Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vzrok za debelost pri otrocih je lahko pomanjkanje vitamina D

19. nov 2010 10:19
0

Oglasno sporočilo

... maščobo okoli pasu kot otroci, ki so dobili dovolj tega vitamina. Nabiranje maščobe v trebušni votlini lahko vodi k obliki postave, ki je poimenovana jabolko in je pogosto povezana s povečanim tveganjem za diabetes tipa 2, srčne bolezni in druga kronična obolenja.

V raziskavi je sodelovalo 479 otrok, ki so jih raziskovalci spremljali približno 30 mesecev. Na začetku so jim izmerili nivo vitamina D v krvi, potem pa spremljali povezavo med temi nivoji in spremembo teže: merili so indeks telesne teže, obseg pasu in kožno gubo. Ugotovili so, da so otroci, ki so imeli najnižje nivoje vitamina D, pridobivali težo hitreje kot otroci z višjimi količinami. Pomanjkanje vitamina D je bilo povezano tudi s počasnejšo rastjo pri deklicah, ne pa pri dečkih.

Glede na to, da je šlo za otroke iz subtropskega pasu, je zanimivo, da je bilo med njimi 10 % takih s pomanjkanjem vitamina D in 46 % takih, ki vitamina D niso imeli dovolj. Tudi v takih področjih torej ljudje ne dobijo dovolj vitamina D samo z izpostavljenostjo soncu, ampak ga je potrebno dodajati s hrano in prehranskimi dopolnili.

Čeprav bi lahko bil vitamin D povezan z debelostjo v mladosti, je samo del zapletene slike. Je pa vitamin D pomemben tudi pri preprečevanju virusnih obolenj pri otrocih, ki hodijo v šolo, saj dviguje imunsko odpornost.

Sploh pozimi otroci nimajo kje dobiti vitamina D, zato je priporočljivo dodajanje s posebnimi, visoko kakovostnimi prehranskimi dopolnili, namenjenimi prav otrokom, kot so Natures Aid.

0

Galerija

    Preberi še


    Razvrsti po:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.