Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Naravna koloristika in simbolika barv

Koloristika oz. barvni tipi

12. maj 2008 0:00 Lea Pisani
2

Človek je naravna umetnina, narava nas je pobarvala harmonično. Izdelala je optimalno harmonijo barve kože, barve las in barve oči. Vse se zliva v harmonijo, ki jo sami lahko spremenimo ali celo zmotimo z napačno barvo oblačil, ličil, barvo las.

color_me_beautiful

Če poznamo barve, ki nam ustrezajo glede na naravno koloristiko, lahko hitreje izberemo oblačila v pravih barvah in veliko boljše koordiniramo vsa oblačila v omari. Predvsem pa naša koža izgleda bolj kvalitetno, lasje so bolj sijoči in celo barva oči dobi lepši lesk.
Z leti nas narava svetli, najbolj očitno z barvo las pa tudi z barvo kože in barvo oči. Zato je dobro, da naravo spremljamo in tudi mi svetlimo barvo las in uporabljamo svetlejše barve.

Če želite izdelati svoj slog oblačenja ali pa samo dobro investirati v oblačila, je dobro, da se najprej odločite za pravilno izbiro barv oblačil. Z dobro izbranimi barvami boste ne samo lepo poudarili svojo naravno koloristiko in dobro koordinirali barvno usklajeno garderobo, ampak se tudi hitreje in pravilneje odločali za nakupe.

Z barvno analizo so se začeli ukvarjati v Ameriki. Ugotovili so, da barvna harmonija, v katero nas je pobarvala narava, ustreza barvam letnih časov. V Colour Me Beautiful London so naredili temeljito raziskavo in ugotovil, da lahko določamo 24 različnih barvnih tipov. Pri barvni analizi se ugotavlja podton, kromatičnost in svetlost barv. Prav gotovo nekateri že dobro poznate vsaj nekaj svojih barv, pri ugotavljanju vam lahko pomagam z nekaterimi osnovnimi napotki.

Svetli barvni tipi
Svetli lasje, občutljiva koža, modre oči. Ne izbirajte toplih, intenzivnih rjavih barv. Vaša najtemnejša barva je modra in temno siva. Črna za vas ni najboljša izbira, če jo radi izbirate za oblačila, jo popravljajte s svetlejšimi barvami iz vaše palete. Čudovito izgledate v oblačilih svetlejših modro-zelenih odtenkov. Dobra izbira bo tudi barva kamna, nežni vijoličasti odtenki.

svetla_koloristika

Zastrta koloristika
Imate svetlo rjave lase, ki so skorajda pepelnato rjavi oz. blond, in zelene ali modre oči? Vaša barvna karta je sestavljena predvsem iz hladnih zelenih, modrih odtenkov, odlično izgledate v rahlo zastrtih barvah oblačil.

zastrta_koloristika

Topla koloristika
Če je vaša koža posuta s pegami, imate veliko toplega pigmenta, naj bodo takšne tudi barve oblačil – barve s toplim podtonom.

topla_koloristika

Kontrastna koloristika
Ali je v vaši naravni koloristiki opazen kontrast – svetla, porcelanasta koža in temni lasje? Izberite kontrastne barve oblačil. Le takšni barvni tipi lahko uspešno kombinirajo belo s črno ali belo s temno modro. Dobro boste izgledali, če boste izbirali kontraste in intenzivnejše barve.

kontrastna_koloristika

Temna koloristika
Veliko Slovencev je rjavolasih in rjavookih. Dobra izbira bodo rjavi odtenki, temno modra, temno zelena, črna, burgundsko rdeča. Kombinirate lahko temno s temnim. Odlično lahko poudarite svojo koloristiko, če uporabljate temne ali intenzivne barve.

temna_koloristika

 

Simbolika barv

Kdor ljubi barvo, ljubi tudi njene lastnosti; kakršno barvo kdo nosi, takšen značaj pač razodeva. Lahko bi rekli:˝Povej mi, kakšno barvo imaš rad, in povem ti, kakšen  si.˝ (prof. dr. Anton Trstenjak)

RDEČA
Čista rdeča barva je barva moči, ognja. Je drzna, oblastna, lahko celo agresivna ali grozeča. Nekoč barva bogatašev in bojevnikov. Barva samozavestnih ljudi z željo po dominantnosti. Rdeča je vpadljiva barva, zato lahko deluje v določenih okoliščinah vsiljivo. Rdeča ima vrsto pozitivnih učinkov na organizem. Pomagala naj bi predvsem pri premagovanju utrujenosti in depresije, strahu in melanholičnosti.

ROZA
Pozitivne lastnosti: feminilnost, nežnost, dostopnost, nenevarnost. Negativne lastnosti: patetičnost, nepomembnost, nesamozavest. Uporabljajte jo kot dodatek k temnejšim poslovnim oblačilom, saj omehča strogo poslovno podobo.

