kar je pokazala še ena raziskava.

Problem UV filtrov je – poleg tega, da praktično blokirajo UVB žarke, ki jih nujno potrebujemo, da naše telo tvori vitamin D – da imajo velik vpliv na naše hormone in reproduktivni sistem, povzročajo pa lahko tudi raka. Med drugim je raziskava Ameriškega centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) pokazala, da ima kar 96 % ameriškega prebivalstva v svojih telesih UV filter oxybenzone – ta pa je znan hormonski motilec, ki je povezan tudi z zmanjšano količino spermijev v moški spermi in endometriozo pri ženskah. Oxybenzone je najpogosteje uporabljeni UV filter, ki se nahaja v skoraj vseh izdelkih za zaščito pred soncem.

Raziskave so pokazale tudi, da so nekateri najpogosteje uporabljani UV filtri nevrotoksični in zavirajo razvoj možganov in slabo vplivajo na njihovo delovanje. Skratka, so vse prej kot nedolžni, čeprav stroka na to ne opozarja oz. si zatiska oči (kot še pred marsičem).

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri
 

UV filtri se skozi kožo absorbirajo v telo in krvni obrok

Da se UV filtri skozi kožo absorbirajo v človeško telo, so nakazovale že nekatere pretekle raziskave, saj so raziskovalci redno našli UV filtre v človeški krvi in urinu. Sedaj pa je podatke klinične raziskave razkrila celo ameriška FDA: raziskovali so, kako se molekule kemikalij štirih najpogosteje uporabljenih UV filtrov (avobenzone, oxybenzone, octocrylene in ecamsule) obnašajo, ko jih nanesemo na kožo. Odkritja so bila alarmantna, izsledki raziskave pa objavljeni v znanstveni publikaciji JAMA.

Raziskava je jasno pokazala, da čeprav proizvajalci tovrstnih izdelkov vztrajno zatrjujejo, da se ne vpijejo skozi kožo v naš krvni obtok, se dejansko zgodi natanko to. Tako so telesa vseh, ki uporabljajo tovrstne izdelke – četudi morda zgolj na obrazu – prepojeni s temi toksičnimi kemikalijami, saj redna uporaba povzroči nalaganje v telesu.

Molekule UV filtrov so se v krvni obtok vpile le nekaj ur po nanosu izdelkov in sicer v tolikšni meri, da je bila dovoljena koncentracija toksičnih snovi krepko prekoračena. Sedaj sledijo novi testi, ki bodo natančneje preučili stanje in verjetno se kaj kmalu obetajo nova pravila in priporočila glede uporabe in varnosti UV filtrov.

Enaki rezultati pri vseh udeležencih raziskave

Da ne gre za naključje pa dokazuje tudi dejstvo, da so se kemikalije pojavile v krvnem obtoku popolnoma vseh udeležencev (sodelovalo je 12 moških in 12 žensk). Pri tem se je treba zavedati tudi, da pogosteje in izdatneje, kot nanašamo tovrstne izdelke, večji delež se vpije v telo.

Problem predstavlja, da te kemikalije niso neškodljive

Dejstvo, da se UV filtri vpijejo skozi kožo v naše telo, samo po sebi ne bi bilo zaskrbljujoče, če bi bile to neškodljive, nenevarne snovi, a žal niso tako nedolžne. Med drugim vplivajo na naše hormone in reproduktivni sistem ter povzročajo celo raka. Še zlati pa je problematično, če tovrstne izdelke uporabljamo pogosto ali celo redno – ali celo večkrat na dan.

PREBERITE TUDI: Vitamin, ki ga večini primanjkuje, a se tega ne zavedajo (še manj pa daljnosežnosti posledic)
 

Kako ukrepati?

Nobeno pretiravanje, skrajnost, nista dobra. Tako kot ni zdravo in koristno se v celoti izogibati soncu, tudi ni pametno pretiravati z izpostavljanjem. A čedalje več strokovnjakov za naravno zdravje, pa tudi raziskovalcev in zdravnikov, si je enotnih, da človeško telo nekaj sončnih žarkov potrebuje, da lahko optimalno deluje in ohranja zdravje. Zato se nikar več panično ne izogibajte vsakemu sončnemu žarku temveč raje kemikalijam, ki nas pred njimi ščitijo.

Koristni nasveti

1. Namesto, da se na debelo namažete z izdelki za sončenje, raje umaknite v senco oz. se postopoma izpostavljajte, dokler nimate osnovno zagorele polti.

2. Soncu se izpostavljajte postopoma: začnite z nekaj minut na dan in postopoma podaljšujte čas. Tako koža počasi in postopoma gradi odpornost.

3. Če veste, da boste veliko na soncu in se mu ne boste mogli izogniti ali se umakniti v senco, se raje zaščitite z dolgimi rokavi in klobukom. Tanka in lahka svetla oblačila iz lanu, viskoze in bombaža niso prav nič bolj vroča kot gola koža – pravzaprav boste presenečeni, koliko hladneje vam bo v njih kot če bi vam sonce sijalo direktno na kožo.

4. Če že morate nanesti UV zaščito, izberite takšne z mineralnima UV filtroma cinkov oksid in titanov dioksid in če je le možno, ne v nano delcih. Ta dva sta tudi edina, ki sta primerna tudi za otroško kožo.

Predvsem pa se zavedajmo, da je sonce naš prijatelj, ne sovražnik, saj brez njega ne bi bilo življenja – pomembno je le, da se mu izpostavljamo po pameti, torej postopoma in omejeno.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.