RUMENA
Simbolizira veselje, upanje, aktivnost. V Aziji je barva blaženosti in slave. Z rumeno lahko uspešno popestrite strog poslovni kostim, vendar jo uporabljajte le kot dodatek v svetlih in neagresivnih odtenkih.

MODRA
Temno modra projicira največ avtoritete. Je simbol kreposti, modrosti, natančnosti, urejenosti pa tudi dolgočasnosti, konzervativnosti. Če želite delovati resno, zanesljivo, rahlo konzervativno, se oblecite v temno modro obleko. Temno modra pristaja skorajda vsem barvnim tipom.

RJAVA
Naravni toni vzbujajo vtis naravnosti, realnosti, zaupanja vase. Je barva umirjenosti, harmonije, solidnosti, preprostosti, brez želje po ekstravaganci. Slovenci se radi oblačimo v oblačila rjave barve. Pazite, ker je lahko dolgočasna. Rjava barva je za elegantne, večerne priložnosti neprimerna.

ZELENA
Zelena barva nas umiri, deluje ugodno na človeški organizem. Čista zelena simbolizira zanesljivost, vzgojnost in tudi pasivnost, neizrazitost.

VIJOLIČASTA
Simbolizira iznajdljivost, intuitivnost, nenavadnost, superiornost. Barva za izraz vzvišenosti, posebnosti, ekstravagance. V eni izmed raziskav je v Sloveniji po priljubljenosti na drugem mestu – takoj za modro. Zanimivo, da ima vijoličasta barva največ negativnih konotacij. Lahko pa jo izberete za večerne priložnosti, saj je alternativa za večerno črno.

SIVA
V poslovnem svetu je siva najvarnejša opcija. Je najmanj izrazita med vsemi barvami. Siva predstavlja eleganco, profesionalnost, vendar pa tudi hitro pozabljivo podobo.

ČRNA
Popolna odsotnost svetlobe. Je prototip elegantnih oblačil. Simbolizira žalovanje, nedostopnost, vzvišenost. Črna oblačila v kombinaciji s svetlo barvo delujejo zelo avtoritativno.

BELA
Je barva nedolžnosti, prazničnosti. V Aziji je žalna barva. Ker simbolizira prazničnost, eleganco in nedolžnost, velja za najprimernejšo barvo poročnih oblek. Bela je nosilka vseh pozitivnih pomenskih implikacij.
   

In še:

Siva eminenca

Z izrazom siva eminenca običajno označujemo človeka s precejšnjo vplivnostjo in močjo, ki je navadno prikrita oziroma zavita v meglo skrivnostnosti. Največkrat gre v takih primerih za ljudi, ki uradno niso odgovorni za dogajanje v realnosti, vendar ga usmerjajo izza kulis. Ta barvna oznaka za politične osebnosti, ki skrivajo svoj obraz v senci, ima realno podlago. Prva siva eminenca naj bi bil baron Francois le Clerc du Temblay, ki je proti volji svojih staršev odšel pri dvaindvajsetih letih v samostan. Kot kapucinski menih Pere Joseph je postal pomembna politična osebnost in je bil kot nekakšen skriven francoski vladar.
Siva velja za barvo skritega in ilegalnega zaradi svoje motnosti, nejasnosti in nedoločljivosti.

Rdeča in vojna

Barva krvi je hkrati tudi barva vojne in njenega boga Marsa (Aresa). Zaradi utrjenega prepričanja, da lahko z rdečo vplivamo na povečevanje moči, so se bojevniki različnih primitivnih plemen oblačili rdeče ali pa so se barvali z rdečimi barvili. Moč so povezovali s prelivanjem krvi. Zato so še v kasnejših obdobjih uporabljali rdečo barvo za barvanje vojaških uniform.

Nadaljevanje po barvnih tipih

Za natančnejše informacije o svojem barvnem tipu pa si preberite članke:

Koloristika - barvni tip pomlad

Koloristika - barvni tip poletje

Koloristika - barvni tip jesen

Koloristika - barvni tip zima

 
2

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Sydney

   • 24. maj 2008 17:09

    Zelo dober članek. Čeprav sem sama malo v dvomih, ker imam temne lase, temne oči, pa vendar dokaj svetlo polt (na obrazu). Načeloma se zadnje čase predvsem oblačim v tiste barve, ki mi tisti dan pašejo. Smile

   0
   • lencica

   • 12. maj 2008 13:22

    noro dober članek:) sama imam svetlo rjave do blond lase in sem kar vesela, da so na priporočljivi paleti tiste barve, ki jih sama najraje uporabljam. Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.